Середа, 17.04.24, 02:31 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Міжнародні контакти

Представники каунаського університету налаштовані на співпрацю з ужгородськими колегами
У першій частині дня обидві сторони підписали Меморандум про співпрацю, а також литовські гості ознайомилися з діяльністю технічних факультетів – математичного, інформаційних технологій, інженерно-технічного, науково-навчального інституту інформаційних комунікаційних технологій.

Наступна робоча зустріч відбулася в приміщенні факультету економіки. Модерувала її в. о. проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, професор Мирослава Лендьєл. Закордонним гостям представили економічний, юридичний, медичний, біологічний, географічний напрямки, а також суспільні науки.

Під час зустрічі
Заступник декана факультету природничих наук, доцент Сауліус Міцкевічіус подякував за надану можливість персональних зустрічей з представниками факультетів. Він розповів про становлення Університету Вітовта Великого, історія якого розпочинається з 1922 року.

Через 10 років після відкриття вишу надали ім’я одного з найповажніших князів – Вітовта Великого. Однак з приходом радянської влади університет розділили на кілька вишів, забрали ім’я. Відродили первинний статус 1988-го року.

Сьогодні виш налічує 10 факультетів, у яких здобувають освіту 10 тисяч студентів. Університет спішно розвиває міжнародну співпрацю, реалізує програму подвійних дипломів, активний у програмі обмінів між студентами «Еразмус» тощо. Викладання ведеться близько 20 мовами.

Мирослава Лендьєл зауважила, що УжНУ має намір знайти хорошого партнера в університеті Вітовта Великого. Через Центр інновацій і розвитку, який діє при нашому закладі, провадитиметься обмін контактами й іншою корисною для обох сторін інформацією.

Під час зустрічі
Для обговорення співпраці за напрямами зібралися представники економічного, медичного, біологічного, географічного факультетів, факультету європейського права і правознавства, факультету суспільних наук.

Заступник декана економічного факультету, кандидат економічних наук Тетяна Бутурлакіна ознайомила гостей з діяльністю цього структурного підрозділу. Чимале зацікавлення у литовців викликав проект TEMPUS «INNOLAB», який реалізують економісти. Його ідея полягає в залученні бізнесу, підприємницьких структур до співпраці з університетами саме з метою стимулювання інновацій.

Артурас Міцкус зазначив, що в університеті Вітовта Великого вже 18 років працює інноваційний центр. Якщо виш має замовлення від промисловості, Міністерство нараховує йому додаткові бонуси. Економічний факультет зацікавлений у співпраці з литовським вишем у сфері розробки магістерських програм і програм подвійних дипломів, розвитку міждисциплінарних програм у сфері держуправління.

Юридичний напрямок УжНУ закордонним гостям представив декан факультету європейського права і правознавства Ярослав Лазур. Цього року підрозділ вперше набирає студентів на навчання в магістратурі з міжнародного права, тож співпраця з литовським вишем у сфері юриспруденції є актуальною. До того ж факультет має напрацювання з реалізації програми подвійних дипломів, досвід дистанційних лекцій із закордонними науковцями завдяки телекомунікаційному центру УжНУ. За програмою подвійних дипломів цього року навчаються 30 студентів цього факультету.

Проректор Мирослава Лендьєл презентувала литовській делегації діяльність кафедри політології й держуправління, яку вона очолює. Цього року напрям пройшов акредитацію, було додано чимало нових курсів. З минулого року кафедра провадить набір до магістратури з державного управління. На базі кафедри працюють також два наукові підрозділи – Науково-дослідний інститут Центральної Європи й Інститут політичної регіоналістики. Соціологи УжНУ зацікавлені у співпраці з литовськими колегами у магістерських програмах, дослідницьких проектах, стажуванні студентів та науковців тощо.

Під час зустрічі
Представники географічного факультету УжНУ звернулися до гостей з конкретними пропозиціями. Їх передусім цікавить адаптація до міжнародних стандартів розробок, якими займаються закарпатські науковці. Також декан факультету Степан Поп передав поважним гостям запрошення на міжнародну конференцію з геодезії, яка відбудеться у жовтні. У рамках цього заходу заплановано проведення двох круглих столів: перший із них буде присвячений планетарію, який організовують на базі обсерваторії УжНУ, другий – проблемам і перспективам гідроенергетики.

