П`ятниця, 26.04.24, 23:46 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Політична історія Буковини і Закарпаття – результат співпраці вчених двох регіонів
20.10.14, 13:33

Днями побачила світ колективна монографія науковців Ужгорода й Чернівців «Електоральні процеси України в регіональному вимірі: Буковина і Закарпаття» під редакцією професорів Анатолія Круглашова і Маріана Токаря (Ред. колег.: М. Зан, М. Гуйтор, Ю. Остапець, Н. Ротар; Відп. за вип. М. Токар. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2014. – 552 с.).

Це результат спільного міжрегіонального видавничого проекту Науково-дослідного інституту політичної регіоналістики Ужгородського національного університету і Науково-дослідного інституту європейської інтеграції та регіональних досліджень Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

16 авторів (серед них 5 ужгородців – Маріан Токар, Юрій Остапець, Михайло Зан, Анатолій Ключкович, Маріанна Колодій) представляють на розгляд читачів регіональні процеси крізь призму електоральної участі та культури виборців, елітотворчих традицій, партійного структурування. Рецензентами наукового видання виступили Анатолій Романюк, професор кафедри політології Львівського національного університету імені Івана Франка, та Василь Климончук, професор кафедри політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ).

Буковина і Закарпаття – два регіони України, які мають подібні історичні та сучасні тенденції суспільно-політичного розвитку. У монографії досліджуються регіональні політичні процеси крізь призму електоральної участі та культури виборців, елітотворчих традицій, партійного структурування тощо. На основі взаємозв’язку історичних та етнополітичних фактів аналізується характер політичного життя у регіональному вимірі ХХІ століття.

Це перше в історії видання на таку тематику в західному регіоні України. Книжка розрахована на широке коло читачів – політологів, соціологів, істориків, краєзнавців, студентів.

Мотивація порівняльного аналізу електоральних (виборчих) процесів у двох регіонах України за час її новітньої незалежності – на Буковині та Закарпатті – це аргумент авторського колективу монографії на користь історичних і політичних традицій малих регіонів, які акцентують увагу державної влади на ефективності цілеспрямованої політики «центру» щодо «регіону». Особливо актуальним є вивчення специфіки регіонів, які мають спільні особливості, традиційні тенденції електоральної поведінки населення та їх впливу на ухвалення владою важливих суспільно-політичних рішень.

Автори наголошують на тому, що докладний екскурс у минуле та обставини сучасного розвиту наштовхують на однозначну спільність рис умовного політичного портрета двох західних регіонів України – Закарпатської та Чернівецької областей. Його змістове наповнення підтверджується перебігом регіональних політичних процесів, поліетнічністю та поліконфесійністю регіонів, географічною специфікою територій, їх прикордонним статусом, кількістю населення, соціокультурними аспектами.

Маріан Токар,
директор Інституту політичної регіоналістики УжНУ



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 961 | Додав: Lucky | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу