Субота, 20.04.24, 06:44 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Міжнародні контакти

Фізфак: його випускників цінує міжнародна спільнота
Під час лекції на фізичному факультеті
Коли абітурієнти подають документи на будь-який факультет, то мало усвідомлюють, яким він є насправді. Та й у студентські роки не кожен задумається над тим, де він навчається. Тому ми вирішили висвітлити певні аспекти життя фізичного факультету Ужгородського національного університету, точніше, з’ясувати, де і ким працюють його випускники. Виявляється, їх знає світ!

Усім добре відомий Великий адронний колайдер у ЦЕРНі (Женева). Там у рамках міжнародної програми ATLAS успішно проводять наукові дослідження випускники фізфаку УжНУ Д. Симочко та Н. Симканич.
У ядерному центрі м. Юліх (Німеччина) працюють кандидати фіз.-мат. наук К. Рущанський та І. Сліпухіна.
Майже всі викладачі двох кафедр фізичного факультету Карлового університету (м. Прага, Чехія) були випускниками нашого фізичного факультету.

Відвідавши минулого року Міжнародний центр теоретичної фізики ім. А. Салама у м. Трієcт (Італія), заступник міністра освіти і науки України Є.М. Суліма дізнався, що там працює шестеро українців. А під час знайомства з’ясувалося, що всі закінчили фізфак УжНУ.

Обладнання фізичного факультету
Наші фізики не обмежуються лише Європою, адже багато хто працює й в Америці. Наприклад, в Університеті м. Торонто (Канада) роблять випускники кафедри теоретичної фізики УжНУ, кандидати фіз.-мат. наук О. Абрашкевич та Д. Абрашкевич. Доктор фіз.-мат. наук, проф. Юлій Єлінек, який став лауреатом престижної міжнародної премії ім. Гумбольдта, працює в Аргонській Лабораторії (штат Ілінойс, США).

Завдяки одному з випускників фізичного факультету з’явилося таке явище, як «Ужгородсько-Прінстонська парадигма». Її основоположниками стали: Денис Бондар (кафедра теоретичної фізики нашої альма-матері), його колеги з Прінстонського університету проф. Рінан Кабрера та проф. Гершел Рабітц, а також зав. лабораторіями кафедр теоретичної фізики УжНУ Роберт Ломпей та проф. Михайло Іванов із Імперського Коледжу Лондона. Вони запропонували нову загально-теоретичну концепцію, котра неабияк зацікавила світову фізичну спільноту. «Ужгородсько-Прінстонська парадигма» дозволяє однаковим чином описувати як класичну, так і квантову теорії, здійснювати неперервний перехід між ними, а також, виходячи виключно із даних спостережень, встановлювати ступінь класичності чи квантовості кожної конкретної фізичної системи.

На фізичному факультеті
Список видатних студентів фізичного факультету УжНУ, котрі зробили значний внесок у світову науку, аж ніяк не обмежується лише цими прізвищами. Але найважливішим є те, що їхні роботи отримують схвальні відгуки міжнародної спільноти, тому й не дивно, що чимало наших випускників обіймають такі відповідальні посади.

Учені фізичного факультету беруть участь у міжнародних наукових програмах підтримки фундаментальних досліджень (МАГАТЕ, ЄВРОАТОМ), разом зі своїми зарубіжними колегами у рамках колективних грантів від INTAS, SCOPES, NATO, COPERNICUS виконали 17 проектів з проблем керованого термоядерного синтезу, атомної фізики, астрофізики, фізики напівпровідників та діелектриків. Крім того, 30 спільних міждержавних проектів (Індія, Франція, Болгарія, Словаччина, Литва, Туреччина, Росія, Білорусь).

Фізфак тісно співпрацює як з українськими, так і зі світовими вузами. Зокрема в національному масштабі з Київським, Львівським, Чернівецьким, Одеським, Донецьким університетами та науковими центрами, включаючи інститути НАН України: Інститутом фізики напівпровідників, Інститутом металофізики, Інститут теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова, Інститутом Фізики, Інститутом математики, Інститутом хімії поверхні, Інститутом фізики конденсованих систем, Харківським фізико-технічним інститутом та іншими.

Старе приміщення фізфаку
Фізичний факультет має тісні зв’язки з вишами Європи, Америки, Азії. Наприклад, з університетоми м. Карлсруе та м. Оснабрюк (Німеччина), м. Цюріх (Швейцарія), м. Лінц (Австрія), м. Нант (Франція), м. Наймеген (Нідерланди), м. Вільнюс (Литва), м. Будапешт та м. Мішкольц (Угорщина), м. Жешов (Польща), м. Братіслава, м. Кошіце та м. Пряшів (Словаччина), а також інститутом Лаує-Ланжевена (м. Гренобль), Федеральним Інститутом технологій (м. Цюріх), Лабораторією Леона Бріллюена (м. Сакле), Інститутом фізики Чеської академії наук (м. Прага), Інститутом фізики Литовської академії наук (м. Вільнюс), Лабораторією нелінійної оптики МДУ (м. Москва), Інститутом кристалографії та Фізичним інститутом ім. П. Лебедєва РАН, Інститутом Руджера-Бошковича (м. Загреб) та багатьма іншими. Тому й не дивно, що на фізфаку поширена практика за кордоном, зокрема навчання в Угорщині, та ознайомча практика у вищих навчальних закладах Словаччини.

Як бачимо, фізфак УжНУ співпрацює із багатьма потужними науковими закладами, тому й не дивно, що нашими студентами цікавляться не лише в Україні, а й за кордоном. Можливо, прочитавши це, абітурієнти й студенти фізфаку переосмислять щось у своєму житті і в майбутньому зуміють зреалізувати себе, прославивши ім’я й нашої альма-матер.

Марія Пилип, студентка відділення журналістики



Міжнародні контакти | 16.07.13 | Додав VIP | 1677 | 0.0/0
Теги: фізфак

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

У богемістів філологічного факультету УжНУ невдовзі викладатиме лекторка з Чехії

УжНУ запроваджує програму подвійних дипломів із німецьким Університетом прикладних наук Фрезеніус

Викладачі юрфаку УжНУ взяли участь у семінарі щодо оцінки процесів забезпечення якості юридичної осв...

Вчителі Закарпаття ознайомилися в УжНУ зі здобутками історичної науки

В УжНУ відзначили День богемістики і словакістики

Біологічний факультет УжНУ розпочинає співпрацю з колегами з Польщі

Студенти Українсько-угорського навчально-наукового інституту відвідали лекції у двох європейських ви...

На факультет здоров’я та фізичного виховання завітали гості з Клузького університету

Фізики УжНУ і Пряшівського університету продовжують півстолітню традицію співпраці між факультетами

Студент юрфаку Віталік Дячук узяв участь у польському проекті «Study Tours to Poland»

УжНУ прийматиме на навчання молодь із Йорданії

Студентка факультету туризму та МК повернулася зі стажування в Норвегії

Наші студенти-спортсмени змагалися у міжнародному турнірі з віндсерфінгу у Словаччині