Діяльність біологічного і медичного факультетів під час зустрічі з представниками університету Вітовта Великого презентувала доктор біологічних наук, професор Надія Бойко. Йшлося, зокрема, про напрямок мікробіології, яким успішно займається Науково-дослідний центр з мікробіології, що функціонує при УжНУ. Структурний підрозділ реалізує різноманітні проекти, унікальні для України. Сьогодні центр єдиний в Україні, який займається індексацією їжі, наближаючи її до європейських стандартів.

Наступним етапом зустрічей стала презентація Наукового парку УжНУ, яку приготували на фізичному факультеті. Директор НДІ аналітичних засобів техніки Йосип Головач представив найважливіші проекти, які впроваджує цей структурний підрозділ. Нині Науковий парк перебуває на стадії розробки, а в майбутньому має стати центром інноваційної діяльності Закарпатської області і спрямувати свою діяльність на вирішення соціально-економічних завдань регіону. Декан факультету інформатики каунаського вишу, доцент Артурас Міцкус зауважив, що вони можуть сприяти у діяльності Наукового парку, оскільки мають такий підрозділ, тож готові поділитися досвідом.

«Чисті» науки сьогодні не надто популярні серед студентів Литви, зауважили закордонні гості. Їхні фізики, до прикладу, працюють з альтернативними, відновлювальними джерелами енергії. Тому якщо є зацікавлення трохи відійти від «чистої» фізики, литовці готові сприяти науковцям УжНУ взяти участь у таких програмах. Об’єктом спільного зацікавлення може бути й медична фізика, біохімія, екологія тощо.

Практично з кожним факультетом під час зустрічей 16 липня литовська делегація знайшла спільну мову. Науковці обмінялися контактами. Невдовзі кожна зі сторін надішле іншій презентаційні матеріали про структурні підрозділи вишу й після цього розпочне співпрацю з конкретних напрямів.

Сьогодні, 17 липня, гості відвідують біологічну базу «Колочава» та Національний природний парк «Синевир». _x_PS1 Як уже повідомляв Медіацентр, до Ужгородського національного університету з дводенним візитом завітала закордонна делегація з Університету Вітовта Великого (місто Каунас, Литва). Двоє поважних гостей – заступник декана факультету природничих наук, доцент Сауліус Міцкевічіус та декан факультету інформатики, доцент Артурас Міцкус протягом першого дня перебування в УжНУ – 16 липня – мали змогу ознайомитися з роботою більшості структурних підрозділів УжНУ._x_PS2 http://mediacenter.uz.ua/live/2014/07/57lutva/umat.jpg_x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Наталія Каралкіна_x_PS11 Фото Роберта Паппа_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Наталія Каралкіна

Фото Роберта Паппа




Міжнародні контакти | 17.07.14 | Додав Шумицька | 1358 | 0.0/0
Теги: литва, Міжнародна співпраця

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

У богемістів філологічного факультету УжНУ невдовзі викладатиме лекторка з Чехії

УжНУ запроваджує програму подвійних дипломів із німецьким Університетом прикладних наук Фрезеніус

Викладачі юрфаку УжНУ взяли участь у семінарі щодо оцінки процесів забезпечення якості юридичної осв...

Вчителі Закарпаття ознайомилися в УжНУ зі здобутками історичної науки

В УжНУ відзначили День богемістики і словакістики

Біологічний факультет УжНУ розпочинає співпрацю з колегами з Польщі

Студенти Українсько-угорського навчально-наукового інституту відвідали лекції у двох європейських ви...

На факультет здоров’я та фізичного виховання завітали гості з Клузького університету

Фізики УжНУ і Пряшівського університету продовжують півстолітню традицію співпраці між факультетами

Студент юрфаку Віталік Дячук узяв участь у польському проекті «Study Tours to Poland»

УжНУ прийматиме на навчання молодь із Йорданії

Студентка факультету туризму та МК повернулася зі стажування в Норвегії

Наші студенти-спортсмени змагалися у міжнародному турнірі з віндсерфінгу у Словаччині