Вівторок, 23.04.24, 17:44 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Підсумки

Центр європейської інтеграції та національних меншин при УжНУ активно працює

Ось уже майже 10 місяців в УжНУ функціонує Центр європейської інтеграції та національних меншин», відкриття якого одноголосно підтримала Вчена рада університету на своєму засіданні 12 травня 2016 року. Метою підрозділу є збереження, дослідження національної культури, традицій, рідної мови національних меншин Закарпаття та Європи в цілому, а також дослідження актуальних і проблемних питань європейської інтеграції.

Директором центру призначено досвідченого фахівця з питань європейської інтеграції професора Єву Кіш, її заступником – старшого викладача Василя Беликанича. Крім того, на громадських засадах тут працюють співробітники к.і.н. Ласлов Зубанич та Жужанна Долинай.

 

За цей короткий час співробітники Центру провели чимало заходів наукового, пізнавального, виховного спрямувань. Насамперед відзначимо науковий доробок їхньої діяльності – активну участь у написанні наукового видання «Політичні трансформації у країнах Центральної Європи наприкінці ХХ – на початку ХХІ століть». Співавторами вступу, висновків та чотирьох розділів є Єва Кіш (а саме, з питань лібералізації політичного режиму в Угорщині, політичної культури угорського суспільства, етнополітичних процесів та зовнішньої політики країн Центральної Європи). Проблемні трансформації системи владних інститутів у регіоні та розвитку місцевої демократії країн Центральної Європи присвячено розділи у співавторстві старших викладачів  Василя Беликанича, Жужанни Долинай, Чаби Бігарі.

 
 

23 вересня 2016 року на запрошення Ласлова Зубанича та з ініціативи Єви Кіш відбулася зустріч із професором кафедри всесвітньої історії  Інституту історії, політології та міжнародних відносин «Прикарпатського національного університету» Мирославом Волощуком. Ішлося про презентацію майбутнього наукового видання на початку 2017 року, а також співпрацю зі спільної організації міжнародної конференції європейського рівня.

 

Цього ж дня на засіданні спеціалізованої вченої ради УжНУ   успішно захистив дисертацію співробітник центру Ласлов Зубанич.

17 жовтня 2016 року за активної участі співробітників Центу у співпраці з угорськими колегами урочисто вшанували 60-річчя революції та боротьби за свободу 1956 року. Серед святкових заходів – відкриття меморіальної дошки «Гордість» та організація наукової конференції «Розвиток угорської революції та боротьби за свободу у 1956 році, угорські та закарпатські події, суспільний контекст». Було запрошено відомих угорських істориків Атілу Сакольцаї, Ондраша Герев, Наталію Вароді, Дьердя Дубку.

 
 
 

З ініціативи заступника Центру Василя Беликанича було також проведено потужну організаційну роботу щодо урочистого відзначення Дня угорської дипломатії. Як відзначила професор Єва Кіш: «Власне, це символічна дата, оскільки саме 19 листопада у 1335 році відбувся королівський «саміт» трьох королів Центральної Європи. Вишеградська співпраця як зв'язок між минулим і майбутнім існує і нині у форматі міжрегіональної співпраці Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини».

 

За активної участі студентів-міжнародників кафедри було відкрито фотовиставку зі світлинами відомих дипломатів та історичних постатей із презентацією їх біографій. На урочистості були запрошені консули Генерального консульства Угорщини у місті Ужгороді Дейнеш Балог та Міклош Нотт. Запрошені гості розповіли захопленим студентам про реальні консульські обов’язки, конкретні випадки, які траплялися за час роботи поважними консулами у різних містах світу – Бонні, Відні, Брюсселі.

 

Як підкреслив заступник директора Центру дипломований спеціаліст-міжнародник Василь Беликанич: «Важливо цю міжнародну дату пов’язати безпосередньо з навчальним процесом, адже тема є надзвичайно актуальною. У нас на базі кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції ГПФ вже третій рік поспіль функціонує спеціальність міжнародних відносин, на сьогодні – «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіо­нальні студії» («Країнознавство») (денна форма навчання) і четвертий рік (заочна форма навчання), тут навчають аташе, перекладачів, дипломатів, консулів».

 

24–25 листопада дипломований юрист Центру Жужанна Долинай відвідала Швейцарію, де взяла участь у ІХ міжнародному форумі ООН з питань меншин «Стан меншин у гуманітарній кризі», виступивши з доповіддю в Організації Об’єднаних Націй з питань захисту прав національних меншин.

Центр європейської інтеграції та національних меншин визначив також чимало важливих завдань на 2017 рік. Серед найголовнішого:

  • організація міжнародної наукової конференції із запрошенням науковців з інститутів Європейського Союзу;
  • видання нового наукового збірника;
  • презентація першого наукового видання Центру;
  • презентація збірника міжнародної конференції;
  • участь у різних міжнародних форумах;
  • дальший розвиток інституційних зв’язків та активна співпраця з науковими закладами України та країн Європейського Союзу.

За інформацією кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції




Підсумки | 03.02.17 | Додав Г_Кришiнець | 846 | 0.0/0
Теги: Центр європейської інтеграції та на

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики