П`ятниця, 19.04.24, 13:11 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Річниця

«Погляду» – 15! Що бажали студентській газеті в її день народження

Протягом часу існування газети її незмінним редактором є доцент кафедри журналістики Володимир Тарасюк. Засідання у прес-клубі розпочали з пісні-молитви за Україну, яку виконала  студентка заочного відділення. Також молодь збирала пожертви для військових, які перебувають у зоні АТО.

Володимир Тарасюк та Володимир Смоланка

 

Щоб чорнило не висихало і завжди було про що писати

Багато теплих слів сказали «Погляду» у день його народження. На урочисте засідання завітав ректор УжНУ Володимир Смоланка. «Газета змінювалася і на моїх очах, бо працюю в УжНУ 25 років. Динаміку її розвитку констатуємо всі. Часопис з номера в номер стає кращим. Це заслуга всього факультету, адже основою кожного випуску є матеріали студентів. Це те, що дозволяє відточувати початки майстерності й готувати студентів до зрілого професійного життя. Знаємо, як стрімко розвиваються нині онлайнові ЗМІ, але вони не витіснять газети. Дуже приємно тримати в руках друкований матеріал, роль газети залишиться значною, особливо тієї, що висвітлює життя УжНУ. «Погляд» дозволяє не тільки познайомитися ближче з нашим колективом – це візитівка університету», – зауважив ректор.

Володимир Смоланка вважає, що «Погляд» повинен надходити у райони Закарпаття, щоб абітурієнти мали уявлення про життя в УжНУ і хотіли вступати до цього вишу. Працівникам університетської газети побажав, аби не висихало чорнило, й подякував за співпрацю. Головному редактору вручив почесну грамоту. Також нагородив грамотами працівників «Погляду» і студентів, які активно дописують до газети.

Голова комісії з питань молодіжних ініціатив при Закарпатській ОДА Денис Ман побажав «поглядівцям», аби їм завжди було про що писати: «Завдання викладачів і студентів УжНУ – створювати події. А тоді очікувати, що події будуть гарно висвітлені у «Погляді».

 

 

Декан філологічного факультету Галина Шумицька підмітила, що 15 років «Погляду», з одного боку, – багато, з іншого – мало. «Я рада вітати людей, у яких виникла ідея створити «Погляд», – Валентину Барчан, Юрія Бідзілю, Володимира Тарасюка. Це вони доклали масу зусиль для того, аби часопис з’явився і став на ноги. І, думаю, їм дуже приємно, що сьогодні їхнє «дитя» доглянуте, що його люблять, що в ньому панує спадкоємність поколінь», – підсумувала у своєму виступі Галина Шумицька і привітала «Погляд» від Медіацентру УжНУ ще й корисним подарунком, якого давно бракує дружній редакції і котрий, як зауважила, не коштує нічого, але й не купиш його нині.

В інформаційному просторі Закарпаття сьогодні зареєстровано більш ніж 300 газет, але серед них мало тих, які виходили понад 15 років, зазначив Юрій Бідзіля. Завідувач кафедри журналістики пригадав, як розпочинали видання газети, як «переманили» Володимира Тарасюка зі «Срібної землі», редактором якої він був на той час, і як Володимир Юрійович вчив його верстати, бо був найдосвідченішим. «Ми це зробили, і щоразу, як виходила газета, – це була подія. А виходила тоді набагато частіше. Єдиним недоліком «Погляду» є те, що колектив мінливий. Студент-працівник тільки набирається досвіду, і вже п’ятикурсник – час іти», – розповів Юрій Бідзіля.

Денис Ман та Ростислав Головчанський

 

Чутливого серця, об’єктивного погляду і принципової позиції

Завідувач кафедри української літератури Валентина Барчан досі зберігає перший номер «Погляду». Вона – серед ініціаторів цього видання. «15 років тому ми були молоді, енергійні, хотіли всього й багато. Редакція газети справді створювалася на порожньому місці. Доводилося починати абсолютно з усіх напрямків одразу: формувати базу, набирати кадри. Нам удалося знайти приміщення в підвалі. Згодом його умеблювалили й почали працювати. Досвіду в нас було мало, але з нами завжди був Іван Сенько. За ним почувалися як за залізною стіною. Я задоволена, що ми «народили» те, 15-ліття чого сьогодні святкуємо. Приємно читати те, що ви сьогодні пишете. Дай вам, Боже, доброго і чутливого серця, об’єктивного погляду і принципової позиції», – побажала «поглядівцям» завідувач кафедри української літератури.

Іван Сенько пригадав, як закладали традиції «Погляду»: «Прагнули, аби матеріали були короткими і щоб їх було багато. Треба було, аби на сторінках була інформація з усіх факультетів. Тому сьогодні мені приємно сказати: традиції примножуються, вдосконалюються, тому хай Бог подержить сохташ і надалі».

«Погляд» був, є, і завжди буде, – переконана Тамара Суран, голова первинної профспілкової організації викладачів і співробітників УжНУ. – Це був завжди свіжий, незаангажований погляд. Нехай джерело інформації буде й надалі таким багатим, життєдайним. Нехай завжди будуть у «Погляді» ті, хто ним так опікується».

Федір Шандор

 

Хай живе «Погляд»!

Працювати на всі рубрики університетської газети, крім анекдотів, пообіцяв проректор Федір Шандор. Володимиру Тарасюку він особисто подякував за виховання цілого журналістського покоління.

Збільшення тиражів «Погляду» побажав голова профкому студентів УжНУ Ростислав Головчанський. Учасниці команди КВН «А Шо?» у день народження газети продемонстрували, чим для студентів є «Погляд», і представили мініатюру з життя.

Леся Поліха, кандидат мистецтвознавства, яка тривалий час була верстальником «Погляду», подарувала редакції ангела. Доцент кафедри журналістики розповіла, що для неї газета стала стартовим майданчиком, де вона зважувалася на самостійні рішення. «Газета відбулася завдяки самопожертві головного редактора. Я вірю, що знайдуться нові форми, і часопис буде ще не раз святкувати ювілеї. Бажаю вам життя!» – привітала колег Леся Поліха.

День народження «Погляду» не оминули й випускники УжНУ. Леся Барчан, нині доцент кафедри журналістики, яка є першою випускницею відділення, переконана, що про «Погляд» дуже приємно згадувати, бо це тільки приємні спогади. «Це дуже хороша перша школа для всіх студентів-журналістів. Про «Погляд» студенти пам’ятатимуть завжди. Нехай він залишається тим маленьким світом з гарячими серцями. Це ті, хто дійсно має оптимізм, невимушений погляд на життя. Гострого вам пера, цікавих інформаційних приводів, доброго фінансування», – побажала Леся Барчан.

Спонсори подарували «Погляду» комп’ютер, якого редакція дуже потребує. Книжку про університетську газету «Три покоління студентів – одна газета» видали за сприяння студради УжНУ. Книга складається з нарисів, написаних студентами і редактором газети Володимиром Тарасюком. Світ побачили трохи більше ста примірників ювілейного видання. Зрозуміло, що це тільки початок, адже історія «Погляду» пишеться з кожним наступним номером і кожним новим курсом студентів, які вступають на відділення журналістики УжНУ. _x_PS1 Єдиній на Закарпатті студентській газеті «Погляд» виповнилося 15 років. У часописі знаходять відбиття події з життя всього УжНУ. До того ж газета є справжньою школою майбутніх журналістів Закарпаття. Чимало масмедійників, які сьогодні працюють у крайових і столичних ЗМІ, розпочинали діяльність із дописів до цієї газети. Про те, чим жив «Погляд» 15 років, можна прочитати у книжці, яку видали з нагоди ювілею і презентували 12 листопада у прес-клубі «Медіаперспективи»._x_PS2 /live/2014/11/45pogljad/umat.jpg_x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 //www.youtube.com/embed/8ixGg_0QRag?feature=player_detailpage_x_PS10 Наталія Каралкіна_x_PS11 Фото і відео Романа Сов’яка_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Наталія Каралкіна

Фото і відео Романа Сов’яка




Річниця | 14.11.14 | Додав Путpашик | 1376 | 5.0/1
Теги: «Погляд», Кафедра журналістики, філфак

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики