Середа, 24.04.24, 21:32 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Вітаємо!

Книга професора УжНУ перемогла у Всеукраїнському рейтингу «Книга року-2014»
Вручення нагороди

12 лютого у прес-центрі «Закарпаття» ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка вручив диплом-нагороду автору книги-переможця ХVІ Всеукраїнського рейтингу «Книга року» – професору Сергію Федаці.

Підручник «Історія України з давніх часів до 1648 року» здобув перемогу в номінації «Обрії» (спеціальна література/довідкові видання), перемігши 913 книг-конкурентів. Це вже друга така нагорода у закарпатців – першу здобула Галина Малик торік.

Володимир Смоланка
Ректор Володимир Смоланка підкреслив, що ця нагорода піднімає престиж УжНУ, а також зауважив: «Одним із вагомих критеріїв, за яким студенти на Заході визначаються із вступом до того чи іншого вишу, є постаті тих, хто там працює. Отаким знаковим прізвищем для УжНУ є Сергій Дмитрович Федака. Це дійсно людина, про яку як випускники, так і студенти згадують із теплотою та повагою. І це робить цю відзнаку ще більш цінною для нас — адже книга написана особистістю».

Цю нагороду Володимир Смоланка назвав перемогою як для автора, так і для університету, видавництва, міста й навіть області.

Галина Курій (Малик)
Присутньою на врученні диплома була також Галина Курій (Малик), головний редактора видавництва «Знання», у якому книга побачила світ. Під час прес-конференції пані Галина розповіла, який нелегкий шлях пройшла «Історія України з давніх часів до 1648 року» до читача. Наразі видавництво розглядає можливість друку додаткового накладу книги.

Як експерт рейтингу «Книга року», Галина Малик відзначила: «Номінація «Обрії» — одна із найсильніших, найпотужніших у Всеукраїнському рейтингу «Книжка року». Я знаю, що таке здобути перемогу провінційному (вибачте, але так до нас ставляться в Києві) автору. Відтак уважаю перемогу книжки, яка абсолютно на рівні конкурувала з іншими сильними виданнями, великим здобутком нашого видавництва, перемогою Сергія Дмитровича, нашого університету».

Диплом-нагорода
Для Сергія Федаки ця перемога стала справжньою несподіванкою, бо не очікував відзнаки з-поміж такої великої кількості учасників. Але професору вдалося виділити кілька переваг власної книги серед інших. По-перше, «Підручників з історії України видано для вишів багато, близько 100. Але в своїй основі — для студентів не спеціальних факультетів, зі стислим конспективним викладом. А студенти історичних факультетів давно мали потребу в підручниках більш деталізованих, із подробицями. Бо ж історія — це, перш за все, вага фактажу, подробиці й деталі. «Історія України з давніх часів до 1648 року» — один із перших таких підручників, де на сучасному рівні, на основі досліджень буквально останніх десятиліть, запропоновано виклад події в Україні від появи тут найперших людей через зміну різних цивілізацій аж до середньовічної історії України включно та ХVІІ століття», — зазначає професор.

Другою особливістю підручника є те, що в ньому приділено увагу різним регіонам України: «Тут є інформація і про Закарпаття, і про Буковину, про яку, як правило, говорили небагато і крізь зуби. І про Галичину, і про Наддніпрянщину, про Донеччину. Є окремий розділ про Крим, і зараз дуже актуально підкреслювати, що Крим — плоть від плоті України, його історія — плоть від плоті історії України», — зауважує Сергій Федака.

Під час прес-конференції
Третя особливість — посилання на велику кількість наукової літератури, що є не менш важливим для істориків як науковців.

Дякуючи працівникам видавництва «Знання» за допомогу та експертам за високу оцінку власної роботи, Сергій Федака висловив сподівання, що «робота ця буде продовжуватись надалі на благо вищої освіти, нашого університету, який того вартий і традиції якого усіляко треба продовжувати і примножувати й надалі».

До речі, експертами Всеукраїнського конкурсу-рейтингу «Книга року-2014» були троє краян, але не в цій номінації: Галина Курій (Малик) — у номінації «Дитяче свято» (дитяча література), Сергій Федака — у номінації «Минувшина» (наукова література з історії), Василь Кузан – у номінації «Візитівка».

Щиро вітаємо переможця! Бажаємо сил і натхнення творити й перемагати!

Іванка Когутич




Вітаємо! | 13.02.15 | Додав Шумицька | 1105 | 0.0/0
Теги: Сергій Федака, «Книга року-2014»

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики