Четвер, 25.04.24, 02:22 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Теорія і практика

В УжНУ розробляють базу даних харчових продуктів всеукраїнського значення
Учасники навчального курсу «Методи досліджень біоплівки для харчових продуктів»
2011 року на медичному факультеті УжНУ було відкрито науково-дослідну лабораторію молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок. Відповідно до рішення Вченої ради УжНУ від 17 жовтня 2013 року, підрозділ став науково-дослідним центром університету.

Нині НДЦ молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок, яким керує професор, доктор біологічних наук Надія Бойко, бере участь у багатьох вітчизняних і міжнародних проектах, наукових програмах.

Про останні два проекти цього структурного підрозділу та про їх значення в контексті приєднання до європейського наукового простору ми почули від керівника НДЦ.

Надія Бойко
«Ми працюємо переважно в галузі молекулярної мікробіології, імунології та сучасної нутріцевтики: лабораторія досліджувала національні традиційні страви українців як основу їх здорового харчування (проект BaSeFood). Саме тут було виконано мікробну оцінку цілого ряду страв і ферментних продуктів населення країн регіону Чорного моря. Ми першими ініціювали створення в Україні національної композиційної бази даних харчових продуктів.

Наразі сформовано групу працівників лабораторії (Наталія Маркуш та Вікторія Баті), які й надалі опікуватимуться створенням Української національної композиційної бази даних харчових продуктів – уже в рамках щойно підтриманого Європейським Союзом проекту РП 7 "ODiN”. Беремо участь у розробці відповідної документації й стандартизації методології та підходів у персоніфікованому і превентивному лікуванні й створенні та налагодженні успішного функціонування національної композиційної бази даних харчових продуктів в Україні для МОЗу.

З цією метою асистент кафедри мікробіології, вірусології, імунології і лікар-кардіолог Неля Коваль цього літа брала участь у Літній школі на тему «Дослідження повного раціону харчування: вступ» у Лісабоні. Це дало можливість уточнити багато питань й дістати інформацію для розробки національної композиційної бази даних харчових продуктів.

Іншим проектом-ґрантом COST мала змогу скористатися Вікторія Баті, аспірантка нашої кафедри і працівник центру: пройшла навчальний курс «Методи досліджень біоплівки для харчових продуктів» у Копенгагені (Данія) на базі Технічного університету. У проекті брали участь науковці з Норвегії, Швейцарії, Німеччини, Італії, Іспанії, Чехії, Туреччини, Данії та України.

Цей курс був особливо важливий для нас: аби запобігти формуванню біоплівок, потрібно використовувати нові методи дослідження, нові безпечні підходи. Завдяки цій науковій мережі зможемо вивчити механізми утворення мікробних біоплівок, а найголовніше – запропонувати наш метод запобігання формуванню біоплівок на поверхні їстівних рослин. Таким чином використаємо дані, одержані при виконанні попереднього проекту BaSeFood.

Курси забезпечили нас навичками застосування методів флуоресцентної і конфокальної мікроскопії, аналітичного методу FISH (флуоресцентна in-situ гібридизація), вмінням досліджувати молекулярні механізми формування біоплівок (робоча група 2 проекту COST BacFopddNet) різними мікроорганізмами.

Отже, співпрацюючи з Державним експертним центром Міністерства охорони здоров’я, плануємо також аналітично-діагностичні й інші наукові роботи для своєчасного виявлення різних захворювань, зокрема серцево-судинної патології, запобігання їх виникненню та ефективного лікування.

Актуальним і потрібним є впровадження нині підходів доказової медицини, у тому числі й доказової дієтології, яка мала б допомагати лікарям правильно вибрати раціон для тих чи тих пацієнтів. З іншого боку, принципи сучасного здорового харчування теж мають ґрунтуватися на впровадженні міжнародно визнаних рекомендацій з урахуванням особливостей культури і традицій населення».

Ірина Левіна



Теорія і практика | 30.10.13 | Додав Lucky | 960 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю