П`ятниця, 29.03.24, 18:52 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Компетентно

У ректораті УжНУ спілкувалися з депутатом Європарламенту та польськими науковцями
Учасники круглого столу

18 жовтня за круглим столом у залі Вченої ради ректорату УжНУ зібралися представники нашого вишу та Варшавського гуманітарного університету ім. Болеслава Прусса. Серед польських гостей – депутат Європейського парламенту, професор права Кароль Карський, професор Петр Розводовський та канцлер цього університету Збігнєв Чеда.

Протягом майже двох годин спілкувалися у форматі діалогу про актуальні питання, які стосуються і українців, і поляків, а також намагалися знайти спільне вирішення проблем.

Під час засідання

Із вітальним словом виступили в.о. проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел та в.о. проректора з науково-педагогічної роботи Олександр Рогач. Пані Мирослава щиро подякувала польським делегатам за візит, наголосила на важливості співпраці й коротко ознайомила присутніх з історією славного вишу Закарпаття.

Пан Кароль мав подвійну місію, оскільки виступив не тільки як професор варшавського вишу, а й як депутат Європарламенту. «Мені дуже приємно бути тут. Як поляк, я щиро радий знайомству з українцями. В Ужгороді нас тепло й привітно прийняли, це багато означає. Знаєте, Польща хоче й готова бути адвокатом України на міжнародній арені. Наша держава так само ще на шляху до Європи. Нам є до чого рости і тягнутися», – подякував пан Кароль.

Питання, які цікавили аудиторію, охоплювали широкий спектр проблем: санкції щодо Росії, люстрація за кордоном і в Україні, гібридна війна, консолідація суспільства, підтримка європейськими депутатами тощо.

«Польське суспільство нині згуртоване й об’єднане ідеєю підтримати Україну»

Чи має можливість наша держава вибороти власний статус і місце в Європі? Чи можемо ми залучитися закордонною підтримкою? Пан Кароль каже: «Україна – це Європа. Не тільки у географічному сенсі, а й у культурному. Українці такі ж європейці, як і ми. Наші два народи виросли з одного кореня, ми споріднені, розуміємо одне одного без проблем. У кожному українському регіоні люди мають свої позиції, власні переконання та думки стосовно певних питань, а не так, як, до прикладу, в Росії, де вказівки йдуть згори: як пан скаже, так і буде. ЄС усіляко підтримуватиме ваш народ».

Стосовно поняття «гібридна війна» і чи загрожує вона нашому закарпатському краю високоповажний гість зауважив: «Польща має багатовікову традицію протистояння Росії. Був випадок, коли знайшли солдата польської армії, який працював шпигуном Москви. Цей факт викликав величезне обурення серед поляків...

Під час засідання

Польське суспільство нині згуртоване й об’єднане ідеєю підтримати Україну в такий складний для неї час. У нас теж є російська пропаганда, яка намагається вкласти в голови, що українці – найгірші з людей. Нам згадують, скажімо, Волинську трагедію за часів УПА і доводять всіляко, що український народ – поганий. Не знаю, як складеться ситуація на Закарпатті, але ми давно пробачили одне одному образи. Так, у нас складна історія, були важкі періоди, але, попри це, ми позитивно настроєні до вас, любимо українців. Минуле варто залишити в минулому. Тепер до нас приїжджає багато українців і нема конфліктів на національному підґрунті. Ідеться не лише про інтелігенцію, наприклад, науковців, професорів, – на побутовому рівні теж усе гаразд. Не треба звертати увагу на пропаганду – всі усвідомлюємо, як і для чого це робиться».

«Карають лише тих, хто бреше»

Кароль Карський

Поцікавилися в гостя також, чи мають європейці уявлення про можливий розмах агресії Росію і чи не відчувають загрози для Заходу. «Слід розуміти, що Росія є активним гравцем на міжнародній арені. У нас є по-проросійському налаштовані депутати, але вони теж мають право голосу. Росія постачає нафту і газ, яких Європа потребує і в цьому розумінні залежна. Саме це допомагає Москві впливати на стан справ у ЄС, відчувати власну силу, тому й стала агресором. Країни на сході Європи, котрі ближче до зони конфлікту, розуміють ситуацію краще, ніж будь-хто інший. Вони знають, на що здатна Росія. Й очікують, що будь-якої миті стануть наступною жертвою», – відповів євродепутат.

Під час засідання

На питання про люстрацію, її ефективність, досвід Польщі в  очищенні влади, а також чи відповідає щойно ухвалений український закон базовим принципам, пан Кароль відповів: «У Польщі той, хто балотується до парламенту чи на державну посаду будь-якого рангу, в анкеті повинен вказати, чи співпрацював він із якимись службами безпеки. Можуть написати «так» або «ні». Якщо відповідь позитивна, нікого не каратимуть. Карають тих, хто приховує факт такої співпраці, бреше.

Стосовно застосування люстрації, завжди знайдуться ті, хто вважає, що несправедливо потрапив під її дію. Звертаються з оскарженням до Європейського суду в Страсбурзі, трибуналу ЄС у Люксембурзі. До речі, карають лише тих, хто був не просто агентом спецслужби, а й чинив протиправні дії, наприклад, убивав, крав. У нас є спеціальна установа – Інститут збереження національної пам’яті. Тут містяться архіви, матеріали й документи, які є відкритими і з ними можна ознайомитися навіть у мережі Інтернет. Кожен може знайти те, що його цікавить».

«Жодна країна не може просто так забрати територію іншої держави»

Останнє питання стосувалося кризи міжнародного права, зокрема його порушення Росією. «Випадки, коли не дотримуються положень міжнародного права, доволі часті. Кожна країна знає про справи іншої, але не має можливості втрутитися. Міжнародне право – це лише форма співпраці між державами. Воно декларує якісь норми, але саме по собі не може впливати на щось. Нерідко й Радянський Союз дозволяв собі порушувати міжнародне право, а Росія вважає себе правонаступницею СРСР. Тому нема нічого дивного, що вона не дотримується правил. З огляду на міжнародне право, жодна країна не може забрати просто так територію іншої держави й не відповідати за таке. Але Росія доводить протилежне. Насправді, важко зробити систему міжнародного права досконалою і врахувати різні фактори, аби всім догодити», – прокоментував депутат Європейського парламенту Кароль Карський.

Мирослава Лендьел

На завершення пані Мирослава Лендьел подякувала гостям за змістовні й вичерпні відповіді на питання. Нагадала, що напередодні Ужгородський національний університет підписав угоду з Варшавським гуманітарним університетом ім. Болеслава Прусса про можливість здобуття подвійних дипломів українського та європейського зразка для журналістів і політологів нашого вишу. А також зауважила, що ми раді партнерству, готові створити новий інтелектуальний продукт і запросила знову в гості. Зокрема, польські гості дістали пропозицію прочитати лекції для студентів вишу, зокрема публічні, що їх з весни започаткували в УжНУ.

Оксана Пітра

Фото Іллі Паппа




Компетентно | 20.10.14 | Додав VIP | 860 | 5.0/1
Теги: польські науковці, Ректорат УжНУ

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики