Четвер, 28.03.24, 17:10 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Перспективи

В УжНУ обговорювали ґранти, доступні для українських вишів

Відділ міжнародних зв’язків та ґрантової роботи розповів про можливості й способи використання дійсних ґрантових програм ЄС для підготовки проектів і стажувань для студентів і науково-педагогічних працівників. У залі засідань Вченої ради вишу зібралися зацікавлені в ґрантовій роботі. Хтось із присутніх уже мав досвід такої діяльності, для когось інформація була зовсім новою.

Інформаційний семінар на тему «Ґрантові програми ЄС відкриті для українських університетів» проводив Дмитро Мірошніков, працівник відділу міжнародних зв’язків та ґрантової роботи УжНУ. Він зауважив, що головна мета заходу – поінформувати всіх зацікавлених про наймасштабніші ґранти, які нині пропонує Європейський Союз. Зокрема, було представлено чотири програми:

  • Молодь у дії;
  • Еразмус;
  • Темпус;
  • Євроклуби.

«Молодь у дії» – це програма ЄС, яка надає можливість міжнародної співпраці для молоді країн Європи, у тому числі й нашої держави. Співпраця передусім полягає в тому, що молодіжні лідери, представники організацій та інституцій, які працюють із молоддю, мають можливість підвищувати свій професійний рівень на тренінгах та інших заходах, спрямованих на налагодження партнерства, підвищення якості реалізованих проектів та поглиблення знань у різних сферах роботи. Програма ґрунтується на неформальній освіті й має на меті сприяння активній громадянській позиції молоді загалом і європейському громадянству зокрема. Докладніше про «Молодь у дії» можна дізнатися на сайті Європейської комісії або на українcькомовній веб-сторінці проекту.

«Еразмус» – освітня програма ЄС, спрямована на активізацію міжнародної співпраці та підвищення мобільності студентів, викладачів, науковців європейських університетів та вищих навчальних закладів третіх країн на всіх континентах.

Новим і цікавим для нас є різновид програми «Еразмус +» – він спрямований на підтримку дій в галузі освіти, професійної підготовки, молоді та спорту на період 2014–2020 рр. Перевага нової програми в тому, що вона замінює сім давніших:
• програму безперервного навчання (Еразмус, Леонардо да Вінчі, Коменський і Грунтвіг, Програма ім. Жана Моне);
• Молодь у дії;
• Erasmus Mundus;
• Tempus;
• Alfa;
• Edulink;
• програму співпраці з промислово розвиненими країнами.

Дмитро Мірошніков

«Еразмус +» надає ґранти для широкого кола дій і заходів у галузі освіти, підготовки кадрів, молоді та спорту. Програма дає можливість студентам постажуватися за кордоном, щоб поліпшити свої навички й можливості працевлаштування. Як розповів Дмитро Мірошніков, для ЄС важливими в освіті є три компоненти: управління вишем, науково-педагогічна діяльність та студентство. Саме в цих напрямках європейці готові ділитися досвідом з Україною, надавати можливості стажування для молодих учених, впроваджувати програми обміну та розробки спільних досліджень для студентів.

Конкурси на програму оголошуються щороку й публікуються на офіційному сайті Виконавчого агентства освіти, аудіовізуальних засобів та культури. Вимоги щодо участі за всіма напрямами «Еразмус +» і необхідна проектна документація містяться на сайті.

Програма, якій в УжНУ, напевно, приділялося найбільше уваги, – «Темпус». Ця освітня програма підтримує модернізацію системи вищої освіти й створює простір для співпраці в країнах-партнерах ЄС. «Темпус» фінансує міжуніверситетську співпрацю в таких сферах, як розробка навчальних програм, управління університетами, взаємодія науковців та громадянського суспільства тощо.

Крім того, Європейський Союз в Україні реалізує низку комунікаційних та інформаційних ініціатив, які мають на меті підвищити обізнаність щодо ЄС та відносин ЄС–Україна серед широкої громадськості та студентів зокрема. Йдеться насамперед про Євроклуби, метою діяльності яких є інформування та просвіта молодих людей про Європейську Союз та його відносини з нашою державою, сприяння у встановленні зв’язків з європейськими молодіжними організаціями, підтримка євроінтеграційних прагнень України.

Після представлення цих програм усі охочі могли обговорити їх, поставити запитання доповідачеві. Дмитро Мірошніков також зауважив, що, окрім загальноєвропейських ґрантових програм, для України відкриті й інші, більш вузького спрямування. По детальну інформацію всіх зацікавлених запрошували звертатися до відділу міжнародних зв’язків та ґрантової роботи.

Ірина Левіна




Перспективи | 21.05.14 | Додав Lucky | 981 | 0.0/0
Теги: Ґранти

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики