П`ятниця, 26.04.24, 01:54 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Студгромада

Хто в УжНУ стоїть на захисті інтересів студентства

Нещодавно ми писали про первинну профспілку студентів УжНУ, її права та обов’язки, а також про дальші плани. Тепер ми вирішили поспілкуватися з головою студентської ради вишу. Ці дві структури часто перетинаються своєю діяльністю, але чимось-таки різняться. Про спільне й відмінне нам розповів студент фізичного факультету, голова студради УжНУ Іван Граб.

  • В УжНУ є два дуже подібні органи студентського самоврядування: студентська рада і студентська профспілка. Чим вони все-таки відрізняються?

– Передусім варто відзначити, що студентська рада і профспілка тісно співпрацюють. Раніше левову частку того, чим має займатися студентське самоврядування в цілому, перебрав на себе саме студентський профком – студрада ж в УжНУ існувала лише номінально. Повноцінно, з оновленням Положення і складом, запрацювала лише восени минулого року. 

Якщо головним завданням профкому є соціальних захист молоді, то студрада вносить на розгляд адміністрації свої пропозиції щодо удосконалення системи навчання й виховання у закладі, проведення поточного та підсумкового контролю, графіків екзаменаційних сесій, режиму роботи бібліотеки, читальних залів, спортивного залу, занять у спортивних секціях, проведення наукових зібрань. Крім того, студентська рада може впливати на рішення про виключення з університету, про позбавлення стипендії тощо: без підпису голови студентської ради відповідний наказ не може набути чинності. У нас бували конфліктні ситуації на цьому рівні, і часто саме завдяки студраді вдавалося захистити права студента.

  • А на призначення стипендії можете якимось чином впливати?

– У Законі про вищу освіту не вказано, що саме за умови середнього балу за екзаменаційну сесію 4.0 і вище студент має право на стипендію. Ідеться радше про те, що за такої умови особа отримуватиме стипендію стовідсотково. Але, наприклад, якщо у студента середній бал вийшов 3.8, але він активний у науковій діяльності (бере участь у наукових конференціях, пише наукові статті тощо), то студентська рада може подати керівництву вишу клопотання про призначення йому стипендії.

  • Усе це стосується навчального процесу. А дозвілля?

– Звісно, ми проводимо різноманітні культурно-масові акції, концерти, інші розважальні заходи. Організовуємо їх самі, долучаємося до того, що вже відбувається в місті. Найближчі для студента заходи – це Дні першокурсника, Дні факультетів, Студентська весна тощо. Також плануємо силами студентів проводити різноманітні тренінги, лекції тощо.

  • Які функції виконують голови студрад (старости) гуртожитків? Адже у кожному студентському гуртожитку такі є.

– Стежать за порядком. Звісно, є охоронці, коменданти, але вони не можуть у повному обсязі контролювати життя сотень студентів. Також вони стежать за наявністю елементарних речей, наприклад, лампочок – це найпоширеніша проблема. Якщо їх не вистачає, то староста пише подання коменданту – і проблему вирішують.

Якщо студент порушує порядок, охоронець чи комендант може написати на нього скаргу. За умови наявності трьох таких документів збирається Студентська рада, яка вирішує, чи надати порушнику випробувальний термін, чи виселити без права на поселення. В окремих випадках може йтися навіть про виключення з університету.

Намагаємося також урізноманітнювати студентське дозвілля: наприклад, у четвертому гуртожитку були змагання з віджимань штанги, з футболу; плануємо проводити конкурс «Міс гуртожитку». На кожному поверсі в гуртожитку є координати голови, тож до нього можна звернутися за потребою. 

  • Для повноцінної діяльності студентського самоврядування потрібно мати певний бюджет. Звідки він береться?

– Відповідно до Закону про вищу освіту, бюджет студентського самоврядування становить не менше 0,5 % від спецфонду вишу, минулого року – це приблизно 300 тис. грн. Проте ці кошти розподіляються між усіма гілками студентського самоврядування, а не виділяються суто на студраду. Крім того, не менше 30% цих коштів має бути виділено на науку: організацію наукових конференцій, видання збірників тощо. Таким чином, ми складаємо кошторис, подаємо на розгляд Вченої ради, і за її погодженням можемо використовувати кошти на визначені потреби.

  • Що нового планує зробити Студентська рада цього року?

– Насамперед намагатимемося покращувати те, що вже є. Стосовно того, що вже втілюється, – це кінопокази. Ідея належить працівнику ІТ-відділу ректорату Богданові Пашу, а ми намагаємося її всяко підтримувати. Проходять вони у приміщенні ректорату, вхід вільний, однак упродовж показу приймаються добровільні пожертви на потреби української армії. 

Хочемо провести для студентів, особливо тих, хто не з обласного центру, акцію «Я люблю Ужгород». Як-не-як – вчимося тут п’ять років, більшість часу проводимо саме в цьому місті. Ну й, звісно, ми завжди відкриті для нових ідей та пропозицій.

Ірина Левіна




Студгромада | 26.09.14 | Додав Lucky | 1402 | 0.0/0
Теги: самоврядування

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

3
avatar
1 Олена Самойленко-Магур \ IP: 46.200.139.112 • 15:13, 28.10.14
Не смішіть людей. Цікаво, чи автор хоча б раз бувала у гуртожитках ВИШу?Які старости на поверхах, хто їх там бачить і чує? На багатьох поверхах гуртожитків панує пияцтво, сварки з поножовщиною, знущання "биками-переростками" над першокурсниками. І нікому не хочеться вникати у ці неприємності. Які старости, які коменданти, яка охорона? Все це фікція.А ці люди згодом будуть представляти ваш ВИШ у дорослому житті. Хочете бути справжнім журналістом, шановна Ірина Левіна, вчіться вивчати тему і писати правду. Навіть якщо вона неприємна і може не всім подобатись. Поважайте себе.
avatar
2 Irina Levina \ IP: 194.44.216.106 • 18:14, 07.11.14
Пані Олено, моєю метою було написати інтерв'ю із головою Студентської ради гуртожитку, і почути його відповіді, а також дізнатися, до кого звертатись у конфліктних ситуаціях. Можливо, якщо, як кажете, панує пияцтво, бійки і "поножовщина", варто говорити про це і звертатися до тих же голів Студради, Профкому, директора студмістечка тощо? Або написати листа особисто мені чи на пошту редакції стосовно цієї проблеми?
Я неодноразово бувала у гуртожитках, там живе більшість моїх друзів і таких "казусних" ситуацій у них не бувало. Уточніть, про що саме йдеться - гуртожиток, факультет...? 
Коли до Медіацентру звертаються стосовно конфліктної ситуації, ми ніколи не стоїмо осторонь. Тож дякую за гостру тему, я це обов'язково врахую.
avatar
3 Ivan Grab \ IP: 194.42.201.230 • 23:20, 07.11.14
Шановна, Олено, не йдеться про констатацію  фактів.Це лиш бажання показати що стоїть на  меті у Студентської Ради. Говорите пияцтво панує, за це вже вибачте, але  про це мали б подбати батьки тих самих учасників, "бики-переростки" знущаються?! Це не  старости поверхів. Ми  намагаємося щось виправити, а  не  просто осуджувати як це  все  погано і куди котиться світ. Журрналісти просто висвітлюють цю інформацію на  сайтах. По інших питаннях можете звертатись до мене, буду радий роз'яснити Вам все що буде в  моїй компетенції.
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]