П`ятниця, 19.04.24, 13:55 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » У ногу з часом

В Ужгородському національному урочисто розпочали святкування Дня Європи

День Європи – це свято миру та єдності, що відзначається в країнах Євросоюзу 9-го травня. Також цей день вважається днем народження Європейського Союзу.

Європейський Союз затвердив цю дату як День Європи на саміті в Мілані 1985 року, вирішивши увічнити день проголошення Декларації Шумана. Документ втілював пропозицію тодішнього міністра закордонних справ Франції Робера Шумана об'єднати металургійну, залізорудну і вугледобувну промисловість Франції та Західної Німеччини. Реалізація такої пропозиції призвела до створення Європейського об'єднання вугілля і сталі (ЄОВС), якому й судилося стати попередником Європейського Союзу.

Україна – європейська країна

Україна, хоч і не є наразі членом ЄС, офіційно відзначає День Європи у третю суботу травня вже понад 10 років. Ужгородський національний теж долучився до загальнодержавних урочистостей – низка заходів, приурочених до Дня Європи, розпочалася в залі засідань Вченої ради вишу з урочистого круглого столу на тему «Без альтернативи? Європейська Україна, європейський регіон, європейський університет». Модерувала захід т.в.о.проректора УжНУ з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел.

Андрій Сербайло, Янка Бур’янова

Привітали університет із початком святкувань в. о. проректора УжНУ з науково-педагогічної роботи Олександр Сливка, перший заступник голови Закарпатської ОДА Андрій Сербайло, директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді Світлана Мітряєва, консул Генерального консульства Угорщини в м.Ужгороді Ласло Віда, а також Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Бур’янова.

«Україна – це європейська держава не лише географічно, а й культурно та ментально. Саме від України та її громадян залежить, яким буде продовження європейської історії. Словаччина готова допомагати Україні в усіх галузях та на всіх етапах трансформації, в яких Україна буде зацікавлена», – зауважила пані Бур’янова.

Також обидва закордонні консули розповіли про те, як їхні країни приєднувалися до Євросоюзу і яким подекуди нелегким для них був період адаптації. Ласло Віда та Янка Бур’янова пообіцяли й надалі ділитися здобутим досвідом.

Співпраця зі Словаччиною продовжується

Підписання угоди

В рамках зустрічі в.о. проректора УжНУ з науково-педагогічної роботи Олександр Сливка та представник Пан’європейсього університету у Братиславі Юліус Ковач підписали угоду про співпрацю: відтепер можна буде спільно готувати кадри в рамках Болонської декларації.

«Наразі найпріоритетнішим є підготовка спеціалістів у сфері правознавства та інформатики, проте сподіваємося, що згодом удасться розширити рамки співпраці», – розповів Олександр Сливка.

Власне бачення європейського розвитку

Робоча група

Круглий стіл продовжився презентаціями та обговоренням проектів трьох робочих груп. До кожної входило троє студентів та один викладач, які разом розглядали запропоновану тему та висловлювали свою позицію з цього приводу. Питання розглядалися від ширших до вужчих: від України до Закарпаття, від Закарпаття до УжНУ.

Перша група, до якої увійшли т. в. о.проректора УжНУ з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел, студент 4-го курсу напряму «Політологія» Анатолій Головка, студентка 3-го курсу напряму «Міжнародні економічні відносини» Богдана Катринець та магістрант спеціальності «Правознавство» Іван Полюжин, працювала над темою «Європейський виклик для України чи український для Європи?».

Другій групі дісталася тема «Закарпаття: центр чи периферія Європи?». Над цим проектом працювали завідувач кафедри міжнародних економічних відносин Володимир Приходько, студент 1-го курсу напряму «Політологія» Микита Найгебавер, студентка 3-го курсу напряму «Міжнародні економічні відносини» Мар’яна Поп та студентка магістратури спеціальності «Правознавство» Яна Фенич.

Третя ж група розглядала позицію УжНУ: «Ужгородський національний університет: європейське розташування чи європейський зміст?». Разом над питанням форми й змісту працювали в.о. ректора УжНУ Володимир Смоланка, студентка 3-го курсу напряму «Політологія» Марія Бровді, студент 3-го курсу напряму «Міжнародні економічні відносини» Костянтин Мудренок та студент-магістрант спеціальності «Правознавство» Микола Сюсько.

Після кожної презентації тривало її обговорення. Висновки усіх робочих груп були однозначними: Україна має увійти до ЄС. І хоч шлях цей аж ніяк не обіцяє бути легким, жартують, що до зірок ідуть крізь терни.

Ірина Левіна

Відео Романа Сов’яка




У ногу з часом | 12.05.14 | Додав Lucky | 1020 | 5.0/1
Теги: День Європи, УжНУ

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики