Четвер, 28.03.24, 14:52 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна блоґів » 2014 » Червень » 10 » Максим Молнар

Про хабарництво в УжНУ
Повертаючись до теми прозорості сесійного процесу в Ужгородському університеті...

Про хабарництво в УжНУ

Пам'ятаєте обіцянку нового ректора Ужгородського національного університету Володимира Смоланки сприяти подоланню хабарництва у вузі?

Нагадаю, що ректор пообіцяв надати студентам можливість відвідувати будь-які іспити та заліки, тобто бути громадськими спостерігачами. Для цього Володимир Смоланка закликав всіх охочих створювати ініціативні групи боротьби з корупцією. Нехтувати такою пропозицією, звісно, не можна. Тому я звернувся до голів студради та профкому студентів з проханням надіслати на ім'я ректора спільне подання, у якому обов'язково повинні бути такі пункти:

1. Дозволити членам ініціативних груп бути присутніми на будь-яких заліках, іспитах (в т.ч. державних іспитах) та перескладаннях. При цьому члени ініціативних груп повинні поводити себе належним чином, вони не повинні втручатися у процес прийому заліків чи іспитів, а є тільки громадськими спостерігачами.

2. Дозволити членам ініціативних груп контролювати відповідність питань, які розповідає студент, з тими питаннями, які випали йому у білеті. Для цього дозволити членам ініціативних груп брати до рук білет, який випав студенту.

3. Дозволити членам ініціативних груп перед початком іспиту чи заліку (а також під час самого складання) перевіряти стан білетів (чи не має на них відміток тощо), а також, при потребі, дозволити їм під час іспитів чи заліків перемішувати білети.

Наразі на мою пропозицію, наскільки мені відомо, відгукнувся тільки профком студентів. Подання відправлене і, як повідомила проректор Мирослава Лендьел, перебуває у ректораті на розгляді (з юридичної точки зору).

Чому ці три пункти є такими важливими? На моєму рідному історичному факультеті за іспити та заліки, зазвичай, домовляються заздалегідь – студент платить гроші, а викладач доручає йому вивчити будь-які три (або два) питання. Відтак на іспиті студент розповідає ці три питання, незалежно від того, що йому випало в білеті. Тому важливим є дозвіл "контролювати відповідність питань, які розповідає студент, з тими питаннями, які випали йому у білеті". Інший механізм хабарництва – позначені білети. Тому ректор має дозволити "членам ініціативних груп перед початком іспиту чи заліку (а також під час самого складання) перевіряти стан білетів (чи не має на них відміток тощо), а також, при потребі, дозволити їм під час іспитів чи заліків перемішувати білети".

Дуже надіюся, що розгляд подання з юридичної точки зору якнайшвидше завершиться, бо на носі сесія і члени студентських ініціативних груп повинні мати задокументоване підтвердження своїх прав. Чекаю на публікацію вже підписаного ректором подання на офіційному сайті УжНУ.

Студентів, які ще не вступили в ініціативні групи, закликаю не бути байдужими!
Максим Молнар,
журналіст, громадський активіст,
студент історичного факультету УжНУ

Думки, висловлені в розділі «Блоґи», передають погляди самих авторів і не конче відбивають позицію редакції Медіацентру УжНУ

Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

АвторМаксим Молнар | Переглядів – 1236 | Рейтинг: 2.6/10
Усього коментарів0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30