Четвер, 28.03.24, 16:16 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Нова книга про преподобного Олексія (Кабалюка)
01.02.14, 04:52
«Обраний Божим Провидінням. Життєпис преподобного Олексія Карпаторуського сповідника»

«Обраний Божим Провидінням. Життєпис преподобного Олексія Карпаторуського сповідника» – чергова монографія директора Богословсько-історичного науково-дослідного центру ім. архімандрита Василія (Проніна), к. іст. н. і доктора філософії, доцента кафедри історії України УжНУ Юрія Данильця.

Книга, що по побачила світ у січні 2014 року у Видавничо-інформаційному центрі «Місто» в Чернівцях, видана за сприяння настоятеля Ізського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря архімандрита Адріана (Малети) та благословення двох архієреїв православного Закарпаття – Високопреосвященнійшого Марка, архієпископа Хустського та Виноградівського, та архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора.

У церковному просторі краю ця праця була довгоочікувана, адже присвячується 100-річчю антиправославного Мараморош-Сиготського процесу 1913–1914 рр. Поява її збагатила не лише світську, а й перш за все церковну історіографію нашого краю. Монографія Юрія Данильця складається з найширшого на сьогодні життєпису преподобного Олексія (Кабалюка). Рецензентами книги стали відомі історики УжНУ: доктори історичних наук, професори Р. А. Офіцинський та С. Д. Федака. Передмову написав архієпископ Хустський і Виноградівський Марк.

Автор поділив книгу на Передмову, безпосередньо Життєпис преподобного Олексія Карпаторуського сповідника, Хронологічну таблицю, Джерела та літературу. Загальна бібліографія становить 97 позицій, включаючи й джерела. Загальний обсяг книги – 162 сторінки.

Монографія «Обраний Божим Провидінням. Життєпис преподобного Олексія Карпаторуського сповідника» переносить нас в епоху, в якій жив святий Олексій. У книзі подається історико-аналітична оцінка подій, явищ та процесів, які мали місце в церковній історії нашого краю в часи відродження православ’я. Біографія і географія подій та фактів у житті місіонера нашого краю настільки широкі, що охоплюють два материки – Америку та Європу.

Потужна архівно-документальна джерельна база книги та нововиявлені документи з Європи, особливо тогочасна періодика, а також чимало особистих архівів монахів, настоятелів монастирів, єпископів, діяння яких описані в праці, робить це видання своєрідним скарбом для історії сьогоднішнього православ’я на Закарпатті.

Багато нововиявлених автором документів, особливо архівних, уводиться в науковий обіг уперше. Особливе місце в книзі відводиться участі преподобного Олексія у відродженні православ’я на Закарпатті та його участі в II Мараморош-Сиготському процесі 1913–1914 рр.

Описуючи чи то відродження православ’я на початку XX століття, чи то формування структури Карпаторуської православної церкви (1920–1930) та II  Мараморош-Сиготський процес 1913–1914 рр., автор завжди користується методом загального бачення політичної та церковної картини – і в цьому його великий плюс. Адже не завжди коріння навіть церковних процесів мали своє підґрунтя в Церкві. Часом вони сягали далеко за її межі, а іноді взагалі були далекими від цього простору. Скрупульозне вчитування в рядки православної церковної історії першої половини XX століття дозволяє розуміти минуле православ’я, а іноді і його сьогодення.

Правда факту – ось головний принцип книги історика Юрія Данильця. Він сміливо й неупереджено висвітлює історичне минуле Православної церкви на Закарпатті. В історії все трапляється, однак за ширмою зовнішнього спектру подій молодий історик свідомо шукає причиново-наслідковий характер. І, знайшовши його, вже констатує звершений факт в історії Церкви.

Уроки минулого Православної церкви допомагають нині. Ця теза є наскрізною в цілій книзі. Викладення життєвого шляху нині вже святого нашого земляка, преподобного Олексія Карпаторуського сповідника у авторстві Юрія Данильця залишає глибоке враження і переконує, що ця робота є прозорою і достовірною.

Окремо представлений у книзі блок фотодокументів дозволяє реально відкрити перед собою величезну цікаву історію нашого церковного минулого. Це робить книгу унікальною: обличчя багатьох подвижників благочестя, митрополитів і патріархів, про яких ми іноді лише чули, в книзі можна й побачити. Цінними є й переклади документів у книзі, за що автору окреме спасибі.

Отже, молодий літописець православ’я на Закарпатті реалізував ще один вдалий історичний проект, з чим ми його й вітаємо. Зауважимо, що Юрій Данилець написав уже кілька книг з історії православ’я на Закарпатті та православних монастирів нашого краю і є автором понад сотні наукових публікацій у провідних журналах України та періодиці краю.

Нехай Господь і надалі допомагає цьому молодому історику й ентузіасту своєї справи у всіх його наукових починаннях і задумах і покриває його Своїм благословенням.

Олександр Монич,
протоієрей, кандидат богослов’я МДА, вчений секретар Богословсько-історичного НДЦ



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 1027 | Додав: Lucky | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу