Четвер, 28.03.24, 22:56 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Актуальна книга про Карпатську Україну
22.12.14, 13:44

Як відомо, історія Карпатської України обросла густою бородою з різножанрових публікацій, кандидатських і докторських дисертацій, місцями дилетантських і псевдоавторських. Бракує фахових праць, тому втішно, що наприкінці цього року в угорському видавництві «Kalligram», що діє в Братиславі, побачила світ книга «Kárpáti Ukrajna: Vereckétől Husztig. Egy konfliktustörténet nemzeti olvasatai».

Її упорядник ‒ Чілла Фединець, науковий співробітник Інституту етнонаціональних досліджень Угорської академії наук.

У новій книзі представлені вчені восьми країн, зокрема й Роман Офіцинський, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України УжНУ. Він висвітлив окупацію та анексію Карпатської України в березні-липні 1939 р. крізь призму історико-правових термінів, належно розставив акценти й навів переконливі аргументи.

Окупацією називають тимчасове зайняття збройними силами держави чужої території. Само по собі це не тягне зміну її юридичного статусу. Протягом чотирьох місяців (15 березня – 17 липня 1939 p.) Карпатська Україна перебувала в режимі військової окупації Королівством Угорщина. Окупованою територією управляла Військова адміністрація Підкарпаття.

Окупацію відрізняють від анексії – насильного акта приєднання державою чужої території. Анексія – один із видів агресії. Найсвіжішим прикладом анексії у всесвітній історії на момент існування Карпатської України стали події 13 березня 1938 р., коли Німеччина приєднала Австрію. Цей аншлюс увінчали плебісцитом 10 квітня 1938 р.

Угорщина провела анексію Карпатської України, яку не визнали творці післявоєнної карти світу. Правовою основою для переходу від військового до цивiльного управлiння став закон "Про з’єднання Пiдкарпаторуської територiї з Угорською державою" від 22 червня 1939 р.

Агресія – незаконне застосування сили проти держави чи народу. Пряма агресія – вторгнення збройних сил, окупація, анексія. Опосередкована агресія – засилка озброєних найманців. Термін "агресія" є спільною парасолькою для сутнісного позначення певного історичного часу в конкретному регіоні. Він включає в себе як тимчасове зайняття чужої території (окупацію), так і насильну зміну її статусу (анексію).

Бачимо, наскільки актуальною є книга "Kárpáti Ukrajna". Вона дозволяє провести цілком коректну проекцію у сучасність. Передусім ідеться про два українські регіони ‒ Крим і Донбас, які потерпають нині від російської агресії.

Вл. інф.



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 885 | Додав: Lucky | Рейтинг: 4.9/8
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу