Четвер, 25.04.24, 02:09 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Студентська практика

Історики та музейники Ужгорода працюють в етнографічній експедиції на Рахівщині
Практику розпочато!

3 липня на Рахівщині розпочалася етнографічна експедиція істориків і музейників з Ужгорода. Уже третій рік поспіль студенти-історики вирушають на тритижневу етнографічну практику, що передбачає спілкування з місцевим населенням під керівництвом досвідчених народознавців.

Цьогоріч до безпосередньої організації та проведення експедиції долучилися наукові співробітники Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Для дослідження обрано села Ясінянської долини – Лазещину, Ясіня, Чорну Тису, Кваси, Білин, Тростянець. Чимало звичаїв та обрядів досі не просто живуть у пам’яті народу, а й побутують у повсякденному житті місцевих гуцулів.

Етнографічні посиденьки ☺

Цьогорічна етнографічна експедиція стала можливою завдяки співпраці трьох інституцій: кафедри історії України Ужгородського університету (завідувач – професор Роман Офіцинський), Закарпатського музею народної архітектури та побуту (директор – Василь Коцан) та Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді (директор – Олександр Геревич). Філія екоцентру в селі Лазещині Рахівського району стала базою для учасників. Її директор, випускник історичного факультету УжДУ, колишній сільський голова і директор Лазещинської школи Іван Бунтушак сприяв поселенню та освоєнню учасників на базі, надав найпершу допомогу в пошуку потенційних інформаторів. Саме ж поселення відкрито урочистим підняттям державного прапора України.

Студенти записують відомості про народні звичаї та обряди

Серед учасників експедиції – керівники практики, доценти кафедри історії України Василь Коцан і Павло Леньо, наукові співробітники Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Король, Вікторія Симкович, Мар’яна Чеплев, а також директор етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича (м. Харків) Михайло Красіков.

Розмова про народну вишивку

Безпосереднє сусідство з горами Говерлою і Петросом із перших днів надихнули учасників експедиції на творчий лад. Всі три тематичні підгрупи почали активний пошук інформації. Протягом першого тижня практики тематичними дослідженнями охоплені чотири присілки Лазещини – Студений, Плитоватий, Репигів, Зімір, розпочато збір польового етнографічного матеріалу в селищі Ясіня.

Упродовж наступних двох тижнів передбачається дослідити присілки Ясіня – Стебний і Кевелів, а також села Кваси, Білин, Тростянець. Учасникам експедиції дуже допомагають місцеві жителі: надають потрібну інформацію, допомагають з водою та продуктами. Всім їм висловлюємо щиру подяку за теплий прийом і знайомство з їх традиціями.

Майстер-клас з приготування їжі

Окремої подяки заслуговує селищний голова Ясіня Едуард Зелінський, котрий у вихідний день сприяв дослідникам у зборі матеріалу. Допомагають в експедиції й студенти-історики старших курсів Михайло Рекрутяк, Марія Ясінська, Василина Манівчук, які походять з гуцульського краю.

Після роботи з інформаторами члени експедиції змістовно проводять дозвілля. Викладачі, музейні співробітники і студенти живуть однією дружною сім'єю. Щодня двоє студентів чергують на базі, готують поїсти, стежать за чистотою і порядком. Майстер-класи з народної кухні дають і старші учасники експедиції. Ще довго згадуватимуться млинці та оладки від Вікторії Симкович, плов із м’ясом від Василя Короля.

Дозвілля

Якщо в минулі роки основними видами спорту, якими полюбляли займатися практиканти, були футбол і волейбол, то цьогоріч це – настільний теніс і шахи.

Очисне купальське вогнище

Щодня після збору польового матеріалу й вечері відбуваються «етнографічні посиденьки». Учасники експедиції діляться враженнями, розповідають цікавинки, про які дізналися в місцевих жителів, розмірковують і шукають шляхи подолання труднощів при спілкуванні та зборі матеріалу. Наявність на базі інтернету дає можливість оперативно поширювати інформацію про перебіг експедиції.

Традиційним стало відтворення під час практики купальських традицій. У ніч на 7 липня учасники експедиції плели вінки з польових квітів, розпалили купальське вогнище, через яке стрибали парами, водили хороводи навколо вогню, спорудили і спалили Марену, кинули вінки у Тису. У купальському дійстві взяли участь і місцеві дівчата.

У народного майстра

Прекрасні краєвиди, цілюще гірське повітря, можливість збирати гриби, чорниці, різноманітні трави й квіти надихають на плідну роботу. Важливим є те, що студенти пізнають рідний край не з книжок, а завдяки безпосередньому спілкуванню з людьми.

За інформацією доцентів кафедри історії України, керівників

етнографічної практики Василя Коцана та Павла Леня




Студентська практика | 11.07.17 | Додав Кришінець | 1088 | 4.0/4
Теги: Етнографічна практика, Кафедра історії України, факультет історії та міжнародних ві

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики