П`ятниця, 19.04.24, 20:29 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Вітаємо!

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек
Ректор Федір Ващук та директор бібліотеки Марія Медведь

Як відомо, з 1998 року останнього дня вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. До цієї дати в Науковій бібліотеці Ужгородського національного університету 26 вересня влаштували урочисте зібрання колективу. Привітати працівників книгозбірні завітало й керівництво вишу – ректор УжНУ Федір Ващук та проректор Віталій Ніколайчук.

Керівник вишу вручає грамоти ректорату працівникам бібліотеки
Крім щирих поздоровлень з нагоди професійної дати, побажань наснаги на дальшу працю колективу, очільник університету підкреслив неоціненне значення роботи кожного бібліотечного працівника. А поле діяльності в них – широченне. Адже наукова книгозбірня нашого вишу мусить іти в ногу з часом. Будучи важливим структурним підрозділом УжНУ, вона має запроваджувати передові інноваційні технології, зокрема комп’ютеризувати всі бібліотечні процеси, організувати й забезпечити доступ до електронного каталога видань, реалізувати систему електронного замовлення книг через мережу Інтернет тощо.

Ректор запевнив, що всіляко сприятиме розвитку бібліотечної справи в УжНУ, а на підтвердження своїх слів підписав рахунок на 12 тисяч гривень на оплату головного сервера для бібліотечного програмного забезпечення. Крім того, керівник вишу вручив найуспішнішим бібліотечним працівникам грамоти ректорату за сумлінну багаторічну працю, а також преміював кожного бібліотекаря.

Пропонуємо вашій увазі доповідь директора Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету Марії Медведь, виголошену на зібранні колективу.
Виступає директор Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету Марія Медведь
Шановні колеги, наше сьогоднішнє зібрання приурочене Всеукраїнському дню бібліотек. XXI століття, визначивши одним із головних пріоритетів інформацію, об’єктивно поставило професію бібліотекаря у перший ряд найнеобхідніших і найактуальніших професій. Державне визнання одна з найдавніших інтелектуальних професій здобула у травні 1998 р. (Указом Президента України №471/98 від 14 травня 1998 р.). І ось уже п’ятнадцять років поспіль в Україні традиційно відзначається професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек. Цей факт засвідчив увагу Української держави до бібліотечної справи й до фаху бібліотекаря. Оцінюючи роль та значення книгозбірень, доречно згадати слова просвітителя Арчибальда Міклоша: «…бібліотека, майже єдина з великих пам’яток цивілізації, стоїть зараз ще вище, ніж раніше. Вона залишається мовчазним і стійким свідченням того, що великі книги ще говорять, причому не поодиноко, а начебто разом».

Будь-яке суспільство в процесі свого розвитку поступово трансформується – змінюється його ідеологія, релігія, мораль, політична і соціальна структура. Пам’ятки людської думки накопичувалися у бібліотеках упродовж віків. Ці свідчення підтверджують і фонди нашої університетської книгозбірні, адже датування її найдавніших джерел сягають у XV століття. І нині книги унікального фонду «Відділу рукописної книги та стародруків» містять невичерпні запаси інтелектуальної енергії, яка спрямовується на творчість, служіння добру і духовному розвитку суспільства.

Під впливом потреб соціуму змінюється роль і функції бібліотеки. Глобалізація суспільства, політичні та соціальні зміни в державі потребують удосконалення роботи бібліотек, висувають підвищенні вимоги до оперативності та якості інформаційного забезпечення користувачів. У третьому тисячолітті бібліотеки, у відповідь на потребу суспільства, мають стати «провідниками у світ інформації», інфоцентрами, в яких будуть сконцентровані новітні, найґрунтовніші знання та ідеї людства.

На сьогодні в Україні функціонує майже 40 тисяч бібліотек. Вистояти в сьогочасних економічних умовах непросто, тому залишаються сильніші. Стати сильнішими – це йти в ногу з теперішніми запитами користувачів, створювати та доносити до них все те, що залишається актуальним у прискореному темпі життя теперішньої молоді, створити такі умови доступу до інформації – яка задовольнить запит сучасного користувача, коли немає значення час відвідування та відстань до бібліотеки, бо для цього існують сайти, на яких розміщенні електронні каталоги, віртуальні виставки, доступ до архівів наукових вісників чи інших повнотекстових документів з фонду книгозбірні, коли можна дістати вичерпну інформацію про бібліотеку, залишити електронне замовлення на книгу, скопіювати електронний варіант статті університетського збірника та багато іншого, що надає можливість Інтернет-мережа. Відомо, що для повноцінного функціонування бібліотеки необхідними є чотири елементи: фонд, користувачі, бібліотекар та матеріально-технічна база. Та все ж запорукою успішної роботи книгозбірні є насамперед її працівники – бібліотекарі. Еволюційна місія бібліотек впливає на сучасну професію бібліотекаря, бо тепер це не тільки зберігач документального культурного надбання, зосередженого у фондах бібліотеки, знавець книги, літератури, вихователь культури читання, а й аналітик, котрий уміє вести інформаційний пошук, оцінювати якість інформаційних ресурсів, навігатор і посередник у системі комунікацій, і традиційно – відданий справі сподвижник, професіонал, надійний і безкорисливий порадник користувача.

Наукова бібліотека ДВНЗ «Ужгородський національний університет» – центр культурно-просвітницької роботи навчального закладу, інформаційна база науково-дослідницької роботи вчених, аспірантів, студентів з багатогалузевим фондом науково-технічної, довідкової, навчальної літератури. Загальний бібліотечний фонд налічує понад 1 мільйон 700 тисяч примірників.

Одним із основних напрямів діяльності бібліотеки є впровадження інноваційних технологій в практичну діяльність, створення власних інформаційних ресурсів і забезпечення їх доступності до інтернет-ресурсів, розвиток бібліотечно-інформаційного сервісу, культурно-просвітницької роботи та формування інформаційної культури студентства, сприяння розвитку освітньої та наукової діяльності університету на основі максимально повного задоволення інформаційних потреб науковців, викладачів і студентів. Бібліотека веде книгообмін з 35 вітчизняними бібліотеками, а також міжнародний книгообмін з 5 закордонними бібліотеками, бібліотеками Академії Наук та науковими музеями. Обмінний фонд складає близько 7 тисяч примірників, тому залишаючись суттєвим джерелом поповнення бібліотечного фонду. Саме тепер, відділ книгообміну нашої бібліотеки очікує новий проект: підписання міжвузівських договорів про співпрацю (у першу чергу – з бібліотеками класичних університетів України).

З 2006 року в університеті розпочато комп’ютеризацію бібліотеки, основою якої стало вітчизняне програмне забезпечення, рекомендоване Міністерством освіти і науки України – УФД/Бібліотека. Воно забезпечує автоматизацію основних виробничих циклів. Як інформаційний центр, бібліотека здійснює оперативний доступ не тільки до друкованих видань, а й до інших інформаційних ресурсів. Найбільша перевага цього процесу – оперативність обслуговування користувачів та мобільність пошуку літератури, тому прискореними темпами наближається до завершення комп’ютеризація центральної читальної зали бібліотеки. Цей крок стане інноваційним проривом бібліотеки. Він відкриє шлях до мінімальних затрат часу на пошук необхідного джерела, на ознайомлення з його анотацією, на швидкий запис книги через електронний формуляр. Велике навантаження випало на плечі працівників читальної зали, тому щиро дякую всім хто долучився до цієї роботи (особливо працівника відділу комплектування, абонементу та книгосховища).

Продовжується робота з вдосконалення дистанційного доступу до бібліотеки через її сайт. Працівники програмно-інженерної служби сумлінно працюють над вдосконаленням роботи як сайту, так і розширення параметрів доступу бібліотечної програми загалом. Хочеться їм щиро подякувати за компетенцію та терпіння, за бажання допомагати бібліотекарям в оволодінні навиками програми. Маємо надію про успішну роботу і надалі, враховуючи що з вересня цього року, всі інженерні працівники зараховані в штат бібліотеки.

В перспективі доступ до електронного каталогу статей, над яким успішно працюють наші бібліографи. Висока компетентність створення електронних картотек та рубрик бібліографічного відділу, закладені в керівництві проектом зав. відділу – Л.О.Мельник.

Як керівник, радію успішному початку комп’ютеризації краєзнавчого відділу «Карпатика», розширенню рамок інформатизації відділу наукової обробки. Адже протягом всього літнього періоду, для забезпечення введення бібліографічних описів в програму, з метою перешифрування великої кількості книг, працівникам довелось скоротити або перенести свої відпустки. Дякую за розуміння проблеми, яку ми успішно вирішили.

Враховуючи вузівську реорганізацію, що влила в читацьку аудиторію понад три тисячі студентів та близько 500 науково-педагогічних працівників, на особливу подяку заслуговують працівники абонементів. Вміле та чітке керування процесом запису до бібліотеки зав. відділу О.М. Тиханович заслуговує на найвищу похвалу. Слова вдячності за хорошу організацію видачі підручників в адресу всіх абонементів № 1, 2, 3, 4, економічної, юридичної літератури.

Від імені ректора університету Ф. Г. Ващука, керівництва бібліотеки, висловлюю вдячність усім працівникам, хто долучився до переміщення її фондів з різних корпусів. А ще, сьогодні хочеться подякувати і технічному персоналу бібліотеки, за допомогу: від підтримання чистоти та охайності в бібліотеці, до фізичної допомоги під час перевезення і установки, ремонту та фарбування меблів, за відремонтовані замки і двері.

Попереду багато задумів: електронні каталоги, замовлення книги через Інтернет, віртуальні виставки на сайті бібліотеки, презентації нових надходжень, нові покажчики та багато іншого. Сумніву немає, з таким колективом ми впораємося, найголовніші успіхи попереду.

Дорогі мої колеги, від щирого серця бажаю Вам усім міцного здоров’я, натхнення, благополуччя, добра, щастя Вам і Вашим родинам! Зі святом Вас!



Вітаємо! | 28.09.13 | Додав VIP | 1240 | 0.0/0
Теги: бібліотека

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики