П`ятниця, 19.04.24, 23:32 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Вийшла у світ «Закарпатська Франкіана»
28.09.16, 18:04

Збірник наукових і публіцистичних статей, есе, поетичних добірок, бібліографічних джерел обсягом 260 сторінок уклали співробітники Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка М. Бадида, І. Когутич, Н. Панчук, письменник і журналіст О. Гаврош.

У виданні вперше подано під однією обкладинкою і твори Івана Франка, що підтверджують його стійке зацікавлення Закарпаттям, і праці про вплив генія Івана Франка на громадське і культурне життя краю. У збірнику акумульовано історію закарпатського франкознавства та його джерельну базу, представлено тематичний доробок закарпатських письменників. Пропонуються цікаві аспекти літературної, театральної, скульптурної та живописної Франкіани.

 

Як зазначили укладачі, закарпатське франкознавство позначене низкою помітних імен дослідників. Серед них - завідувач кафедри історії України УжНУ, доктор історичних наук, професор Роман Офіцинський. Завдяки його дослідженням, зокрема монографії "Іван Франко в історіографічному трикутнику: інтерпретації, джерела, взаємини" 2011 року, вимальовується досить цілісна картина закарпатської наукової Франкіани. Наразі представлено дві ґрунтовні статті Р. Офіцинського "Закарпатське франкознавство" і "Минуле Закарпаття у працях Івана Франка", що за обсягом сягають чверті збірника.

Видання приурочене до 160-річчя від дня народження Івана Франка й адресоване всім шанувальникам знакової для України і світу особистості. "Закарпатська Франкіана" (2016), як і попередній збірник "Закарпатська Шевченкіана" (2014), унаочнює вплив найвидатніших постатей на розвиток і здобутки краю.

Вл. інф.



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 738 | Додав: VIP | Рейтинг: 5.0/12
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу