П`ятниця, 29.03.24, 18:31 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Абітурієнт

Що обираєш ти: наймане житло, гуртожиток чи щоденні поїздки?
Після того, як студент вступив до вишу, всі проблеми начебто позаду й можна полегшено видихнути. Але ж ні, не все так просто, як здається на перший погляд. Якщо абітурієнт таки потрапив до вишу, а студент успішно закрив сесію й відбув практику, то з середини, а нерідко й на початку серпня починають виникати думки: як же тепер добиратися до того університету. Найбільшим сумнівам піддаються ті студенти, які живуть за Ужгородом, та все ж не надто далеко від міста. У такому випадку є 3 варіанти: зняти квартиру, поселитися в гуртожитку або доїжджати щодня. У кожному з варіантів є як свої недоліки, так і переваги. Про кожен із них докладніше розкажуть самі студенти.

Ірина Левіна
Ірина Левіна, 4 курс: «Квартиру я обрала ще на 2-му курсі, бо вчилися ми тоді в 2-гу зміну, і я боялася, що не зможу доїжджати додому: пари закінчувалися о 20-й, а остання електричка до Чопа, де я живу, вирушає о 20.25. Та й подруга теж хотіла жити в Ужгороді - от ми й з’їхалися. А тепер я взагалі живу сама, тому що, крім навчання, маю не одну роботу і додому потрапляю пізно. Щодо гуртожитку, то коли розглядала цей варіант, мої батьки були проти, а тепер уже й сенсу немає, оскільки лише рік вчитися залишилось. Та й зручно бути самій собі хазяйкою: коли багато працюєш, є сенс жити самій».

Олександра Артюхіна
Олександра Артюхіна, 5 курс: «Наразі я живу в найманій квартирі. Методом спроб і помилок зупинилася саме на цьому варіанті. Перші два курси щодня доїжджала. Витрачала на ці добирання не тільки багато часу, а й сил. Після складного дня навчання, особливо коли було 4 пари, трястися годину в маршрутці було тяжко. Зранку, аби встигнути на першу пару на 8.00, прокидалася о 5.30... Такий режим дуже вимотував.

Потім мене обрали громадським деканом факультету, я стала прес-секретарем Закарпатської ліги КВН... і тут понеслося :). До режиму дня додались нові обов'язки. Оскільки остання маршрутка на Чоп о 20.30 (а електричка о 20.25), частенько не встигала доїжджати додому. Однокурсники і друзі часто погоджувались дати мені "притулок" на ніч, але це був не вихід. Тож з іще однією подругою з Чопа ми вирішили винаймати квартиру.

Щодо життя в гуртожитку, то такий режим не для мене. Як-то кажуть, «не зійшлися характерами» :). Ось уже три роки живу в Ужгороді на квартирі. Встигаю і працювати, і відпочивати, і заходи відвідувати. Звісно, тут теж постає питання оплати. Але його можна вирішити. Тому з можливих варіантів обрала саме квартиру».

Христина Феделеш
Христина Феделеш, 3 курс: «Я обрала гуртожиток, оскільки доїжджати і невигідно, і незручно: доводиться щоранку вставати вдосвіта й пізно повертатися, так що не вистачає часу на навчання. А квартира – досить дорогий варіант для моєї сім’ї, тому я вибрала гуртожиток. Там досить нормальні умови, помірна ціна за проживання, і головне – гуртожиток дуже близько до університету, тому не потрібно витрачати ні час, ні гроші на дорогу».

Андріана Кофель
Андріана Кофель, 2 курс: «Я обрала варіант доїжджати на навчання. Не можу сказати, що він найбільш вигідний, оскільки виходить недешево. Та місце в гуртожитку мені б не дали (і сама не дуже хотіла), бо не так далеко проживаю від місця навчання. На квартирі я б жила, та не в захваті від ідеї з кимось винаймати житло. А самій буде досить дорого. Навіть стипендії не вистачить. Я звикла приїжджати додому. Вдома, як то кажуть, особлива атмосфера. Спочатку, звичайно, було важко прокидатися зранку (раніше на півгодини-годину, ніж мої однокурсники), та згодом звикла. Перед модулями чи практичними завжди є час повторити. До того ж, у потязі такі цікаві люди трапляються! Приходжу в університет і нерідко згадую, яка пригода було зі мною сьогодні. Мої друзі вже звикли до різних розповідей! :) Коли відбуваються якісь цікаві заходи, то залишаюся ночувати в Ужгороді. Тепер упевнено можу сказати, що доїжджати не так страшно — навіть весело!».

Олександра Девезенко
Олександра Девезенко, 4 курс: «Весь час, що навчаюся в Ужгороді (а це 6 років), доїжджаю. Розумію, що це трохи незручно, оскільки треба вставати набагато раніше, щоб встигнути вчасно. Та в довшій поїздці є свої плюси. Я завжди встигаю повторити матеріал перед парою. Інколи можу подивитися серію якогось фільму, але найчастіше просто читаю. Та й взагалі – доїжджати для мене дешевше, ніж жити в Ужгороді. Щоправда, якщо їжджу на поїзді, бо маю учнівський квиток, який дозволяє користуватися приміськими потягами безплатно. Тепер, на жаль, частіше доводиться їздити маршрутками, що в рази дорожче, бо курсування багатьох електричок просто скасували. Через це задумуюся про переїзд. Але все-таки набагато зручніше жити вдома, де є всі зручності, де все твоє, ніж перебиватись по чужих оселях».

Як бачимо, думки розходяться і в кожного з варіантів є свої прихильники. Та спробуємо розібратися детальніше у плюсах і мінусах кожного з них.

Гуртожиток УжНУ
Отже, якщо брати до уваги фінансовий бік питання, то найвигіднішим варіантом буде гуртожиток. За місяць проживання студент повинен заплатити 100 гривень, плюс комунальні послуги (50–70 грн). Наступним буде варіант доїжджати. Більшість із тих, кого ми опитали, проживає в Чопі, котрий недалеко від Ужгорода. Тому й будемо відштовхуватися від цін на транспорт саме в його напрямку. Щоденні поїздки до вишу на автобусі становлять близько 330 гривень у місяць. Якщо ж користуватися електричкою, то сума буде близька до 120 грн, що не так вже й сильно відрізняється від ціни за гуртожиток.

Найдорожчий варіант – винаймати житло. Ціна тут залежить від багатьох чинників. Від того, де вона розміщена, в якому стані, скільки кімнат (однокімнатна – вiд 1000 до 1500, двокімнатна – вiд 1500 до 2000 грн), скільки людей буде проживати тощо. Враховуючи все це, власники й пропонують ціну. Якщо дуже добре пошукати, то можна знайти оселю й за 500 грн у місяць, а можна й за 2000. Однак найчастіше все залежить від того, коли шукаєш житло. Якщо тоді, коли й усі, – перед самісіньким початком навчального року, то зрозуміло, що ціна буде набагато вища, ніж вона є насправді. Тому про варіанти треба думати заздалегідь, а не хапатися останньої хвилі. Однак під час вибору варто придивлятися не лише до помешкання, а й до хазяїна, бо скільки разів ми чули про те, як когось ошукали й виставили з квартири посеред ночі… Головне в цій справі – бути уважним і слухати те, що говорять, аби в разі чого не братися за голову, коли виявиться, що в одній кімнаті житимеш ще з трьома.

Та слід розглянути й інші, не менш важливі пункти, що впливають на вибір місця проживання студента. Сюди належить, зокрема, й час. І тут знову ж таки явне лідерство в гуртожитку. Найменше часу витрачається саме на дорогу від помешкання до університету й назад. Крім того, не потрібно постійно залазити в переповнену маршрутку й псувати собі вже з самого ранку настрій. А хоч і не довга, та все ж піша прогулянка краще допомагає зранку прокинутися і збадьоритися. Не так уже й погано тим, хто добирається в університет з квартири, – тут уже, щоправда, багато чого залежить і від її розміщення. Та найбільше часу втрачають ті, котрі щодня доїжджають додому. Цей варіант підійде радше студентам, які ведуть не надто активний спосіб життя й не прагнуть шукати вже під час навчання додатковий заробіток.

Звичайно, при виборі помешкання не останнє місце посідає комфорт. Щоправда, тут уже однозначної для всіх відповіді немає, бо уявлення про зручність у кожного своє. Для когось це наймана квартира, де ти сам собі хазяїн і можна на свій розсуд розпоряджатися часом і власними справами. А для інших – затишний, звичний дім з батьками – без клопотів з комунальними послугами, з харчуванням та іншими дрібницями. Гуртожиток у цьому сенсі ще більш суперечливий. Тим, кому постійно потрібні товариство й увага, таке тимчасове житло підійде, а от студентам, котрим важко сконцентруватися в шумних компаніях, яким потрібні тиша і спокій для навчання чи роботи, адаптуватися до умов гуртожитку буде непросто.

Отже, незважаючи на всі «за» і «проти», ідеального варіанту для всіх не існує. Однаково кожному студенту з Ужгородського чи Мукачівського районів, котрий постав перед таким потрійним вибором, доведеться самостійно обирати, виходячи з власних можливостей та вподобань. Ми лише спробували зібрати докупи ті моменти, на які слід звернути увагу, перш ніж визначитися, а також досвід тих, хто вибір вже зробив. Вирішувати вам!

Валерія Пащенко, Марія Пилип,
студентки відділення журналістики



Абітурієнт | 13.08.13 | Додав Lucky | 1823 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

На філфаку відбувся творчий конкурс з журналістики та реклами і зв’язків з громадськістю

Факультет здоров’я та фізичного виховання провів конкурсні змагання абітурієнтів

До уваги абітурієнтів, що бажають вступити на одну з педагогічних спеціалізацій!

Чому абітурієнти з інших міст та країн обирають УжНУ?

Географічний факультет запрошує вступати на нову спеціальність

Не лише педагогом чи програмістом, а й бізнес-аналітиком, експертом з ризику, статистом... станеш на...

Петро Горват: Без якісної вищої освіти коло спеціальностей, де можна досягти успіху, звужується

На військовій кафедрі відбувся перший етап вступних іспитів

Від туриста до туризмознавця – викладачі факультету туризму та МК профорієнтують школярів у походах

Кафедра військової підготовки УжНУ влаштувала оглядини власного потенціалу