Четвер, 25.04.24, 06:50 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Вийшла книга про західноукраїнські міста другої половини ХІХ – початку ХХ століть
02.04.14, 20:29

Побачила світ перша частина двотомника професора УжНУ Олега Мазурка «Міста Східної Галичини, Північної Буковини і Закарпаття у другій половині ХІХ – на початку ХХ століть (1848–1918 рр.). Етносоціальні і економічні аспекти». Том присвячено економічному розвитку міст.

У ньому вперше не тільки у вітчизняній, а й у світовій історіографії комплексно досліджуються етносоціальні та економічні аспекти розвитку міст Східної Галичини, Північної Буковини і Закарпаття у другій половині ХІХ – на початку ХХ століть. Зокрема, розглядаються питання типології міських поселень, політико-адміністративний устрою міст, їх планування та забудови, стану міського господарства; відстежуються демографічні процеси в усіх 132 містах і містечках регіону за 1869–1910 рр.; розкриваються чинники, які впливали на процеси урбанізації території; подаються статистичні відомості не тільки про етнічну структуру на основі даних про конфесійну належність і розмовну мову, а й про специфіку етнічної структури міського населення в різних регіонах західноукраїнських земель; досліджується господарська структура та структура зайнятості містян, наводяться докладні дані про абсолютну і відносну кількість представників різних класів і соціальних груп міського населення (власники, члени сім’ї, робітники, учні, поденники, інтелігенція, службовці, домашня прислуга тощо), зайнятих у різних галузях і сферах господарства; визначається етносоціальна структура городян.

У книзі використано документи 73 фондів 15 архівів, переважна частина яких уводиться в науковий обіг уперше, а також опубліковані джерела – 73 позиції, з них понад 20 – багатотомні видання матеріалів австрійської, угорської, польської та російської статистики, – сотні томів. На їх основі автором складено 315 узагальнювальних таблиць, використаних у першому томі книги (55 – у тексті першого тому і 260 – у «Додатках»), яких досі в такому вигляді не існувало. Книгу призначено для істориків, демографів, етнографів, краєзнавців, учителів, студентів, усіх, хто цікавиться історією західноукраїнських земель.

Рецензенти:
В. М. Ботушанський, доктор історичних наук, професор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича;
І. В. Жалоба, доктор історичних наук, професор Інституту міжнародних відносин Національного авіаційного університету України (м. Київ);
В. І. Наулко, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України (м. Київ).

Юрій Ісак



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 1016 | Додав: Lucky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу