П`ятниця, 19.04.24, 18:01 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » У ногу з часом

Науковців УжНУ залучають до найбільшої дослідницької та інноваційної програми ЄС
Учасники інформаційного дня
Інформаційні матеріали

«Горизонт 2020» є найбільшою дослідницькою та інноваційною рамковою програмою ЄС, бюджет якої становить майже 80 млрд євро на 2014–2020 рр. Її головною метою є фінансування передової науки, конкурентоспроможної інноваційної промисловості та вирішення основних соціальних викликів. «Горизонт-2020» надає можливість брати участь у їх виконанні науковим колективам, представникам малого та середнього бізнесу, громадським організаціям і фізичним особам з усього світу.

Національні контактні пункти, створені спільно з НАН України, є своєрідними помічниками у програмі. Головне їхнє завдання – максимально інформувати про всі можливості й інструменти програми «Горизонт-2020», а також допомагати в пошуку іноземних партнерів. Фахівці контактних пунктів консультують науковців щодо участі у доступних програмах, що фінансуються ЄС.

Нині в Україні створено 28 контактних пунктів, кожен із яких відповідає за певний напрям. В УжНУ НКП, яким керує Таїсія Симочко, створено з метою надання інформаційно-консультаційної допомоги з двох напрямів: «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіки» і «Здоров’я, демографічні зміни та добробут».

Мирослава Лендьел

«Ми дуже раді, що в УжНУ функціонує національний контактний пункт. Ініціатором його створення є наш науковець Надія Бойко – рушійна сила цієї програми в університеті. Всі ми розуміємо, що наука є інтернаціональною, тому, коли є можливість долучитися до програми «Горизонт 2020», треба нею скористатися. Я впевнена, що внаслідок цієї зустрічі будуть нові проекти з участю українських університетів», – зауважила в. о. проректора з науково-педагогічної роботи і міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел.

Надія Бойко

«Горизонт 2020» – це наш вектор євроінтеграції, який обрали для себе, який відстоюємо і за який заплатили кров’ю», – переконаний національний координатор НКП України у програмі «Горизонт 2020», радник віце-президента Національної академії наук України Єгор Дубинський, котрий завітав до УжНУ на інформаційний день.

Єгор Дубинський

«Ми будемо допомагати вашому науковцеві Надії Бойко, яка бере на себе функцію координації не тільки національного контактного пункту із проблематики харчових технологій і здоров’я, а й надає більш широкий спектр консультацій, послуг і взагалі підвищує обізнаність у цій сфері. Саме вона стала ініціатором створення національної технологічної платформи харчових біотехнологій.

Це взагалі новий для України інструмент, за допомогою якого спілкуються бізнес і наука, відпрацьовуються завдання, які потім ставляться на національному рівні як вектори розвитку. Контакти національної платформи з ЄС дуже важливі з погляду просування вітчизняних інтересів у програмі «Горизонт». Це додаткові можливості для асоційованої участі у програмі», – розповів Єгор Дубинський.

Україна активна у поданні заяв щодо участі у програмах ЄС. Але рівень успішності у 7-й рамковій програмі виявився нижчим за середній. Найбільш активними партнерами України були Німеччина, Великобританія, Італія, Франція та Іспанія. З цими країнами побудоване довготермінове партнерство. Сьогодні виникає потреба розвивати мережу контактних пунктів, які будуть інформувати про програми «Горизонту 2020». Спектр можливостей для України буде розширений, і це одна зі спонук участі у «Горизонті». Наше завдання на політичному рівні – боротися за рівний доступ наших науковців до досліджень», – уважає Єгор Дубинський.

Стелла Шаповал

Заступник начальника управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції, начальник відділу міжнародного науково-технічного співробітництва МОН України Стелла Шаповал зауважила, що МОН протягом цього року проводило перемовини з Європейською комісією щодо асоційованої участі України у програмі «Горизонт 2020», оскільки це надасть більше можливостей вітчизняним науковцям з використання програми.

Чимале значення має фінансування цієї програми. Якщо за підсумками 7-ї рамкової програми науковці отримали 26 мільйонів євро, то за участь у цій програмі можемо дістати набагато більші кошти. Тому мета Міністерства – розвивати національні контактні пункти по всій Україні. контактний пункт в Ужгородському національному університету – це пункт із досвідом. Цього року МОН профінансувало діяльність національних контактних пунктів при університетах. Сподіваємося, що Ужгородський стане форпостом, який інформуватиме науковців вашого регіону щодо участі у програмі. Сьогодні він один із найбільш успішних.

Учасники інформаційного дня

У цій програмі бере участь еліта науковців України, бо їхні дослідження цікаві на міжнародному рівні. Тому програма виділяє фінанси на розвиток кращих науковців. Завдяки конкурсам, незалежним експертам відбувається відбір учених. Ця програма сприятиме нашій науці інтегруватися в європейський освітній і науковий простір», – розповіла Стелла Шаповал.

Під час інформаційного дня в УжНУ надавали консультації експертів щодо особливостей участі в РП «Горизонт 2020» та представили нові конкурси за такими пріоритетними напрямами, як «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка», «Здоров’я, демографічні зміни та добробут», «Інклюзивні суспільства» тощо.

Науковців УжНУ запрошують до співпраці з національним контактним пунктом. Саме НКП є партнером реалізації європейських амбіцій та союзником у програмі «Горизонт 2020», яка сьогодні визначає розвиток науки в усьому світі.

_x_PS1 Можливості додаткового фінансування для науковців відкриваються з програмою «Горизонт 2020». Це нова рамкова програма ЄС з досліджень та інновацій, яка суттєво сприяє розвитку науки в державі. Функціонує вона за допомогою національних контактних пунктів, кожен із яких має свої пріоритетні напрями. Контактний пункт при УжНУ 12 грудня влаштував інформаційний день, присвячений програмі «Горизонт 2020» та участі в ній науковців УжНУ._x_PS2 /live/2014/12/28horyzont/PC123788.jpg_x_PS3 Учасники інформаційного дня_x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Наталія Каралкіна_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Наталія Каралкіна




У ногу з часом | 13.12.14 | Додав Шумицька | 1463 | 4.0/4
Теги: Науковці УжНУ, «Горизонт 2020»

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики