Четвер, 25.04.24, 00:59 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна блоґів » 2014 » Березень » 1 » Галина Шумицька

До революціонерів, і нереволюціонерів, і всіх жителів країни університетської
Вітаю всіх з Весною! Треба потроху прокидатися...

До революціонерів, і нереволюціонерів, і всіх жителів країни університетської

Вітаю всіх з Весною! Треба потроху прокидатися. Раз, що час настав, другий раз, що можемо пропустити головне: час оновлення, передусім свого. У стані сну воно не відбудеться. Тому прокидаймося. Треба розплющити очі, ковтнути кави, прийти до тями, зібратися з думками й діяти…

Але спочатку вирішити для самих себе, чого хочемо. Хочемо працювати, вчитися й відпочивати в комфортних умовах чи нам однаково? Бо ж цей тиждень закінчився, зауважте, повною тишею в коридорах.

Тишею, бо студентів майже не було. А де ж вони були? На площі Народній їх теж не було. А ще тишею, бо припинилися всі ремонтні роботи. Підрядники пішли. Чи не пішли, а просто призупинили роботу. Не знаю. Чую лише тишу. І розумію, що мені вона не подобається. За останній час ми всі звикли до неймовірного движу.

На поверхах безконечне лускання – ремонти. Унизу, у фойє, постійний шум: то саме приміщення білили, клеїли, ліпили, то їдальню робили, то вхідні двері міняли. І ніяк того спокою не можна було дочекатися.

А ще ж другу частину фойє збиралися переробити під Wi-Fi-зону для відпочинку студентів, а ще літній дворик облаштувати, аби люди мали куди вийти покурити, поспілкуватися. А ще на поверхах коридори облаштувати (уже й стилістику продумали!), а ще ж аудиторії доводити до ладу… Ніяк не могли заспокоїтися. Аж тут раз – і спокій.

Ідемо далі. Статус дослідницького для університету придумали. А для цього ради із захисту дисертацій відкривай, міжнародні конференції проводь, про якісь там індекси цитувань думай, ґрантові проекти пиши. А треба? Скажіть мені! Хай це львів’яни он роблять, франківці, тернополяни, лучани врешті. Нам воно нащо?

Концепцію вивчення іноземних мов схвалили. Наполягали, аби студенти мови вивчали, у світ їздили, подвійні дипломи здобували, ІТ-технології опановували. А нащо воно? Нащо почуватися впевнено, на рівні з європейськими студентами, науковцями – краще далі співати свою стару пісню про гніт і несправедливість, бідних і багатих, про поганого пана, який усе собі привласнив. При цьому, правда, і собі потихеньку кишені набивати, але тільки СВОЇ кишені. Не дай Боже, аби хтось сказав, що треба щось і для загального блага зробити. Ні-ні! Що ви! Це моє! Я так тяжко трудився…

Телекомунікаційні комплекси якісь придумали. Купу-купезну техніки там напхали. Людей примушують за круглий стіл сідати, мікрофон вмикати, думку свою висловлювати. Нащо воно? Так добре зібратися купками, на вухо сусідові пообурюватися та й розійтися. Комп’ютери он на кордоні стоять. Чотири класи мали бути облаштовані. Хай вертають їх додому. Словакам більше згодяться.

А ще що придумали! Що частина тих коштів, які студенти платять за навчання, має на факультетах залишатися. Але ж це треба дуже багато трудитися, аби грамотно й прозоро ці кошти освоїти. Не треба. Хай буде один комп на тридцятьох і клавіатура без букв до нього. Нормально. Ми і так уже вивчили, де ті букви колись були написані.

Співає оду Ващуку. Так думаєте? Не співаю. Просто у доступній формі розказую про ту частину роботи, яку бачу. Хтось інший може розповісти щось, можливо, зовсім протилежне. Та ж приходьте! Саме для цього є Медіацентр.

Тут можна висловлювати свою думку, а обов’язок журналістів її висвітлювати. Ми нікому не служимо персонально – зобов’язалися працювати для Університету. У нашому Положенні не прописано, що маємо піарити конкретно Федора Ващука, як хтось це дотепер хоче подати – ми маємо «підтримувати імідж ректора Університету», хай хто ним є чи буде. І це нормально! Скажіть-но, чому ні? До речі, це вже третій пункт серед завдань Медіацентру в Положенні. Бо передусім ідеться про «позиціонування Університету як освітнього, науково-дослідного, інноваційного та міжнародного центру; формування громадської думки про Університет як центр підготовки висококваліфікованих фахівців різних спеціальностей, осередок наукових досліджень і технологічних розробок світового рівня, центр активної науково-дослідної діяльності та практичних розробок». Що недобре, панове?

Ми працюємо трохи більше як півроку. І можемо лише подякувати конкретно Федору Ващуку за прекрасний період роботи! Чому так? Бо він жодного разу не втручався в нашу редакційну працю. Подобається чи не подобається йому матеріал, ми могли зорієнтуватися хіба що з його лайків у соцмережах. Не вірите? Ваша справа.

Те, що в університеті є люди, які закликають до страйку, демонструє не лише кількісні, але й якісні показники роботи. І не лише Федора Ващука конкретно, а й усього колективу, який хоче демократичної й цивілізованої бесіди. Бо той, хто прагне чиєїсь люстрації, має сам бути готовим до неї. Так, панове! Богу дякувати, ми дочекалися тих часів. Якщо ми не хочемо бачити своїм ректором хабарника і корупціонера, то він ним реально не має бути. Ніхто вже тепер мовчати не буде.

Медіацентр готовий відновити рубрику «Я так думаю». Приходьте, хто справді має думку і не боїться її оприлюднити! А моя особиста така: хай будуть вибори і хай обирає колектив. Увесь колектив. Як колись обирали ректора Володимира Сливку. А йти на ці вибори може кожен, хто чує в собі достатньо сил і бажання, хто має відповідну команду і хто готовий до роботи в нових умовах. Майдан тепер скрізь і назавжди.

І ще хочу звернутися до тих, хто кричить «Слава Україні!» і «Слава УжНУ!», думаючи, що це те саме, що й «Слава КПРС». Панове, думайте! Це зовсім інше.

Думки, висловлені в розділі «Блоґи», передають погляди самих авторів і не конче відбивають позицію редакції Медіацентру УжНУ

Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

АвторГалина Шумицька | Переглядів – 1834 | Рейтинг: 4.3/19
Усього коментарів8
avatar
1 VIP \ IP: 178.92.75.23 • 13:53, 01.03.14
  • VІР (В.І.П) – це Василь Іванович Путрашик. Розшифровую, аби розуміли, хто пише.


Підписуюся під кожним словом Галини Шумицької. Бо розумію, що каже, і відчуваю майже так само.
А докинути два слова хочу лиш до абзацу, де йдеться про завдання підрозділу, в якому я – головний редактор. Бо ж декотрі любителі повисмикувати фрагменти з контексту пунктом з Положення про Медіацентр УжНУ щодо підтримки позитивного іміджу ректора університету дотепер дуже би хотіли дискредитувати діяльність Медіацентру.

Так-от, таким варто просто згадати, що таке зв'язки з громадськістю, чи то public relations, і що в ньому поганого. Особливо як згадати, що в Україні, а за кордоном і поготів, створені й працюють кафедри, інститути, де готують фахівців з реклами і піару. Незабаром, до речі, така спеціальність має з’явитися й на відділенні журналістики УжНУ.

Хто призабув, нагадаю, що PR — це плановані, тривалі зусилля, спрямовані на створення та підтримку доброзичливих відносин і взаєморозуміння між організацією, установою та громадськістю за допомогою поширення пояснювального матеріалу, обміну інформацією.

Медіацентр – не прес-служба, як дехто вважає, та й не піар-агенція. Хоч поєднує в собі елементи і того, і того. Це підрозділ з набагато ширшим колом завдань, серед яких, зокрема, й участь у формуванні не лиш зовнішнього, а й внутрішнього іміджу вишу: корпоративне позиціонування співробітників і студентів, а ще – створення медіамайданчика для проходження практики студентів відділення журналістики.

Не цим займався Медіацентр весь цей час? Не давав можливості висловитися кожному, хто цього хотів? Чи, може, лив бруд і чорнуху? Безапеляційно твердив про щось, не покликаючись на документи чи пряму мову тих, хто повідомляє інформацію?

Усе перед вами, шановні наші читачі.
Videns videat. Sapienti sat – Зрячий хай побачить. Для розумного достатньо...
avatar
2 komentator \ IP: 92.113.27.39 • 14:36, 01.03.14
сумно дивитися,як Ви тут "розпинаєтеся" на захист того,хто перший втік із тонучого корабля,як тільки смаженим запахло. це жалюгідно.
кажете,що Медіацентр служив для університету,а не ректору? а чи є хоч один критичний матеріал про дії Ващука і його прихвостнів? 
кажете,будете прцювати,хто б не був на посаді ректора? а чи будете хоч пальцем ворушити,якщо новий "ващук" відмовиться вас фінансувати?
з кожною наступною статтею Ви лише ще більше губите повагу до себе.
замість того,аби виправдовувати того жирного пацюка,який з повними кишенями успішно "змивається" з борту,подумали б краще,як самому не піти ще далі на дно.
хорошим для всіх не будеш. а для такими ви вирішили бути,всім давно добре відомо
avatar
3 Шумицька \ IP: 46.118.179.248 • 17:59, 01.03.14
До коментатора: Ви хочете бути журналістом, тому не треба ховатися за ніками. Назвіться. Я Вас не називатиму. З поваги. Мене Ви можете й не поважати. Це Ваша особиста справа. Говоритиму з Вами предметно тоді, коли, крім пустопорожніх слів, за Вами будуть конкретні вчинки, якісь справи: для відділення, факультету, університету чи бодай для себе самої. Наразі це трьоп, нічим не підкріплений. Але я поважаю Вашу думку.
avatar
4 komentator \ IP: 95.134.95.155 • 22:03, 01.03.14
ніки для того і є,аби охочі без страху могли висловлювати свою думку. 
про яку повагу йдеться, про яку рубрику "я так думаю" з різними думками можна говорити,якщо коментарі тут спочатку відправляються на перевірку адміну,а той,у свою чергу, потім маніпулює тим,що знає,хто до нього звертається?
це симуляція. і залякування. і саме це викликає таку реакцію і такі різкі слова
avatar
5 surfs_up \ IP: 176.8.12.25 • 22:50, 01.03.14
Пані Шумицька, зацікавив мене цей допис вмістом написаного й коментарями. Знаєте, посилатися на документи і пряму мову - це одна справа, яка варта грунтовного дослідження з боку журналістів того ж таки УжНУ, а думка окремої людини - це справа цієї людини. Мушу з Вами не погодитися, адже вловлюю у Вашій відповіді на коментар komentatora зведення якихось особистих рахунків. Адже замість того аби дати гідну відповідь, доводячи протилежне (ви ж все-таки директор медіацентру) Ви грубо висловлюєте свою неповагу, говорячи про "трьоп" та посилаючись на буцімто непрофесійність у сфері журналістики. Нагадую Вам, що повага до студентів = повага до викладача. Імідж студентів = імідж викладача, принижуючи студента - принижуєте себе. 
На цьому порталі не зберігається баланс. Критики - нуль, а допис пані Шумицької у (наголошую) блогосфері - заслуговує статусу "допис у блозі" й не претендує ні на статтю ні на матеріал. 

Пану ВІП нагадую, що імідж створюється саме балансом "опозиція-пропозиція". Покажіть мені опозицію вашим думкам чи критику в дописах. Я бачу лиш обгортковість наслідком якої є відсутність об'єктивної картинки перед очима, то про який імідж може йти мова? Ви сплутали імідж з фантиком від цукерки.
 
avatar
6 VIP \ IP: 95.134.17.94 • 23:40, 01.03.14
Пане surfs_up, здається, вияв неповаги тут справді очевидний. Але, як на мене, у дописі користувача komentator.

Про морально-етичний аспект дописів із кущів, чи з буди, бездоказових, з образливою лексикою говорити просто не випадає.

Кому давати гідну відповідь? Голослівному аноніму? Треба якоїсь доказовості на те, "що Медіацентр служив для університету, а не ректору?" Хто не полінується пройтися публікаціями (їх тут, правда, близько 900), ніяких доказів не потребуватиме. Про фінансування? Просто усміхнуся. smile

Про баланс "опозиція-пропозиція" можна говорити тоді, коли є обопільна відкритість, що убезпечує від збивання на шлях перегавкування й обливання брудом. Цей портал не перетвориться на коментаторську помийну яму. Вистачає їх у нашому медіапросторі. Є бажання критикувати, дискутувати – відкриваємо обличчя.

Поки що тут це зробила, здається, тільки Мирослава Лендьел. Моє їй шанування.
avatar
7 surfs_up \ IP: 176.8.12.25 • 00:09, 02.03.14
Спробую відповісти коротко і ясно. 
Не обов'язково відкривати обличчя для розмови, для публікації матеріалів чи думки. Анонім, як на мене, ніяк не позиціонує себе, тоді як пані Шумицька - має конкретну посаду і конкретний статус. Саме тому у мене питання не до аноніма, допис якого варто сприймати лише як умовну червону лампочку Вам, усій команді МедіаЦентру тощо. Для Вас не має бути різниці щодо того хто з якої буди кричить. Волів би бачити адекватну реакцію, а не ту яку бачу, що ставить під сумнів усю спроможність до суперечки. І питання не до аноніма, так як це думка - невідомого, лице не однієї людини, а вияв позиції певної групи людей (адже анонімність так просто не вмикається).

Я не переглядав усі 900 матеріалів, а хто буде? Варто глянути на останні дописи аби зробити висновки. Йдеться не про "служив для університету" - вважаю цю тезу популізмом. Метою будь-якого журналіста має бути служіння суспільству. Й ця романтична мета має проглядатися у публікаціях. Зрозумійте правильно, кожна публікація тут, що пройшла так званий "ценз", як фрактал - є своєрідною копією усього ресурсу, й у мене, як у звичайного відвідувача має складатися враження не після прочитання декількох сот матеріалів. 

Нині не тільки газети стають на "коліно" перед тим хто дає гроші, а й окремі особи (тут я усміхнуся:) чи структури. Я не бачу професійності публікацій, але  й не претендую на експерта у журналістиці. При цьому навіть мені видно непрофесійність навіть  у  оголошеній ідеї (про що й написав вище). Служіння університету й ректору (будь-якому) - це жахливий непрофесіоналізм. У такому випадку дяді Януческу В.Ф. немає за що відповідати.

Сам навчаюся в університеті й не раз стикався із підлабузництвом збоку окремих структурних елементів системи.
avatar
8 VIP \ IP: 95.134.17.94 • 00:49, 02.03.14
Приходьте в Медіацентр - наші студенти-працівники зроблять "непрофесійне" інтерв’ю з професіоналом. smile
Який миттєво зумів оцінити всю складність ситуації і дійти недвозначних висновків.
Хай Вам щастить.
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31