Субота, 20.04.24, 01:05 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наболіле

Сільський туризм може стати ключем до шаленого успіху туристичного Закарпаття
Проблеми виноградарства обговорювали учасники конференції багаторічних насаджень
Винний туризм набуває особливої актуальності нині, коли люди виділяють на свій відпочинок дуже мало часу, відповідно турист шукає продукт, який дає максимум вражень за мінімальний проміжок часу. Саме це може стати туристичною родзинкою Закарпаття.

Проте діяльність багатьох місцевих виноградарів висить на волосинці, бо законами їхня діяльність майже не регламентована.


Компетентну думку з цього приводу ми почули від Олени Іванівни Савіної, доктора с.-г. наук, завідувача кафедри плодоовочівництва і виноградарства УжНУ, яка нині активно займається захистом прав закарпатських виноградарів.

Будь-який бізнес рухають уперед оригінальні ідеї, а справжній винний туризм розрахований на тих, кого цікавить не так кінцевий продукт, скільки таємниця його походження й технологічний ланцюжок виготовлення. Аби перетворити господарства в туристичний об'єкт підвищеної привабливості, залучені експерти розробили для виноробів Закарпаття унікальні анімаційні програми щодо збору винограду; дегустації вина; створення традиційних сувенірів; гастрономічних традицій культури виноробства.

Справжні цінувальники вин сприймають винні тури як нагоду торкнутися до давніх традицій і зануритися в особливу атмосферу спілкування. Найбільший інтерес у професіоналів і любителів викликають винні тури, після відвідування яких кожен новий учасник переглядає своє ставлення не тільки до улюбленого напою, а й до культури його споживання.

Олена Савіна
«Проблема винного туризму є актуальною вже давно. Її суть у тому, що наразі немає жодного нормативного документа, який би регламентував діяльність виноробів з позиції туристичної, дегустаційної і продовольчої, хоч вино продають і в досить великих кількостях. І проблема тут навіть не стільки у винному туризмі, як у сільському туризмі загалом. Тому ми разом із народним депутатом Іваном Бушком ще з літнього періоду щомісяця зустрічаємося й вирішуємо нагальні питання з цього приводу. Допомагають передусім колеги з кафедри, а також наш колишній колега Олександр Ковач, який опікується винним туризмом не лише на Закарпатті, а й у Європі. Винний туризм на Закарпатті розвивається доволі стрімко, і буде дуже прикро, якщо ухвалять закон про вино і виноград, через який буде заборонено таку діяльність, бо винороби наразі за межею правого поля», – розповідає Олена Савіна.

Кілька днів тому робоча група знову зібралася. Цього разу розробили проект закону «Про сільський туризм», адже перш ніж виробити вино, потрібно спочатку правильно виростити виноград, тому розглядати питання винного туризму обов’язково треба в контексті сільського господарства. Наразі цей закон розглядатиме група народних депутатів комітету з питань аграрної політики. Його прийняття дозволить виноградарям-індивідуальникам, які заробляють собі на життя саме виноробством, бути спокійними, не боячись, що одного дня все їх виробництво заборонять чи відберуть. Бо нині вони захищені тільки частково положеннями інших законів.

Учасники конференції багаторічних насаджень
«Під час підготовки закону потурбувалися й про гастрономічний туризм, оскільки на Закарпатті проходить безліч фестивалів, під час яких готують страви місцевих національностей (боґрач, банош, леквар тощо), а для регламентації їх діяльності також потрібні нормативні документи: йдеться і про санітарні умови, і про місце таких заходів, і про час (бо, до прикладу, в літню спеку дотримуватися санітарно-гігієнічних норм значно важче) тощо, – каже пані Олена. – Варто також подбати й про велнес-туризм – так званий оздоровчий туризм, розрахований на туристів з інших міст чи навіть країн, які втомилися від шаленого ритму життя. У нас для цього є всі умови – і гори, і мінеральні джерела, та й просто надзвичайно красива природа».

Отже, основною метою діяльності цієї групи є розгляд і закріплення в нормативних актах тих видів туризму, які можна пов’язати з туристичним відпочинком і зайнятістю сільського населення, щоб закарпатці не виїжджали за кордон на заробітки, а могли спокійно займатися своєю справою вдома: і вино вирощувати, і страви готувати, і приймати гостей.

Ірина Левіна



Наболіле | 19.09.13 | Додав Шумицька | 1448 | 5.0/3
Теги: кафедра плодоовочівництва і виногра, Сільський туризм, Олена Савіна

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

В Ужгородському університеті визначили кращі монографії науковців вишу минулого року

В УжНУ створили Навчально-науковий центр із підвищення кваліфікації публічних службовців та реоргані...

Близько трьох десятків студентів УжНУ отримуватимуть академічні іменні та персональні стипендії

Національно-патріотичний напрям виховної роботи – пріоритетний в УжНУ

Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини

УжНУ єдиний в краї атестуватиме претендентів на держслужбу щодо вільного володіння українською мовою

Відповідальний секретар Приймальної комісії Петро Горват: «Вступна кампанія набула остаточних обрисі...

Увага! ДІТИ чекають...

Іноземну молодь в УжНУ цікавить уже не тільки медичний фах, а й спеціальності інших факультетів

З профорієнтаційною метою представники УжНУ відвізитували понад 160 шкіл Закарпаття