П`ятниця, 29.03.24, 17:59 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » З минулого – в майбутнє

Олена Рудловчак повертається додому
Маґда і Микола Мушинки завітали на філфак

Гостями Ужгородського національного університету стали Микола й Маґда Мушинки з грандіозним подарунком для нашого вишу: фонди Наукової бібліотеки УжНУ поповняться чи не найбільшим у Європі приватним архівом і бібліотекою з карпатознавства.

Виконуючи волю Олени Рудловчак (1919–2007) – видатної україністки Словаччини, почесного доктора Ужгородського університету, – донька дослідниці Марія Дуфкова й академік Микола Мушинка передали Ужгородському університетові бібліотеку, архів і деякі особисті речі дослідниці. На філологічному факультеті УжНУ буде створена кімната-музей О. Рудловчак, де фонди стануть доступними для всіх науковців і студентів. Найцінніші речі будуть виставлені в експозиції.

З ініціативи Наталії Ребрик, проректора Закарпатського художнього інституту, частим гостем якого є академік Мушинка, дизайн кімнати розроблять студенти ЗХІ в розрізі тем дипломних робіт. Як випускниця філологічного факультету, Наталя Йосипівна вболівала за те, аби бібліотека пані Рудловчак «жила» там, де вона якнайкраще слугуватиме провадженню фахових наукових досліджень, зокрема з карпатики.

Нині подружжя Мушинків перебуває на Закарпатті, беручи участь у Міжнародній науково-практичній  конференції, присвяченій 200-річчю з дня смерті Івана Югасевича – визначного українського переписувача книг, мініатюриста, фольклориста, поета та громадсько-релігійного діяча. Форум зініціював Закарпатський художній інститут.

Ще одним приводом приїхати на Закарпаття для Миколи Івановича та його дружини пані Маґди стала запланована з ректором університету Володимиром Смоланкою зустріч, у ході якої мали бути обговорені деталі створення кімнати-музею Олени Рудловчак.

Микола Мушинка та Олександр Гаврош

Навесні 2003 року Олександр Гаврош робив інтерв’ю з 84-річною Оленою Михайлівною, розпитуючи про учнів, послідовників, плани та мрії… Пані Олена розповідала:

«У мене страшна проблема з архівом. Маю дуже цінні матеріали, багато мікрофільмів, які я робила в Москві, у Будапешті. І не знаю, кому це все передати. <…> На жаль, нині в Пряшеві нема дослідника-карпатознавця, який би міг продовжити цю справу. <…> Уже всі зробилися професорами. А коли людина стає професором, вона вже не цікавиться дослідженнями. <…> Десь у глибині душі мрію, що дещо можна було б передати до Ужгорода. <…> У моєму віці вже не мріють. (Сміється) Інколи мрію про те, що ще коли-небудь потраплю до Мукачева. А якщо серйозно, то хочеться закінчити роботу над Духновичем. Це мрія мого життя. <…> Потім треба привести до порядку архів. При цьому багато речей можна винести ще на світло. Але це вже, напевно, вдасться зробити тільки на Закарпатті».

По смерті Олени Михайлівни відповідальним за її бібліотеку та архів залишився Микола Іванович Мушинка – молодший колега, вірний соратник та однодумець. Нині професор, доктор філологічних наук, закордонний член НАН України, голова Асоціації україністів Словаччини.

У видавництві «Ґражда», очолюваному Іваном Ребриком, планують видати 4-й том зібраних творів Олександра Духновича, тобто фактично завершити те, що було справою життя Олени Михайлівни. Наразі опрацьовують архівні матеріали пані Олени. 


Федір Шандор, Марія Дуфкова і Галина Шумицька в квартирі Олени Рудловчак у Пряшеві
Бібліотека та архів Олени Рудловчак перевезені до Ужгорода завдяки підтримці й величезним старанням в.о. проректора УжНУ Федора Шандора. Кропітку працю над опрацюванням фонду, його описом, систематизацією та створенням електронного каталогу провадять працівники Наукової бібліотеки вишу під керівництвом її директорки Марії Медведь. Нині є всі підстави сподіватися, що неоціненне духовне багатство, яке залишила в спадок рідному краю його Велика Донька, вже дуже скоро вдоступниться якнайширшому колу зацікавлених.

Вл. інф.

Відео Роберта Паппа




З минулого – в майбутнє | 19.12.14 | Додав VIP | 1565 | 5.0/4
Теги: Олена Рудловчак, кімната-музей, музей, Микола Мушинка

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики