Вівторок, 23.04.24, 21:44 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Теорія і практика

Науковці УжНУ впроваджують на Закарпатті унікальний «харчовий» проект
Під час семінару

7–8 серпня в стінах УжНУ відбувається Міжнародний семінар проекту «Сapinfood» в Україні. Цим заходом завершується цей європейський проект, для ефективного впровадження основних ідей якого організовували діалог між представниками політикуму, бізнесу й науки.

Проект CAPINFOOD, що має сприяти інноваціям та підприємництву в харчовому секторі Південної та Східної Європи, реалізують в Україні з участю й при безпосередній координації науковців УжНУ. Партнерство проекту поширюється майже на всі країни Південно-Східної Європи.

Учасники семінару

Нинішній семінар об’єднав понад 60 учасників: це науковці майже з усіх куточків України, зі Словаччини та Угорщини, а також представники малого й середнього агробізнесу Закарпаття.

Зустріч має переважно методичне спрямування. Адже часто трапляється так, що вчені працюють над новими розробками, але не можуть їх упровадити в життя без бізнесу. А бізнес, своєю чергою, краще б розвивався завдяки використанню інноваційних технологій, але цікавиться ними мало, та й ризикувати не хоче. Тому семінар має на меті переконати його учасників в потребі встановлення контактів та навчити, як вести діалог між різними сторонами.

За словами Богдана Шпільмана, одного з координаторів проекту, підприємства мають наштовхувати дослідників на необхідну тематику наукових робіт, а вчені повинні б обирати взаємовигідні теми досліджень і розробок. Бо чиста наука не завжди ефективна, – стверджує пан Богдан.

Для ефективніших результатів роботи в рамках проекту «Capinfood» видана книга методичних рекомендацій «Посібник із налагодження діалогу з політиками», яку отримали всі учасники зустрічі.

Надія Бойко

Надія Бойко, керівник проекту, доктор біологічних наук, професор, переконана, що найважливіше – розпочати діалог з наближення науки до сфери виробництва. «Вважаємо, наша заслуга в тому, що ми перейшли від методології до практики. Ми запросили бізнес, запросили науковців і запросили наші підприємства середнього й малого бізнесу. Приватні підприємці досить скептично ставляться до інновацій, бо звикли розраховувати лише на власні сили. Але під час семінару почали змінювати власну думку, що вважаю одним із найважливіших результатів роботи.

2006 року була створена Українська технологічна платформа «Їжа для життя», яка об’єднала науковців, підприємців та політиків. Нині ми розробляємо Програму стратегічного розвитку агропромисловому комплексу та здорової їжі. Маємо намір допомогти в реформуванні країни, долучившись до Національної ради реформ в Україні, створеної Президентом», – розповідає Надія Бойко.

До речі, ініціаторами створення платформи виступили і вчені УжНУ. Пані Надія Бойко переконана, що для ефективнішого й швидшого впровадження інновацій в сільськогосподарській та харчовій промисловості треба працювати саме з малим та середнім бізнесом. Перші результати роботи вже є, стверджує пані Надія.

Учасники семінару

Гості зі Словаччини – Алоїз Бомба і Норберт Бомба – ділилися досвідом діяльності відповідної платформи у своїй країні.

Мирослава Лендьел, в.о. проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, вважає, що майбутнє УжНУ залежить від сфери інновацій: «Ми прагнемо створити у виші достатньо умов для мобільності студентів. Будемо використовувати все, що сприятиме науці. Всіх учених УжНУ заохочуємо оприлюднювати власне бачення інноваційного розвитку науки».

Об’єднувати освітній процес із науковим обов’язково потрібно, переконана Марина Гороховатська, працівник Академії наук України. Україна перебуває на шляху розвитку інноваційних технологій і дуже залежна від правового поля, а в сучасному законодавстві, на жаль, навіть поняття «технологічна платформа» бракує.

Учасники семінару

У контексті Закарпаття проект CAPINFOOD має всі шанси для розвитку, оскільки місцева економіка складається тільки з малих і середніх підприємств, а їх набагато легше навчити інновацій, ніж промислових гігантів. До того ж область має змогу комунікувати із закордонними партнерами. Сьогодні в краї створено науковий центр, що сприяє у впровадженні проекту, отже, з’явилася база для навчання і практики.

Для впровадження здорової їжі в південно-східній Європі хотіли об’єднати не тільки тих, хто розробляє інновації, але й тих, кому доведеться їх упроваджувати, тобто представників малого і середнього бізнесу – виробників продукції, пояснив Богдан Шпільман.

Учасники семінару

Науковці УжНУ у своєму активі мають ще одне вкрай важливе напрацювання. Йдеться про створення електронного ресурсу – композиційної бази даних харчових продуктів України. Споживач має право знати, чим харчується, а саме в цій базі буде зібрана вся необхідна інформація.

Проект є відкритим діалогом. Не менш важливо сьогодні змінити ставлення українських науковців до інновацій, адже заляканих і несміливих все ще багато. Однак наука й підприємства потребують рішучих кроків, а також сприяння у законодавчій сфері.

Наталія Каралкіна, Іванка Когутич




Теорія і практика | 07.08.14 | Додав Шумицька | 1059 | 5.0/1

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю