Субота, 20.04.24, 06:47 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна блоґів » 2014 » Лютий » 21 » Ірина Левіна

Рідній країні – рідною мовою…

Рідній країні – рідною мовою…

Це міжнародне свято, започатковане ЮНЕСКО, відзначаємо вже 14-й рік. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, то прагнення підтримувати мову як ознаку культурної ідентифікації особи є цілком виправданим. Окрім того, організація вважає, що багатомовність є ключем до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Нині таке свято в Україні особливо символічне. Адже ми дійшли до межі, коли насправді не так важливо, яку мову використовуєш у побуті, якою говориш із батьками чи друзями, якою мовою навіть думаєш... Нині головне – ЩО ти думаєш, ЩО говориш, ЩО робиш на трудовому місці, на парах, у вільний час.

Моя подруга, колишня студентка відділення журналістики УжНУ, розповіла про нещодавню ситуацію: вони з другом сиділи в кафе, поряд розташувалися хлопці, які говорили угорською. Виявилося, з цієї компанії українською розмовляв тільки один, з іншими ж удалося поспілкуватися англійською. І в обговоренні ситуації, що склалася в Україні, нікому це не завадило – всі були заодно, незалежно від мови, якою говорили.

У країні тепер страшна інформаційна війна, і чо́мусь вірити наосліп, а чо́мусь – ні тільки тому, що так зручно або так подобається, – безглуздя. Треба широко розплющувати очі, слухати інших – навіть тих, кого не хочеться, – тоді є шанс скласти собі більш-менш об’єктивну картину сучасності. Аби не опинитися несподівано для себе на цирковій арені.

До чого веду? Коли число постраждалих за день сягає тисяч, померлих – сотні (на момент написання цього матеріалу), – абсурдно порушувати якісь другорядні питання чи пригадувати образи сторічної давності. Минулого не повернеш... Так, воно болить, але ж треба нарешті зробити висновки, врахувати допущені помилки, аби такого більше не повторити.

Нині важливо, аби до рідної країни говорити рідною мовою – кого як мати научила. Єднаймося!


Думки, висловлені в розділі «Блоґи», передають погляди самих авторів і не конче відбивають позицію редакції Медіацентру УжНУ

Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

АвторІрина Левіна | Переглядів – 949 | Рейтинг: 4.4/5
Усього коментарів0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728