П`ятниця, 29.03.24, 12:38 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Основні праці науковців Ужгородського національного університету (1991–2015 pp.)
21.09.16, 18:34

Нещодавно побачило світ унікальне видання – наукове дослідження Наукової бібліотеки УжНУ «Основні праці науковців Ужгородського національного університету (1991–2015 pp.)».

Бібліографічний покажчик підготовлений до 70-річчя вищого навчального закладу і реєструє окремі видання науково-педагогічних працівників університету за 25 років діяльності.

Пропонований покажчик є продовженням попереднього бібліографічного видання «Основні друковані праці викладачів та співробітників Ужгородського державного університету (1946–1990 pp.)», укладеного бібліографом О. Д. Закривидорогою у співавторстві (1991).

Ужгородський національний університет здійснює підготовку та випуск наукових та навчально-методичних видань: матеріалів наукових конференцій, збірників наукових праць, монографій, науково-популярних видань, підручників, навчальних посібників, методичних рекомендацій, довідників тощо українською, англійською, угорською, словацькою та іншими мовами, виданих в Україні та за її межами. Бібліографічний покажчик фіксує ці видання з 1991 року до грудня 2015 року. До покажчика увійшли також дисертації науковців.

Бібліографія включає праці науково-педагогічних працівників двох вишів – Ужгородського національного університету та Закарпатського державного університету, об’єднаних в єдиний вищий навчальний заклад у 2013 році наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (№ 155 від 14.02.2013 p.).

У процесі пошуку матеріалів опрацьовано каталоги і фонди Наукової бібліотеки УжНУ, ресурси Інтернету, здійснено перегляд видань органів державної бібліографії, використано матеріали обліку наукової продукції редакційно-видавничого відділу університету, списки окремих видань, що були підготовлені університетськими кафедрами.

Загалом у покажчику зафіксовано понад 5 тисяч документів. Зібрані матеріали систематизовані в 9-ти основних розділах Покажчика, які відображені у Змісті.

Описи праць розташовані в хронологічному порядку з виділенням років видання, а в межах кожного року – за алфавітом прізвищ авторів або назв книг. Видання іноземними мовами подано в кінці року. Відомості про авторство вказуються згідно з інформацією на титульній сторінці видання.
Бібліографічний опис та скорочення слів у бібліографічних описах здійснено за чинними в Україні державними стандартами: ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 "Бібліографічний запис, бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання", ДСТУ 3582-97 "Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила".

У кінці бібліографічного опису вказується Міжнародний стандартний номер книги – ISBN (англ. The International Standard Book Number) – універсальний ідентифікаційний код, який проставляться на книжках і брошурах незалежно від способу їх виготовлення, розповсюдження, тиражу та обсягу. ISBN є ключем для пошуку необхідних видань, які випускаються у світі, в автоматизованих системах на національному та міжнародному рівнях. Використання ISBN дає змогу об’єднати в єдину систему видання, книгорозповсюдження та інформаційне обслуговування. Для всіх книжок дотримана єдина суцільна нумерація.

Бібліографічне видання не претендує на вичерпність. Не вдалося зареєструвати деякі матеріали через відсутність книжок у фондах Наукової бібліотеки. Мають місце і неповні бібліографічні описи.
Документи, які відсутні в університетській бібліотеці і не переглянуті de visu, позначені астериском (*).

Науково-пошуковий апарат видання складають Іменний покажчик та Покажчик основних скорочень. Прізвища осіб, відображених за ознакою персоналії, наведено в Іменному покажчику за алфавітом, а номери бібліографічних записів подано в дужках.

Укладачі висловлюють щиру подяку викладачам та співробітникам університету, бібліотечним працівникам Наукової бібліотеки за допомогу у пошуковій роботі.

Видання допоможе в роботі науковцям, викладачам та студентам, краєзнавцям, дослідникам, широкому колу читачів, буде корисне усім, хто цікавиться становленням та розвитком Ужгородського національного університету, його освітніми та науковими досягненнями.

За інф. сайту Наукової бібліотеки УжНУ



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 799 | Додав: VIP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу