П`ятниця, 19.04.24, 19:52 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

На філфаку спілкувалися з науковцем – знавцем семи мов – із Чеської Республіки

Днями на філологічному факультеті відбулася зустріч студентів-богемістів з гостем із Чеської Республіки Міхалом Вашичеком. Молодий науковець завітав на запрошення доцента кафедри словацької філології Юлії Юсип-Якимович.

Під час зустрічі

Пан Міхал Вашичек – доктор філософії, старший науковий співробітник відділу лексикології та лексикографії Слов’янського інституту Чеської академії наук. Сфера його наукових інтересів у філології – діалектологія. Минулого літа він успішно захистив дисертацію на тему «Динаміка південноукраїнських говорів». Познайомившись із Юлією Василівною, він радо прийняв її запрошення відвідати український прикордонний виш.

Під час перебування в Ужгороді пан Міхал за сприяння керівництва університету проживає в гуртожитку УжНУ. Приємно здивований інтересом до чеської мови в Україні, а розмовляє, до слова, українською – її опанував на розмовному рівні самотужки для того, аби мати змогу збирати діалектологічний матеріал на теренах Закарпатської області.

Наукова література чеською мовою

Під час зустрічі зі студентами пан Міхал розповів про свою роботу, життя в Чехії, українська молодь, своєю чергою, могла ставити будь-які питання, що цікавили. Приємні враження залишилися в усіх. Крім того, гість обмінявся з українськими колегами подарунками – науковою літературою.

Юлія Паращак

Студентка 3-го курсу чеського відділення Юлія Паращак розповіла: «Зустріч дуже зацікавила. Мова кожного народу базується на народній живій основі, тому діалектологічні матеріали є цінними для лінгвістів-дослідників, викладачів вишів, студентів, учителів і всіх, хто цікавиться сучасним етапом та історією розвитку рідної мови. Мені дуже приємно, що ми мали змогу познайомилася з паном Вашичеком, який не тільки цікавиться діалектною стихією Закарпаття, порівнюючи її сучасний стан із записами майже столітньої давності, а й з'ясовує особливості українських наріч і говорів загалом, визначає зв'язок між ними та іншими слов'янськими мовами».

За час перебування в Ужгороді чеський дослідник зустрівся з деканом факультету Галиною Шумицькою, заступником декана, доцентом кафедри журналістики Василем Шарканем, завідувачами кафедр української мови та української літератури – професорами Іваном Сабадошем та Валентиною Барчан, діалектологом, доцентом кафедри української мови Ольгою Пискач, іншими науковцями факультету. Говорили про напрацювання у сфері діалектології, нинішні успіхи й найближчі плани, зокрема й про укладення угоди про співпрацю між філфаком УжНУ та чеською науковою установою.

Під час зустрічі в деканаті філфаку
Під час зустрічі в деканаті філфаку
 

Галина Шумицька подарувала пану Міхалу факультетську документальну кінопродукцію про засновника діалектологічної школи в Ужгородському університеті Йосипа Дзенделівського та сучасного дослідника історії української мови, випускника філфаку Василя Німчука. 

На прохання декана філфаку чеського науковця люб’язно прийняли в Науковій бібліотеці УжНУ, надавши можливість користування фондами відділу карпатики, інших відділів. Пан Міхал з інтересом оглянув і кімнату-музей Олени Рудловчак.

Експедиція Міхала Вашичека в Україну триватиме до кінця тижня. Знавець семи слов’янських мов (чеської, словацької, сербської, польської, російської, української, болгарської) запевняє: дуже задоволений прийомом, має наукові інтереси в Україні, тому приїжджатиме сюди ще не раз.

Антоніна Чундак,

фото Віталія Завадяка




Зустрічі | 12.01.17 | Додав Г_Кришiнець | 736 | 5.0/1
Теги: Міхал Вашичек, філфак, Юлія Юсип, Галина Шумицька, чеське відділення

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики