Четвер, 28.03.24, 17:01 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Обмін досвідом

В Ужгородському університеті три дні перебувають представники Програми імені Фулбрайта

Протягом трьох днів, 23–25 березня, на Закарпатті перебувають учасники Програми імені Фулбрайта. Її координатори в Україні спільно з Ужгородським національним університетом проводить семінар-презентацію результатів досліджень американських аспірантів та студентів – учасників Fulbright U.S. Student Program в Україні 2014/15 рр.

Перше засідання фулбрайтівців відбулося 23 березня у залі Вченої ради УжНУ. Учасників семінару привітали ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка; проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел; помічник аташе з питань культури Посольства США в Україні Кетрін Хеллок; директор Програми імені Фулбрайта в Україні Марта Коломієць. Володимир Смоланка і Мирослава Лендьел у вступному слові відзначили важливість студентських обмінів, а також побажали учасникам семінару успіхів, плідної роботи і приємного часу в УжНУ та на Закарпатті загалом.

Відкриття семінару фулбрайтівців

Програма імені Фулбрайта – одна з найвідоміших у світі серед програм академічних обмінів. Це проект американських урядових стипендій, які виділяють щорічно для українських студентів, молодих науковців. У програмі має змогу взяти участь кожен студент, аспірант чи молодий науковець, який добре володіє англійською мовою. Для того, аби виграти стипендію, потрібно пройти конкурс, відтак кращих із кращих направляють до Америки на навчання чи стажування. Натомість американських науковців запрошують на стажування в Україну.

В Україні програма імені Фулбрайта існує з 1992 року. Торік майже на чверть збільшилися всі конкурси цієї програми, зауважує Інна Бариш, яка займається програмою для американських студентів.

Інна Бариш

«Стипендія чи ґрант за Програмою Фулбрайта означають, що український учасник має повне фінансування під час навчання або стажування у США. З фінансового погляду ця програма дуже приваблива, особливо якщо у вас немає коштів, зате є хороші знання англійської, цікаві проекти, ідеї. Ви можете подаватися на конкурс, пройти кілька етапів відбору й отримати стипендію, яка означає не тільки оплату навчання під час 2-річної магістерської програми або піврічного-річного стажування. Учасники матимуть медичне страхування, ми оплачуємо квитки, тестування у рамках конкурсу, а також надаємо іншу фінансову підтримку, зокрема, стипендію на проживання», – розповіла Інна Бариш.

У рамках обмінів до України приїжджають американські науковці, які щоразу відвідують різні українські виші, котрі запрошують фулбрайтівців. Цього разу учасників запросив УжНУ, тож координатори програми дуже вдячні ректор вишу, а також проректору за зацікавлення програмою і теплий прийом на Закарпатті.

Виступ

Серед 18 фулбрайтівців, які приїхали до УжНУ, – студенти й аспіранти, які читають лекції в університетах по всій Україні.

Загалом серед випускників Програми імені Фулбрайта є дев’ять представників академічної та наукової спільноти Ужгорода. Четверо американських фулбрайтівців – фахівців із політичних наук, соціології, антропології – проводили дослідження й читали лекції в Ужгородському національному університеті.

Володимир Даньків

У 2014/15 навчальному році зарахуванням на Програму Fulbright Scholar-in-Residence (SIR) було відзначено доцента кафедри фінансів і банківської справи Ужгородського університету Володимира Даньківа. Нині він спрямовує свої зусилля на розширення міжнародної перспективи коледжу Umpqua Community College/UCC (Roseburg, OR), а також викладає бізнес-дисципліни студентам коледжу, проводить семінари та тренінги різного тематичного спрямування для викладачів.

Також учасником Програми був колишній студент УжНУ, який після закінчення фулбрайтівської магістратури навчався в Оксфорді, а тепер поїхав до Америки за програмою для українських науковців – соціолог Антон Симкович.

Сьогодні в УжНУ на факультеті іноземних мов перебуває бакалавр порівняльної політології (University of Montana, Missoula, MT), стипендіат Програми асистування викладачам англійської мови/U.S. Fulbright English Teaching Assistant Program 2014-2015 Кристина Бломен, яка проводить практичні заняття з англійської мови.

«Ми розуміємо, що в науковців УжНУ є більше можливостей, бо для них відкрито чимало європейських ґрантів, але американська освіта все одно залишається однією з кращих. Тому якщо комусь будуть цікаві наші програми – будемо раді бачити їх серед учасників Програми імені Фулбрайта», – зазначила Інна Бариш.

Доценти Н. Ю. Тодорова та О. Ю. Качмар

Семінари фулбрайтівців, які стосуватимуться тем політики, економіки, фінансів, англійської мови триватимуть в УжНУ три дні. Водночас американські студенти зможуть побачити Закарпаття. А всіх охочих здобути популярну стипендію чи ґрант – запрошують приєднатися до програми імені Фулбрайта.

Першого робочого дня з-поміж ужнівців чи не найбільшу зацікавленість семінаром виявили представники факультету міжнародної політики, менеджменту та бізнесу. Зокрема, першокурсники спеціальності «Прикладна лінгвістика» серед іншого скористалися нагодою послухати носіїв англійської та безпосередньо поспілкуватися з ними, а також почути наукові доповіді своїх викладачів – доцентів О. Ю. Качмар та Н. Ю. Тодорової, які виступили з питань освіти та менеджменту у контексті євроінтеграційних процесів в Україні.

Наталія Каралкіна




Обмін досвідом | 24.03.15 | Додав Путpашик | 984 | 4.5/2
Теги: семінар-презентація, Програма імені Фулбрайта

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

У богемістів філологічного факультету УжНУ невдовзі викладатиме лекторка з Чехії

УжНУ запроваджує програму подвійних дипломів із німецьким Університетом прикладних наук Фрезеніус

Викладачі юрфаку УжНУ взяли участь у семінарі щодо оцінки процесів забезпечення якості юридичної осв...

Вчителі Закарпаття ознайомилися в УжНУ зі здобутками історичної науки

В УжНУ відзначили День богемістики і словакістики

Біологічний факультет УжНУ розпочинає співпрацю з колегами з Польщі

Студенти Українсько-угорського навчально-наукового інституту відвідали лекції у двох європейських ви...

На факультет здоров’я та фізичного виховання завітали гості з Клузького університету

Фізики УжНУ і Пряшівського університету продовжують півстолітню традицію співпраці між факультетами

Студент юрфаку Віталік Дячук узяв участь у польському проекті «Study Tours to Poland»

УжНУ прийматиме на навчання молодь із Йорданії

Студентка факультету туризму та МК повернулася зі стажування в Норвегії

Наші студенти-спортсмени змагалися у міжнародному турнірі з віндсерфінгу у Словаччині