П`ятниця, 26.04.24, 17:19 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

У київському видавництві «Знання» видано підручник з історії України професора УжНУ
10.07.14, 11:37

Нещодавно у відомому київському видавництві «Знання» в серії «Вища освіта ХХІ століття» було видано підручник з історії України, написаний доктором історичних наук, професором УжНУ Сергієм Федакою. Книга охоплює історію від початків до 1648 року і має низку особливостей. По-перше, це перше такого роду видання, написане саме закарпатським науковцем. Раніше краяни були тільки співавторами підручників з історії України.

По-перше, це перше такого роду видання, написане саме закарпатським науковцем. Раніше краяни були тільки співавторами підручників з історії України.

По-друге, це спеціалізований підручник для студентів-істориків. У ньому докладно й доступно подано історію від мамонтів до 1648 року. В основу лягли курс лекцій, які професор читає першокурсникам історичного факультету. До речі, з 1991 року вийшло близько 200 підручників з історії України, які зазвичай охоплювали всю вітчизняну історію в одній книзі.

По-третє, це перший підручник, де про Закарпаття мовиться доволі детально, з усіма належними фактами, а не крізь зуби. «Зрештою, історія людського суспільство починається із Закарпаття, а далі поширюється на схід, відтак аж починалося освоєння київських територій», – стверджує Сергій Федака.

По-четверте, книгу можна назвати полірегіональною, а не тільки києвоцентричною. Адже, крім основних подій у стольному граді, тут висвітлено й історію Закарпаття, Буковини, Херсонщини, Миколаївщини, Криму, на яких не наголошувалося в літературі.

По-п’яте, автор намагався збалансувати подієву історію й повсякденну, тобто зважав і на визначні переломні події, й на те, як жили люди в мирних умовах. Сергій Федака ділиться, що йому було цікаво прослідкувати, як розвивалося людське суспільство, як воно змінювалося, як із великої кількості етносів кінець кінцем викристалізовувалося українська середньовічна народність, яка дала початок сучасній українській нації, що була специфіка кожного краю.

По-шосте, професором опрацьовано понад тисячу джерел, а в тексті відразу вказано покликання на них. Отже, це не тільки підручник, а й наукове дослідження.

По-сьоме, ця титанічна праця розміщена майже на восьмистах сторінках.

На жаль, підручник вийшов невеликим тиражем – усього 300 примірників. Замала кількість для такого ґрунтовного видання, яке має й гриф Міністерства освіти і науки. Тож поспішайте ознайомитися з новою книгою, де історію переосмислено. Тут знайдете те, чого немає в інших таких підручниках.

Іванка Когутич,
для Медіацентру УжНУ



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 877 | Додав: Lucky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу