П`ятниця, 19.04.24, 11:52 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

В УжНУ приймають литовську делегацію

Гості подякували за теплий прийом, поспівчували й висловили підтримку з приводу ситуації в Україні. Вони сподіваються, що подібні візити будуть частими й продуктивними.

Представники литовської делегації доценти Сауліус Міцкевічіус та Артурас Міцкус

Наразі в Ужгород приїхали фахівці з природознавчих наук та інформатики, а саме – заступник декана факультету природничих наук, доцент Сауліус Міцкевічіус та декан факультету інформатики, доцент Артурас Міцкус. Гості привезли з собою пакет розроблених програм співпраці, зокрема в біоенергетичній та енергоощадній нішах. Їх зацікавило співробітництво в науковій сфері, розвитку наукового парку та інше.

Представники УжНУ: ректор Володимир Смоланка, проректор Ігор Король, начальник відділу міжнародних зв’язків та ґрантової роботи Оксана Свєженцева

Перша зустріч відбулася з участю ректора Володимира Смоланки, проректора Ігоря Короля та деканів і представників технічних факультетів – математичного, інформаційних технологій, інженерно-технічного факультету, науково-навчального інституту інформаційних комунікаційних технологій. Декани представили свої підрозділи, напрями роботи й погляди на співпрацю між університетами, запросили до участі в міжнародних наукових конференціях. Гості, своєю чергою, розповідали про досвід і роботу литовських колег.

Серед питань, які обговорювалися, – навчальні та наукові програми, що майже збігаються в обох вишах, можливість продовжити навчання українських студентів у магістратурі Каунаського університету Вітовта Великого, де вона триває два роки. Торкалися питання ймовірності зменшення оплати для українських студентів.

Литовські делегати розповіли й про проблемні моменти їх освіти. Стверджують, що в Литві спостерігається тенденція спаду популярності класичних наук, зокрема інформатики, фізики, хімії, біології, математики. Ліпше розвиваються більш вузькі спеціальності. Тому невдовзі виникне потреба у таких фахівцях та викладачах, позаяк вчителі і власне науковці в Литві навчаються за різними програмами. А в Україні, зокрема в Ужгородському національному університеті, активно готують фахівців класичних наук, учителів. Тому є перспектива працевлаштування наших випускників у Литві. До того ж литовські колеги мають намір залучати українських студентів на технічні спеціальності, які є перспективні, але малопопулярні серед абітурієнтів.

Спільною проблемою є отримання комерційних наукових замовлень від приватного бізнесу. На жаль, підприємництво неохоче вкладає кошти в науку, майже немає наукових замовлень, а відповідно й додаткових капіталовкладень у науку. Це ще один перспективний напрямок роботи. Важливим тут стає розвиток наукових парків для створення і випробовування проектів.

Спільною проблемою є й працевлаштування програмістів у своїх країнах. Університети випускають цих фахівців, і вони шукають собі роботу самотужки. Таким чином, кращі спеціалісти знаходять місце праці за кордоном або на зарубіжних фірмах. Тому обговорювали напрями співпраці у сфері програмування й можливості працевлаштування випускників удома.

На зустрічі торкнулися й питання дистанційного навчання, яке дуже б стало в пригоді у разі отримання подвійного диплома. Литовські гості діляться досвідом співпраці з університетом у місті Мічигані (США). Студенти дістають подвійний диплом практично в стінах рідного університету. Адже лекції слухають через Skype, а іспити складають письмово під контролем литовських викладачів, причому екзаменують американські фахівці. Таке дистанційне навчання є додатком до аудиторного вдома. Гості переконані, що для кращого результату варто поєднувати ці два види підготовки, але вони проти цілком дистанційного навчання, особливо коли йдеться про технічні науки.

Обговорення питань співпраці триває. Гості висловили бажання ознайомитися з університетським науковим парком та поділитися міркуваннями з приводу дальшої роботи.

Про результати інших зустрічей сьогодні – читайте в наших наступних повідомленнях. _x_PS1 16 липня Ужгородський національний університет зустрів литовських делегатів із університету Вітовта Великого (місто Каунас, Литва).

З самого ранку підписали Меморандум про співпрацю. Серед основних векторів спільної діяльності визначили кілька – запровадження програми подвійних дипломів, обмін студентами для навчання та проходження практики, обмін викладачами, наукову співпрацю в рамках міжнародних проектів та інше._x_PS2 http://mediacenter.uz.ua/live/2014/07/54lutva/umat.jpg_x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 //www.youtube.com/embed/178ISbsswSk_x_PS10 Іванка Когутич _x_PS11 для Медіацентру УжНУ_x_PS12 Фото Олексія Шафраньоша, відео Романа Сов’яка_x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Іванка Когутич

для Медіацентру УжНУ

Фото Олексія Шафраньоша, відео Романа Сов’яка




Зустрічі | 16.07.14 | Додав Lucky | 1172 | 5.0/1
Теги: литва, Міжнародна співпраця

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики