П`ятниця, 19.04.24, 23:22 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Студгромада

Чому важливо стати членом студентської профспілки?
Світлана Дашковська, голова профбюро юридичного факультету
Профспілка студентів Ужгородського національного університету представлена на факультетах членами профбюро. Доволі важко відразу зрозуміти суть роботи цієї структури (особливо новачкам-абітурієнтам), не поринувши в атмосферу її діяльності. Саме тому ми вирішила розповісти докладніше про цю спілку, аби знати, які її повноваження і за чим сюди можна звернутися.

Що ж таке профбюро? Просто кажучи, це організація, яка представляє політику профспілки на кожному факультеті. На неї покладено функції збору, систематизації і зберігання інформації про кожного студента, контролю нарахування стипендій, поселення до гуртожитків, залагодження конфліктів (якщо такі трапляються) під час навчального процесу, допомоги в організації студентських заходів тощо.

Не слід плутати профспілку зі студентською радою університету. По-перше, студентські ради виникли набагато пізніше від профкомів; по-друге, більшість студентських рад постали на базі колишніх профспілок. Найголовніша різниця між цими двома студентськими демократичними організаціями в тому, що ради не збирають членських внесків, а отже, є залежними від адміністрації вищих навчальних закладів. Звісно, легше працюється тоді, коли у виші ці органи студентського самоврядування співпрацюють як одна система. Як-то кажуть: одна голова добре, а дві – краще.

Очолює кожне профбюро голова, котрого обирають студенти факультету. Ми поспілкувалися зі Світланою Дашковською, головою профбюро юридичного факультету УжНУ.
  •  Світлано, хто входить до вашого осередку?
– Профбюро нашого факультету складається з голови (це я :) ) та його заступника (Яна Андрійцьо). Також у кожній групі на кожному курсі є профорг. Він виконує всілякі доручення, наприклад, коли треба організувати збори, зібрати якісь документи, поінформувати студентів про певні події тощо.
  • І як працюєте?
– Раз на місяць влаштовуємо збори профбюро, де повідомляємо потрібну інформацію, розповідаємо про заходи, які будуть проводитися. А голови профгруп уже доводять це до відома студентів. Я роз’яснюю, що конкретно вони мають зробити і в який термін це має бути виконано. Якщо з’являється якась термінова інформація, то збори можуть скликатися й позачергово.
  • Які обов’язки маєте особисто?
– Так офіційно? :) Ну, гаразд. Отакі:
1) мати детальну інформацію про кожного студента, що має якісь пільги; збирати документи, які це підтверджують і передавати безпосередньо у профком;
2) реалізувати різноманітні заходи, які ініціюються профкомом: привітання із 8 березня, Днем святого Валентина, Новим роком та іншими святами;
3) залучати студентів до участі в різних благодійних акціях (наприклад, уже вкотре беремо участь у «Від серця до серця»), соціальних флешмобах, зборах благодійних коштів, суботниках тощо;
4) повідомляти студентам інформацію, яка стосується їх безпосередньо: накази ректора, про певні зміни у навчальному процесі тощо;
5) допомагати в організації та проведенні Дня факультету.
  • З ким співпрацює профбюро?
– З політичними партіями і різними прибутковими організаціями ми не співпрацюємо. Долучаємося до заходів Червоного Хреста. Наприкінці осені чи взимку розповсюджували марки Червоного хреста по факультетах: усі охочі могли купити їх, а вторговані за них гроші йшли безпосередньо в Червоний хрест. Ще співпрацюємо з організацією «Серце до серця». Цього року збирали гроші діткам з вадами слуху, щоб можна було їм придбати слухові апарати.
  • Як можна стати членом профспілки?
– Членом профспілки може стати будь-який студент університету. Кожен отримує профспілковий квиток, який слід мати при собі при будь-якому зверненні до ПКС. Для того, щоб вступити до ПКС УжНУ, студентові треба звернутися до голови профбюро факультету й написати відповідну заяву про вступ. Студенти, які бажають вступити до профспілки, датують заяви 1 вересня, тобто числом, коли вони офіційно починають навчання в університеті. Членами профспілки офіційно стають теж із 1-го вересня.
Тож якщо у вас виникли якісь непорозуміння щодо нарахування стипендій, цікавитеся поселенням до гуртожитку,  захотіли взяти участь у студентських заходах, – звертайтеся до профспілки і пам’ятайте, що її членом може стати кожен студент!
Марія Чаварга,
студентка відділення журналістики



Студгромада | 05.08.13 | Додав Шумицька | 1628 | 5.0/1
Теги: Профспілка студентів УжНУ

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]