П`ятниця, 26.04.24, 13:37 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші проекти » Усі новини

Три десятки робіт представить УжНУ на конкурсі наукових проектів
08.08.13, 14:12
Ірина Грабова, керівник науково-дослідної частини УжНУ

Науковці УжНУ є авторами 26 наукових проектів, поданих на конкурс проектів, що пропонуються до виконання за рахунок видатків державного бюджету, починаючи з 2014 року. Про це є відповідний наказ Міністерства освіти і науки України від 26 квітня 2013 року:  "Про проведення конкурсного відбору проектів наукових досліджень і розробок". Ще два проекти є комплексними, де УжНУ є організатором, і в одному проекті виш є співвиконавцем.

Наукова діяльність УжНУ цього року буде представлена в таких секціях, як: філософія, історія та політологія; загальна фізика; хімія; ядерна фізика, радіофізика та астрономія; літературознавство, мовознавство, мистецтвознавство та соціальні комунікації; фізико-технічні проблеми матеріалознавства; математика; дослідження з проблем природничих наук; біологія, біотехнології, харчування; економіка; охорона навколишнього середовища; приладобудування; педагогіка, психологія, соціологія, українознавство, проблеми освіти і науки, молоді та спорту. Кількість проектів цього року значно перевищує минулорічну.

Процедура конкурсу не з легких: успіх проекту залежить від того, наскільки сильні проекти інших вишів потрапили до відповідної секції. Вже з вересня стане відомо про результати наступного етапу конкурсу, що відбудеться у Києві. Перший етап проходить у стінах вишу.

Вже на початку року у науково-дослідній частині УжНУ знають про теми, які точно будуть фінансуватися цього року. Відповідно до цього триває написання проектів. Раніше у виші була така тенденція: виконання скількох проектів закінчується, приблизно стільки ж і подавали на розгляд. Цього ж року закінчуються лише два проекти УжНУ й два ЗакДУ, а подають 30. «Ми мотивували кількість тим, що в нас пройшло об’єднання, що керівництво вболіває про рівень наукових досліджень. Тому ми представили не чотири проекти, як очікувалося, а всі 30. Дуже гарно сприйняли нашу мотивацію у Києві», - розповідає Ірина Грабова, начальник науково-дослідної частини УжНУ.

Найбільше проектів з року в рік подають фізики і хіміки. Їх майже завжди схвалюють. Щодо результатів цьогорічного конкурсу загадувати наперед не будемо, оскільки ніколи не можна передбачити, скільки балів набере проект і як пройде на фоні конкурентів своєї секції.

Стосовно організаційної роботи НДЧ: перший етап конкурсного відбору відбувся ще в двох університетах (УжНУ та ЗакДУ), але до Києва надіслали вже спільні результати наукової діяльності. Відповідним наказом проекти ЗакДУ затвердили на вченій раді. У відсотковому відношенні цих проектів менше, вони охоплюють напрями: економіка; педагогіка, психологія соціологія; філософія, історія.

Міністерство освіти і науки спонукає залучати до написання проектів і молодих учених. «Якщо у проектах є студенти, залучені до роботи, то є можливість набрати більше балів. Щоправда, не завжди таку співпрацю дозволяє фінансування. Курсові, магістерські роботи — це перший етап для наукової роботи молоді. Треба активно публікувати статті, адже й для вступу до магістратури студенти теж повинні мати публікації», коментує Ірина Аркадіївна.

Не менш важливі для наукової діяльності вишу й патенти. У минулому році їхня кількість була рекордною – 94.

При отриманні патенту обов’язкова його новизна. Наразі в УжНУ триває подача патентів, а вже восени науковці дізнаються про результати конкурсного відбору. Сподіваємося, що вони будуть втішними для всіх 30-ти робіт у кожній із секцій.

Наталія Каралкіна



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 974 | Додав: Lucky | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook