Понеділок, 23.09.19, 10:07 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Традиції

На факультеті іноземної філології готувалися до Геловіну

Понеділок, кажуть, – день важкий, адже попереду робочий тиждень. Утім понеділок 27 жовтня на факультеті іноземної філології видався особливим, бо завершився цікавим дійством, яким керувала Кристіна Бломен – гостя з Америки, стипендіат програми імені Фулбрайта, яка тепер працює на кафедрі англійської філології. Напередодні Дня Всіх Святих (в Америці знаного як Геловін) Кристіна влаштувала майстер-клас з карвінґу.

Наймолодшій учасниці майстер-класу – лише 7
Кожному, мабуть, доводилося чути слово карвінґ, проте не всі знають, що воно означає. З англійської «carving» перекладається як «різьблення». Це мистецтво художнього вирізання на овочах і фруктах, нам більш відоме за схожою різьбою по дереву, каменю, кістці, льоду. Мистецтво карвінґу виникло ще в сиву давнину на Сході.

Цікаво було спостерігати, як звичайні гарбузи перетворюються на витвори мистецтва, виготовлені власноруч людьми, для яких це незвідана справа. Зі щирим захопленням працювала не тільки наймолодша учасниця, якій лише 7, а й викладачі, студенти різних курсів та гості. Панувала дружна, майже родинна атмосфера. Гармоніювали розмови, пояснення, жарти. Лунав сміх.

Зі щирим захопленням працювали всі
Ось про що ми довідалися за роботою. На відміну від американських, в українських гарбузів шкірка неймовірно тверда і товста. Користувалися ножем – інструментом, яким переважно й виконують різьблення. Для тих, хто теж хоче спробувати себе в цім занятті, варто повідомити, що ніж повинен бути не з гнучкої сталі. До слова, винахідливості українців нема меж. Одна з учасниць розповіла, що для різьблення по гарбузові її син використовує електролобзик – так можна заощадити час і сили.

Кристіна Бломен
Традиційно вершечок гарбуза зрізається першим, робиться отвір, щоб могла пройти рука. Незважаючи на те, що отворів на овочі після різьблення вистачає, на самому вершечку по краях надрізують ще два дрібні кутики. Як пояснює Кристіна, це для того, щоб повітря циркулювало вільніше. Потім ложкою, а ще ліпше – рукою, ретельно вибирається м’якоть з насінинами; насіння можна підсушити в духовці й полузати. Далі на гарбуз наноситься візерунок, який акуратно, без поспіху, вирізається.

Варто сказати, що серед овочів гарбуз є лідером за вмістом корисних речовин. Тож шкіра рук учасників, контактуючи з м'якоттю гарбуза, насичувалася вітамінами, яких так бракує осінньої пори. Така собі жива маска для рук.

Учасники міні-майстер-класу висловлюють удячність Кристіні за те, що вона знайшла час і виявила бажання поділитися особливостями різьблення по гарбузах. Це якраз той випадок, коли вдалося поєднати навчання і розвагу.

За інформацією Сніжани Голик та Антоніни Літак

(кафедра англійської філології)




Традиції | 28.10.14 | Додав Путpашик | 814 | 0.0/0
Теги: Геловін, факультет іноземної філології

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій


Рубрики розділу

Афіша [4]Незабаром [16]
Актуально [141]Акції [132]
Позиція [18]МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33]Студгромада [188]
Абітурієнт [84]Зблизька [88]
Наболіле [21]Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154]Компетентно [38]
Несподівано... [14]У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160]Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273]Презентації [167]
Екскурсії [113]Дозвілля [210]
Ініціатива [47]Перспективи [38]
Підсумки [40]Спорт [238]
Традиції [206]Зустрічі [210]
Вітаємо! [235]Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230]Студентська практика [66]
Студмістечко [8]Конкурси [117]
На замітку [6]З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9]Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49]Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2]Річниця [14]
Слава Україні! [9]Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91]The main news of university [12]
Подяка [8]Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13]Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3]Підсумки року [5]
Визнання [3]Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики