Четвер, 18.04.24, 09:24 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Несподівано...

Студенти філфаку братимуть участь у фолк-шоу «Віднова» в рамках фешн-базару

9 березня Закарпатський музей народної архітектури та побуту (скансен) частково перетворився на справжній знімальний майданчик – тут фільмували відеоролик до фолк-шоу «Віднова», що відбудеться 1–2 квітня у Совиному гнізді в рамках фешн-базару.

Оксана Тиховська

Ідея урізноманітнення ужгородського фешн-базару українським фолк-шоу виникла в доцента кафедри української літератури, дослідниці фольклору Оксани Тиховської: «Ми говорили з подругою про моду і про те, що вона є дуже різною. Етностиль теж може бути модним, тож цікаво було б спробувати поєднати модний показ, котрий влаштовує Ольга Мікула, з відродженням національних традицій. Хочемо показати, що минуле зовсім близьке до сучасності. Акцент робимо на молодих людей: мають відчувати і пишатися тим, що вони – українці і мають що показати світу».

Пані Оксана розповідає, що до участі залучено багатьох дизайнерів, котрі працюють в етностилі. Для створення відповідного настрою використано автентичні пісні, які лежать в архівах, тож їх мало хто чув, – це пісні Пряшівщини, Лемківщини тощо, а також танці-гаївки, які в народі виконували навесні, щоб сприяти відродженню природи.

На таку нестандартну пропозицію відгукнулося чимало ентузіастів, охочих допомогти. Підтримали задум, зокрема, в музеї архітектури та побуту, і не лише надали місце для зйомок, а навіть спеціально виділили із фондів 30 вишитих костюмів, яким понад 100 років!

 

Директор музею Василь Коцан каже: «Музей не вперше підтримує акції, що популяризують народну культуру, цього разу – народний одяг. Для зйомок ми надали традиційні жіночі костюми, які презентують народне вбрання Тереблянської долини – Тячівський, Хустський, частково Міжгірський райони Закарпаття. Вони побутували в нашому краї наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Тобто це раритети, пам’ятки старовини, яким по 100, а то й більше років».

 

Головні героїні рекламного ролика – вихованки студії сучасного танцю «BLIТZ», які через танець показують силу національної пам’яті: доторкнувшись до історії, дівчата перевтілюються, репрезентуючи народний одяг, характерний для нашого регіону сотню років тому.

Танець дівчатам ставила хореограф-постановник Елеонора Кос, яка розповіла, що, почувши музику (народну пісню в обробці учасниці «Голосу країни» студентки філфаку Ганни Шміляк. – Авт.), одразу надихнулася й побачила, як пісню та задум у цілому можна втілити в танці.

На зйомках побували і шестеро студенток-україністок, які продемонстрували національні вишиванки в сучасній інтерпретації – саме таке вбрання всяк охочий зможе придбати безпосередньо на фешн-базарі.

Юлія Шипович

Одна зі студенток Юлія Шипович зізнається: «Ми знали, що обов’язково буде щось особливе та незвичайне, тому на зйомки охоче відгукнулися. Не помилилися! Коли нам повідомили, що одягнуті ми будемо в етнічне вбрання та прикраси, скажу чесно, очікували на щось традиційне і навіть пріснувате. Але як побачили, в чому насправді доведеться працювати, то не вірили своєму щастю. Наробили море селфі, бо одяг неймовірно вишуканий – це вишиванки в сучасній інтерпретації. Сьогодні ми зрозуміли, що український фольклор, етнічне вбрання, музика можуть звучати по-новому, можуть не просто адаптуватися до сучасного світу, а й вразити його своєю красою, креативом та неабияк зацікавити молодь».

Україна – це модно. Ми маємо цікаві традиції, про які, на жаль, забуваємо, колоритні пісні та чудові вишивки, які стають дедалі популярнішими у світі. Ми маємо багату культуру, яку «доброзичливі друзі» намагалися знищити, задавити. Нині не маємо права забути те, що було ще 100 років тому природним та звичним для наших предків. А щоб дізнатися більше про традиції українського народу, приходьте на фолк-шоу до Совиного гнізда.

Ксенія Шокіна,

фото Василя Третяка




Несподівано... | 11.03.17 | Додав Г_Кришiнець | 1228 | 4.3/6
Теги: мода, фешн-базар, відеоролик, фолк-шоу, вишиванки

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики