Субота, 27.04.24, 07:37 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Презентації

30 томів наукового доробку презентував Петро Лизанець
Петро Лизанець та Дмитро Федака
18 вересня у Центрі гунгарології Ужгородського національного університету відбулася презентація 55-річного наукового доробку завідувача кафедри угорської філології, доктора філологічних наук, заслуженого професора УжНУ, заслуженого діяча науки і техніки України Петра Миколайовича Лизанця.

30 томів наукових праць були вперше презентовані широкій аудиторії. Кожен включає публікації, які вийшли друком протягом кількох років за такими підрозділами: монографії та окремі видання, наукові статті, рецензії на наукові праці як вітчизняних, так і зарубіжних учених, відгуки на докторські і кандидатські дисертації та автореферати, інтерв’ю у ЗМІ, науково-популярні газетні статті. У цих виданнях подані наукові праці автора, які на сьогодні важко доступні читачу, бо публікувались у різних наукових збірниках, журналах як нашої країни, так і багатьох зарубіжних країн Європи, Америки.

Серед запрошених гостей були консул Угорщини в Україні, ректор УжНУ, завідувачі кафедр університету, професори, колеги, колишні студенти та письменники. Кожен хотів сказати слова вдячності вченому, висловити захоплення його працею.

Юрій Шип
Юрій Шип, поет, публіцист: «Ми сьогодні ще не до кінця усвідомлюємо, наскільки велика людина перед нами, який неоціненний вклад у науку він робить. Петро Миколайович – це місток дружби між двома народами: українським та угорським. Це, без сумніву, – людина-легенда. Ще з студентських часів пам’ятаю його як викладача, пари котрого були захопливими. Він був близьким до студентів, завжди допомагав у вирішенні не тільки університетських, але й особистих проблем!».

Валентина Барчан
Валентина Барчан, завідувач кафедри української літератури УжНУ: «Це багатогранна людина, прекрасний керівник. Він вимогливий, принциповий і скромний. Ніколи не підвищує голосу. Працюючи з ним, ми не просто чогось вчилися - ми ставали професіоналами. Петро Миколайович – це людина, яка завжди підтримувала молодих науковців. Він вірив у них, а це дуже важливо".

Свій доробок Петро Миколайович презентував особисто. Розповідав про етапи створення деяких книг, труднощі, які виникали під час підготовки до публікації. Багато видавав за власний кошт. Через це довелося багато у чому себе обмежувати, але справа того варта. Він каже: «Я багато публікуюся, але ніколи не робив презентації своїх книг. Сьогоднішня – перша!». Упевнені, що не остання.

Завдяки всеукраїнському державному видавництву «Карпати» у співпраці з видавництвом «Етніка» (м. Дебрецен, Угорщина), всі наукові праці побачили світ.

Федір Ващук
Про те, як багато зробив Петро Миколайович для нашого університету, прокоментував ректор Федір Ващук: «З Петром Миколайовичем ми познайомилися, коли я тільки-но почав виконувати обов’язки ректора. У мене в кабінеті він був одним із перших. Сьогодні я б його не проміняв ні на кого.Я вражений тим, що побачив і почув сьогодні. Це не тільки кількісний доробок, він захоплює своєю якістю та широтою формату.Ми довго думали, як відзначити таку людину: з’ясувалося, що у нього є майже всі нагороди, про які можна тільки мріяти. Проте вихід знайшли: найближчим часом будемо подавати клопотання про присвоєння йому ордену Ярослава Мудрого! Усі необхідні документи вже підготовлені».

Петро Лизанець
Заключне слово сказав сам Петро Миколайович. Він сумує за філологічним факультетом, на якому почалося його наукове життя. Подякував колегам і тим, хто долучився до роботи з підготовки видання, допомагав технічно і підтримував морально. Всі праці, передав до університетської бібліотеки.

Найближчим часом науковець планує видати рецензії як вітчизняних, так і зарубіжних учених на його наукові праці, а також статті про кафедру угорської філології і Центр гунгарології. Окремим томом також вийде листування з ученими, офіційними особами та установами.

Світлана Лапига,
Оксана Ажнюк



Презентації | 19.09.13 | Додав Lucky | 1628 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики