Четвер, 28.03.24, 12:58 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » У ногу з часом

Кафедра фізики напівпровідників впроваджує у навчальний процес та наукові лабораторії новітні досягнення світового рівня

В оприлюдненому проекті

На жаль, деякі галузі вітчизняної промисловості майже припинили своє існування, але це не означає, що їх не можливо відродити. Насамперед це стосується електроніки та обчислювальної техніки. Інформатизація суспільства відбувається настільки швидкими темпами, що нині майже неможливо знайти домогосподарство, в якому кількість комп’ютерів чи мікроконтролерів (комп’ютерів на чипі) не перевищувала б десятків одиниць (телевізор, пральна машина, мікрохвильова піч, та навіть фен, зубна щітка чи дитячі іграшки). Це означає, що потреба у світі в спеціалістах з електроніки дуже висока. При цьому абсолютно не обов’язково, щоб розробка та виготовлення електронної продукції відбувалися в межах однієї країни. Наприклад, iPhone розробляють у США, а їхнє виробництво – у Китаї. Дуже багато успішних компаній, які займаються електронікою, узагалі не мають виробництва кінцевої продукції, а лише продають так звану інтелектуальну власність (наприклад, ARM). Але який стосунок все це має до нас? Як виявляється – прямий!

 

Навчаючись в Ужгородському національному університеті, при високому рівні здобутих знань з електроніки чи обчислювальної техніки, наші студенти, бакалаври, магістри чи аспіранти мають можливість дистанційно працевлаштуватися в одному із закордонних підприємств. У світі це дуже поширене явище, яке має назву teleworking. Єдина умова, якій повинні відповідати майбутні дистанційні працівники, це володіння мовою (передусім англійською) та знання спеціальності (розробка електронних пристроїв і програмування).

У нашому університеті на кафедрі фізики напівпровідників провадиться навчання за спеціальністю «Мікроелектроніка та наноелектроніка» (інженер електронної техніки). До програму підготовки фахівців входять курси: матеріали електронної техніки, метрологія, основи електричних вимірювань, цифрова схемотехніка, фізичні основи сенсорики, основи інформаційно-вимірної техніки, аналогова схемотехніка, мікропроцесорна техніка, функціональна електроніка, інтелектуальна власність, молекулярна електроніка, проектування електронних пристроїв, наноелектроніка та інші. З повним переліком курсів можна ознайомитися на сайті кафедри. Для навчання та вдосконалення практичних знань курси супроводжуються лабораторними та практичними заняттями, для чого створені сучасні навчальні та наукові лабораторії. За рахунок програм підтримки університетів провідними компаніями електронної промисловості світу поліпшується лабораторне устаткування. Так, минулого року наш університет став партнером компанії «Texas Instruments», унаслідок чого кафедра фізики напівпровідників отримала 10 лабораторних стендів Analog System Lab Kit PRO, які дають змогу суттєво підняти рівень лабораторних робіт з курсу аналогової схемотехніки (14 лабораторних робіт).

 

Також за програмою співпраці з компанією «XILINX» нам надані ліцензії на програмне забезпечення Vivado® Design Suite, що дозволяє вивчати новітні методи розробки пристроїв на основі програмованих логічних матриць. Цього року наш університет став партнером усесвітньовідомої компанії ARM, за підтримки якої нам надано набір ARM Lab-in-a-Box, що складається з 10 лабораторних макетів STM32F4 Discovery kit for STM32F407 та ліцензій на програмне забезпечення Keil Microcontroller Development Kit (MDK-ARM).

 

Макети «STM32F4 Discovery kit» побудовані на основі мікроконтролера STM32F407VGT6 з 32-бітним ядром ARM Cortex-M4F, 1 MB флеш та 192 KB RAM, містять два MEMS датчики, аналого-цифровий та цифрово-аналоговий перетворювач, вихідний підсилювач класу – D. Вони дозволяють вивчати програмування та різні галузі використання контролерів на базі ARM®Cortex™-M4, а також засвоювати основи роботи цифрових сигнальних процесорів (кодування звуку, декодування MP3 тощо).

Нещодавно кафедра фізики напівпровідників дістала підтримку від компанії «Silicon Labs» у вигляді 10 макетів EFM32™ Giant Gecko StarterKit EFM32GG-STK3700, побудованих на базі ядра ARM Cortex-M3.

 

Лабораторні макети укомплектовані сучасним навчальним матеріалом у вигляді лекцій (з презентацією у Power Point) та лабораторних робіт з прикладами. Нині вказане обладнання імплементується у навчальний процес. Загалом, за матеріальним забезпеченням в галузі «Електроніка» кафедра фізики напівпровідників Ужгородського національного університету – одна з кращих у західному регіоні України.

Після закінчення навчання з використанням обладнання на базі мікроконтролерів фірми ARM студенти можуть підвищити й підтвердити рівень своїх знань за програмою ARM Accredited MCU Engineer (AAME) та отримати сертифікати міжнародного рівня, що суттєво спрощує майбутнє працевлаштування в галузі вбудованих систем.

Для поліпшення співпраці УжНУ з провідними компаніями світу та для перевірки власних здібностей студенти нашого університету запрошуються для участі в конкурсі студентських робіт з електроніки, які щороку проводить фірма «Texas Instruments» - Innovation Challenge: Europe, а також на конкурс Innovate Europe Design Contest 2015, що влаштовує компанія «ALTERRA» в галузі програмованих логічних матриць.

На вітчизняних теренах кафедра фізики напівпровідників співпрацює з компанією «Jabil Circuit Ukraine LLC» – створена спільна навчальна лабораторія. На цьому ж підприємстві наші студенти проходять виробничу практику, а після закінчення вишу мають можливість працевлаштування.

Доступ до найновіших зразків електронних компонент дає змогу розробляти сучасні наукові вимірні системи. Наприклад, з використанням модуля 32-біт АЦП ADS1282EVM-PDK фірми «Texas Instruments» на кафедрі створена інформаційно-вимірна система для прецизійних досліджень електрофізичних параметрів сегнетоелектриків – напівпровідників з роздільною здатністю по температурі 0.001 К, та з можливістю надповільного охолодження чи нагрівання досліджуваних зразків зі швидкістю 0.002 К/хв. Такі можливості досліджень відповідають найвищим світовим стандартам.

 

Нині кафедра фізики напівпровідників разом з НДІ фізики і хімії твердого тіла є визнаним у країні і світі науковим центром. Понад 100 випускників кафедри захистили кандидатські дисертації, а більш ніж 30 – докторські дисертації в галузях фізики напівпровідників і діелектриків, фізики твердого тіла, оптики. Члени кафедри є лауреатами трьох Державних премій України в галузі науки і техніки.

Запрошуємо випускників шкіл Закарпаття, які мають бажання вивчати сучасну електроніку та створювати цифрове майбутнє, на кафедру фізики напівпровідників Ужгородського національного університету!

Член-кореспондент НАН України, професор Юліан Височанський,

доцент Олександр Молнар




У ногу з часом | 01.12.14 | Додав VIP | 1035 | 5.0/2
Теги: фізика

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики