Четвер, 25.04.24, 14:35 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Вийшов друком навчальний посібник у галузі прав людини
20.12.13, 13:47
Права і свободи людини і громадянина України...

В авторитетному видавництві «Юрінком Інтер» вийшов друком навчальний посібник, присвячений правам людини і основоположним свободам, співавтором якого є Михайло Савчин, кандидат юридичних наук, доцент факультету європейського права і правознавства, радник Голови Конституційного Суду України (2008 – 2010 роки). Наш співробітник написав переважну частину розділу 2 цього посібника, який присвячений аналізові сутності змісту прав людини і основоположних свобод.

Доктрина Європейського суду з прав людини і Конституційного Суду України) : навчальний посібник / звернення до читачів Голови Конституційного Суду України (VII.2010 – VII.2013 роки) Головіна А. С. ; вст. слово і заг. ред. проф. Мартиненка П.Ф., Кампа В.М. – К. : Юрінком Інтер, 2013. – 376 с.)
Навчальний посібник має науково-практичний характер. Він містить елементи монографії, оскільки автори використовують надзвичайно великий науковий апарат (як вітчизняних, так і зарубіжних авторів), що додає посібнику науковості. Наявність у виданні практичних завдань, рішень Європейського суду з прав людини, Конституційного Суду України та конституційних судів зарубіжних країн дає можливість набувати практичних навичок роботи з різними актами цих органів, учить застосовувати набуті теоретичні знання.

Посібник стане надзвичайно корисним не лише для студентів і викладачів, а й для юристів-практиків, суддів, прокурорів, працівників МВС України, адвокатів, правозахисників, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування тощо.

Робота написана міжнародним колективом авторів, серед яких професор Регенсбурзького університету Райнер Арнольд (Німеччина), суддя Конституційного Трибуналу Польщі Броніслав Банашак, професор університету міста Ерлангер-Нюрнберг М.-Е. Гайс (Німеччина), к.ю.н., керуючий партнер адвокатської фірми «Головань і партнери» Ігор Головань, судді Конституційного Суду України, к.ю.н. Володимир Кампо, д.н. з держ. упр. В’ячеслав Овчаренко та директор Центру правотворчості УжНУ, к.ю.н. Михайло Савчин.

У першому розділі розглядається європейський і український досвід захисту гідності людини як основоположного права у контексті положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, у практиці органів конституційної юрисдикції Федеративної Республіки Німеччини та Республіки Польща, теоретичних і практичних аспектів захисту прав людини в Україні, а також перспектив створення при Президенті України Національної комісії з утвердження поваги до гідності людини і забезпечення реалізації її прав і свобод. У другому розділі розглянуто конституційні засад захисту прав людини у діяльності Конституційного Суду України, зокрема, громадянських і політичних, соціальних та економічних, екологічних і культурних прав і свобод. Третій розділ присвячено проблемам захисту прав людини у діяльності Конституційного Суду України, зокрема, тенденцій і закономірностей розвитку конституційної юстиції, розширення доступу приватних осіб до конституційного правосуддя, зарубіжного досвіду застосування конституційної скарги та перспектив впровадження цього інструменту захисту прав людини в Україні.

Пропонуємо до вашої уваги кілька уривків з рецензій на цей навчальний посібник.

Д.ю.н., професор НаУКМА, чл.-кор. НАПрНУ, суддя Європейського суду з прав людини ad hoc Станіслав Шевчук:
Станіслав Шевчук
< «На мій погляд, проблем розвитку конституційної державності пов’язані не лише з правовим нігілізмом, нерозумінням сутності конституційно-правових концепцій, важкою «спадщиною» радянського минулого, але й фактичним вилученням прав людини та основних свобод із судового процесу, безперечна віра у юридичний формалізм і позитивізм, заперечення природного права тощо. При цьому вітчизняні дослідники не завжди акцентують увагу на основній меті функціонування держави – забезпечення прав людини і основоположних свобод та сталого розвитку суспільства на конституційних засадах… Значною перевагою цього посібника є відхід від пострадянських догм і зміщення акценту саме на юридичну природу та властивості прав людини з метою заповнення інтелектуальних прогалин з цього питання… При цьому авторам вдалося дотримати своєрідний інтелектуальний баланс між викладенням цікавого та важливого матеріалу та необхідністю слідування методологічним вимогам побудови тексту для завдань навчального процесу».
Д.ю.н., проф., суддя Конституційного Суду Російської Федерації Микола Бондарь:
Микола Бондарь
«Рецензируемая работа носит ярко выраженный научно-практический характер; она отличается оригинальным жанровым подходом к подаче материала, который объединяет последовательно и системно теоретико-доктринальные и конкретно-прикладные юридические сведения… Всех, кто будет иметь возможность познакомиться с этим изданием (независимо от их научной и тем более политико-идеологической ориентации), безусловно, заинтересует новизна и прагматический подход, предложенный авторами для освещения значимых для реальной практики (и не только юрисдикционной) проблем защиты прав и свобод человека и гражданина в свете европейской и национальной конституционной юрисдикции».
Президент Інституту демократії і прав людини, к.ю.н., заслужений юрист України Олександр Мучник:
Олександр Мучник
«На мой взгляд, пособие-практикум – очень неординарное, удачное, актуальное и перспективное издание. В нашей юридической литературе оно, как по замыслу, так и по исполнению, представляет собой заметный прорыв в нравственном, интеллектуальном и профессиональном отношении. Написанное доступным языком, оно читается на одном дыхании, легко и с интересом. Поздравляю с профессиональной удачей!»

Вл. інф.



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 1192 | Додав: Lucky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу