Вівторок, 19.03.24, 13:50 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

Сергій Квіт в УжНУ: «Вважаю, що виш має бути фінансово незалежним»

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт 30 квітня завітав в УжНУ з робочим візитом. Розпочав зустріч із викладачами вишу й журналістами з питань імплементації Закону «Про вищу освіту». Відтак відповідав на запитання, яких виявилося чимало.

Учора МОН прийняло новий перелік галузей знань і спеціальностей. Це було дуже непросто. Перелік значно скоротили через укрупнення. І під час вступної кампанії ’ 2015 працюватиме вже саме він. Хтось може не знайти своєї спеціальності у цьому переліку, але це не означає, що закривається кафедра, – наголосив міністр.

Також сам університет формує свої навчальні плани, одержує ліцензію на спеціальність, акредитує освітню програму. Виш може акредитувати той перелік, який хоче. Ідеться про розширення прав самого навчального закладу. Тому ніякої трагедії у зменшенні переліку спеціальностей немає.

Сергій Квіт

«На Заході предметів менше, бо якість вишу визначається результатами наукових досліджень, тому викладач повинен мати час для того, щоб займатися наукою. Відповідно аудиторне навантаження студентів теж зменшуватиметься. Кожна кафедра може представляти курси на вибір. Змінюється сам уклад університетського життя. Це важливі речі, тут нічого нового немає», – зауважив Сергій Квіт.

Також міністр наголосив на тому, що виші мають право запрошувати іноземних викладачів: «Колеги, ви найближче до Західної Європи, тому прошу вас використовувати Закон. Диплом не потрібно нострифікувати – достатньо рішення Вченої ради».

Невдовзі 118 філій позбавлять ліцензій. Передусім ті, які не дають вищої освіти. «Звертаюся до вас як до провідного вишу на Закарпатті. Ми повинні відсікти тих, хто не дає якісної вищої освіти», – зазначив міністр в УжНУ.

Сьогодні мережа ПТУ не відповідає потребам дня. Подібно до моделі Голландії хочуть запровадити новий тип вищої освіти. У регіонах будуть створені багатопрофільні регіональні центри вищої освіти. «На обласному рівні будуть створювати холдинги з тих, кому потрібні випускники, бо з рівня області найбільше видно, кого потрібно готувати для регіону. Ви повинні самі ухвалювати ці рішення. Ми зближуємо виші й працедавців. Це одна із ідей децентралізації», – пояснив міністр.

Також із нового навчального року не існуватиме поняття «напрям», а лише «спеціальність».

На запитання щодо вивчення іноземних мов Сергій Квіт зауважив, що мовна політика – це політика самого університету. Міністерство вийшло з ініціативою проведення Літньої школи англійської мови. Сьогодні збирають банк даних волонтерів, які могли би поїхати у село і провести там літню школу. Йдеться про запровадження моди на вивчення мов.

Актуальним є й питання про дипломи вишів. Цього року УжНУ змушений оголошувати конкурс, бо немає жодного виконавця, який погодився би виготовляти диплом за 34 гривні, – підкреслив проректор Олександр Рогач.  

Під час зустрічі

«Пластикові дипломи не треба готувати, бо коли вам кажуть, що він захищений, – то це повний абсурд. Бо це серія і номер, які підтверджують диплом. Ви як університет повинні виготовити диплом із обов’язковою інформацією. Він має бути паперовий. Дизайн залежить від вас. Пластикових дипломів немає ніде у світі. Тому з цього року УжНУ замовлятиме паперові дипломи. Вигляд не грає ролі. Це має бути дешевше», – пояснив міністр.

Ішлося й про навантаження викладача. У нього має бути 600 годин, – зауважив міністр. На запитання про те, коли ж буде змінено підхід, за яким ставка викладача залежна від кількості студентів, Сергій Квіт відповів, що ми загалом повинні змінити філософію фінансування.

«Ми встановимо порядок, у який спосіб можна реалізувати норму закону про те, що університети мають право обслуговуватися у банках, рухаємося в бік повної фінансової незалежності вишу. Кожен університет повинен бути брендом. Зміна вишів неможлива без зміни держави. Буде діяти Національна агенція з якості. Ми зменшимо кількість ВНЗ і за хороших умов до цієї проблеми перейдемо через рік», – пообіцяв Сергій Квіт в УжНУ.

Наприкінці зайшлося й про проблему хабарництва у вишах. Міністр наголосив, що проблема має морально-етичний вимір. А вихід із ситуації бачить у тому, щоб просто чесно працювати

Наталія Каралкіна

Фото Віталія Завадяка




Зустрічі | 30.04.15 | Додав Путрашик | 1072 | 0.0/0
Теги: міністр освіти, Сергій Квіт

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики