П`ятниця, 26.04.24, 05:57 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Конкурси

«Сімнадцять миттєвостей весни» студентів-русистів України
За мить стануть відомими імена переможців...

21–25 квітня, відповідно до наказу Міністерства освіти та науки, на російському відділенні філологічного факультету відбулася Всеукраїнська студентська олімпіада з російської мови та літератури серед класичних і педагогічних вузів.

Такий захід в УжНУ не дивина, адже на базі нашого університету всеукраїнські змагання з російської мови та літератури проводяться з 1989 року – нинішня олімпіада є сімнадцятою.

Набутих олімпіадних традицій оргкомітет не порушував. Так, змагання команд проходили у два тури: письмовий і усний. У першому перевіряли філологічну ерудицію, аналітичні навички, вміння писати есе на задану науково-публіцистичну тему. У другому читали наукові доповіді, над темами яких студенти працюють роками; для багатьох із них ці дослідницькі пошуки стають основою для майбутніх аспірантських робіт та дисертацій.

На олімпіаду з’їхалися студенти з більшості класичних та педагогічних університетів України. Серед дванадцяти команд – посланці вишів Києва, Дніпропетровська, Кривого Рогу, Сум, Ніжина, Вінниці, Одеси, Івано-Франківська, Луцька, Бердянська, Черкас, а також господарі – ужгородці.

Відкрила олімпіаду завідувач кафедри російської мови Тамара Суран у читальному залі наукової бібліотеки університету. До привітань учасників долучилися проректор з науково-педагогічної роботи і міжнародних зв’язків УжНУ Мирослава Лендьел, заступник декана філологічного факультету Василь Шаркань, науковий співробітник Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України Михайло Делеган, керівник команди Дніпропетровського національного університету, доцент Ольга Воєводіна, завідувач кафедри російської літератури, заступник голови журі олімпіади Наталія Бедзір. Від імені молодих науковців успіхів командам побажав голова наукового товариства студентів та аспірантів філологічного факультету Дмитро Тодер.

До олімпіади студентів-русистів наукова бібліотека УжНУ підготувала цікаву виставку раритетних російськомовних видань, стародруків, наукової літератури про Закарпаття.

Найкращі знання виявила Ольга Бойко з Одеського національного університету ім. І. Мечникова

Перше місце в олімпіадних змаганнях виборола студентка Одеського національного університету ім. І. Мечникова, літературознавець Ольга Бойко; друге –  Людмила Ярош із Криворізького національного університету, мовознавець; третє – теж член команди з Одеси Марія Шибаєва, мовознавець. Четверте місце посіла студентка Ужгородського національного університету Рената Басараба, п’яте – Руслана Кот зі Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (Луцьк), шосте ­– Тетяна Дяків із Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Переможцем І туру, а саме­ змагань з мовознавчої ерудиції, стала представниця Сумського державного педагогічного університету ім. А. Макаренка Катерина Антонова, з літературознавчої – Рената Басараба з УжНУ.

Кращими у номінації «Наукова доповідь із мовознавства» та «Наукова доповідь із літературознавства» відповідно стали одеситки Марія Шибаєва та Ольга Бойко. Автором кращого мовознавчого есе виявилася Олександра Свиріна зі Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (Луцьк). На подив журі, мовознавець Людмила Ярош із Криворізького національного університету виборола найвищі бали за літературознавче есе.

За традицією ужгородських олімпіад із русистики, оргкомітет нагороджує учасників у номінаціях, не передбачених вимогами МОНу. За оригінальність наукових тем із мовознавства та літературознавства призи одержали Вікторія Омельяненко (Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара) та закарпатка Рената Басараба. Журі відзначило активність та допитливість студентів-русистів під час роботи наукових секцій. Серед мовознавців такою показала себе Руслана Кот із Луцька, серед дослідників літератури – Катерина Антонова із Сум.

Студентам приємно буде повезти до рідних вишів грамоти за командні місця на олімпіаді. Перше місце посіла команда Одеського національного університету ім. І. Мечникова, друге ­ Ужгородського національного університету, третє –­ Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (м. Луцьк). Почесні четверте та п’яте місця вибороли команди Бердянського державного педагогічного університету та Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (м. Івано-Франківськ).

Завкафедри російської мови Тамара Суран з переможницями олімпіади

Два дні складних змагань здалися не такими напруженими, адже в програмі олімпіади були передбачені й розваги. Гості ознайомилися з Ужгородом на екскурсії, яку для них натхненно провела випускниця філологічного факультету УжНУ, а нині фаховий екскурсовод Оксана Недзельська. Завершилася олімпіада одноденною автобусною екскурсією в середньовічний замок «Паланок» у Мукачеві, палац Шенборна у Чинадієві, яку супроводжувала прекрасний екскурсовод Тетяна Єрмакова. Родзинкою подорожі став похід до Чинадіївського замку, де студентів і викладачів гостинно зустрів і провів залами сам «господар» – відомий закарпатський художник і орендар замку Йожеф Бартош. Його знання, красномовство підкорили студентів.

Олімпіада викликала зацікавлення обласного телебачення телерадіокомпанії «Тиса-1, яке відгукнулося на подію невеликим репортажем в ефірі новин.

Звичайно, призи, екскурсія, культурна програма потребували коштів. Так, екскурсія Ужгородом відбулася завдяки спонсорській допомозі відомого закарпатця, розбудовника культури, голови ради асоціації банків України С. М. Аржевітіна. За неї оргкомітет олімпіади щиро вдячний.

Студенти-переможці в нагороду одержали прекрасні книги, словники, поетичні збірки, видання творів із міфології, фольклору та мистецтвознавства. Можливість придбати вишукані подарункові видання для призерів надала студентська рада УжНУ (голова – Іван Граб). Велика вдячність студентській спільноті за вагому підтримку.

Оргкомітет удячний за спонсорську допомогу народному депутатові Верховної Ради України VIII скликання Роберту Горвату, який порадував олімпійців солодкими призами.

Олімпіада в Ужгороді виявила високий рівень знань учасників не лише зі сходу, а й із заходу країни. Вона підтвердила, що такі змагання сприяють формуванню толерантності й дружніх взаємин у поліетнічному середовищі України.

За інформацією заступника голови журі олімпіади, доктора філологічних наук,

професора, завідувача кафедри російської літератури УжНУ Наталії Бедзір




Конкурси | 07.05.15 | Додав Lucky | 676 | 1.0/1
Теги: русисти

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики