П`ятниця, 19.04.24, 03:20 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Відновлюючи європейське коріння...
03.11.16, 09:29

«Європейське коріння» – під такою назвою щойно побачило світ чергове видання путівника-довідника відомого у 1930-х рр. чеського туризмознавця Підкарпатської Русі (Закарпаття) Ярослава Достала (1884–1950).

Як і у випадку з виданням 2014 року, переклад, упорядкування та доповнення путівника-довідника Я. Достала майстерно виконав уже відомий лікар-історик сучасності, кандидат медичних наук, доцент Ужгородського національного університету Юрій Фатула.

На відміну від попереднього, до нинішнього видання Ю. Фатулою додано опис 50 відділень Клубу чехословацьких туристів із зазначенням місць для ночівлі подорожан, 17 туристичних хат та притулків для затятих мандрівників, опис туристичного дому (готелю) у Рахові, кілька десятків нових фото, перелік готелів, ресторацій і кав’ярень, опис історичних пам’ятників, кільканадцять розповідей про маловідомі події і факти з історії Підкарпатської Русі міжвоєнного періоду.

Нове видання Я. Достала – Ю. Фатули супроводжується розлогою (на шести сторінках) вступною статтею декана історичного факультету Ужгородського університету, кандидата історичних наук, доцента Володимира Івановича Фенича під промовистою назвою: «Повернення європейського минулого. «Мала Швейцарія» та «Підкарпатський Давос»: Підкарпатська Русь (Закарпаття) у складі Чехословацької Республіки 1919–1939 рр. очима Ярослава Достала та Юрія Фатули».

Приємно відзначити, що науково-популярне видання Достал Ярослав. Європейське коріння. Путівник-довідник / Переклад, упорядкування та доповнення Юрія Фатули; вступна стаття Володимира Фенича. – Ужгород: Всеукраїнське державне видавництво «Карпати», 2016. – 328 с., іл. випущено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга 2016 року».

Значний тираж нового видання (1200 екз.) пояснюється тим, що «Європейське коріння» буде направлено до всіх найбільших книгозбірень України, щоб сучасні українці більше знали про історію регіонів, серед яких особливе місце зі своїм європейським минулим посідає Закарпаття.

У підсумку Ужгородський університет може сміливо записати до свого літопису чергове всеукраїнське видання.

Вл. інф.



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 858 | Додав: VIP | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу