Субота, 20.04.24, 02:28 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наукові форуми

Про наукові здобутки УжНУ на міжнародній ґала-конференції у Ставрополі

«Кавказ-Карпати-Балкани: геополітичні, етноконфесійні, регіональні та локальні компоненти національного менталітету населення у XVIII-XX ст.» – такою була тема міжнародної ґала-конференції у Ставрополі.

Суспільно-історична компаративістика – не лише метод пізнання, а й важливий напрям наукових студій, який дає змогу побачити спільне й виявити особливе, усвідомити самих себе й пояснити специфіку іншості, врешті – дійти розуміння того, що світ є єдністю в багатоманітті. А порушення рівноваги в якомусь певному місці неодмінно відгукнеться в іншому.

Цими мотиваціями й була зумовлена ініціатива наших друзів і партнерів з Північно-Кавказького федерального університету (м. Ставрополь) щодо дослідження гірських регіонів Кавказу, Карпат та Балкан як цивілізаційних контактних і транзитних зон, котрі стали сценою історично значущих подій ще з біблейських часів.

Програма конференції
Присутність знаних учених з різних університетських та науково-академічних установ Російської Федерації, учасників з Білорусі, Болгарії, Вірменії, Грузії, Македонії, Молдови, Польщі, Сербії, Угорщини, України засвідчила вагоме значення наукового форуму, котрий відбувався наприкінці червня.

Продуманий до деталей сценарій пленарних і секційних студій, що проводилися досвідченими модераторами, злагодженість усіх університетських структур і осіб, відповідальних за організацію міжнародної конференції, забезпечили її успіх уже з перших годин роботи.

Головні натхненники проекту – ректор ПКФУ професор Аліна Левитська, директор Гуманітарного інституту професор Олексій Єрохін і декан факультету історії, філософії та мистецтв професор Ігор Крючков, а також кожен викладач, науковець, методист переймалися тим, щоб учасники та гості почувалися комфортно і мали змогу ознайомитися з університетом, зав’язувати плідні творчі контакти.

Виступи й дискусії відзначалися високим рівнем фаховості, оригінальністю постановки проблеми. Особливо вирізнялися програмові доповіді директора Інституту слов’янознавства РАН (м. Москва) д.і.н. Костянтина Нікіфорова, котрий представив етнічні процеси на просторі від Кавказу до Балкан у ХХ ст., а також директора Інституту Кавказу (м. Єреван, Вірменія), відомого політолога Олександра Іскандаряна, який охарактеризував генезу і динаміку ментальної карти Південного Кавказу.

Учасники конференції
Проблематики карпатського регіону стосувалися блискучі доповіді вчених з Інституту слов’янознавства РАН (м. Москва) – к.і.н. Олени Узеньової «Етнокультурна ідентичність в зонах прикордоння: карпато-балканські паралелі», д.і.н. Ольги Хаванової «Школа як простір інтеграції еліт: вихідці з Карпат та Балкан у навчальних закладах Австрійської монархії у XVIII ст.», к.і.н. Михайла Дронова «Ідентичність русинів Словаччини: сучасний стан досліджень»; д.і.н. Юрія Анчабадзе (Ін-т етнології та антропології РАН, м. Москва) «Україна й Карпати в політичній свідомості кавказької еміграції (1920-1930-х рр.)», Атілли Колонтарі (Капошварський ун-т, Угорщина) «До питання про визначення тріанонських кордонів Угорщини».

Старший викладач кафедри нової і новітньої історії та історіографії УжНУ Сергій Ганус був запрошений до участі в науковому форумі з доповіддю «Східна Галичина в ментальній географії версальських будівничих післявоєнної Європи 1919–1920 рр. ».

У спілкуванні з колегами, зокрема, з доктором Маріяною Пісковою (Південно-Західний університет «Неофіт Рильський», м. Благоєвград, Болгарія), обговорювались особливості організації навчального процесу за новими спеціальностями відповідно до потреб ринку праці.

Д-р Артур Горак (Люблінський університет ім. Марії Кюрі-Склодовської, Польща) повідомив про заснування в Любліні нового часопису зі східноєвропейської проблематики.

На запрошення професора Ігора Крючкова ми взяли участь у засіданні кафедри археології та загальної історії і разом з угорським колегою Атіллою Колонтарі поділилися досвідом фахової підготовки істориків й організації наукових досліджень в УжНУ та в Капошварському університеті.

У результаті обговорення перспектив розвитку освітньої та наукової співпраці між УжНУ та ПКФУ було досягнуто принципової домовленості про укладення договору про співробітництво.

Зауважимо, що наші колеги і партнери намагаються розібратися у всіх складнощах поточної ситуації, зайняти виважені позиції і не втрачати тої позитивної динаміки наших взаємин, котра утвердилася останніми роками.

Матеріали надав Сергій Ганус,

cтарший викладач кафедри нової і новітньої історії та історіографії




Наукові форуми | 04.08.14 | Додав Шумицька | 1187 | 5.0/2
Теги: кафедра історіографії УжНУ

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю