Вівторок, 23.04.24, 22:15 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші проекти » Усі новини

Проект «pl@NETour» разом із румунськими колегами
15.11.13, 06:30
Під час зустрічі

7 листопада у малій залі вченої ради Ужгородського національного університету відбулася зустріч представників нашого вишу з румунськими колегами із Марамуреського повіту. Йшлося про ґрантовий проект «pl@NETour», що передбачає будівництво першого в західній Україні мобільного планетарію.

Партнерами в проекті виступають музей мінералогії – Планетарій Байа-Маре (Румунія) та міжнародна Асоціація інституцій регіонального розвитку «МАІРР» ( Україна).

«Фінансова відповідальність покладена на проректора із науково-педагогічної роботи Ю.Ю. Пересту. Керівником проекту призначено мене. Наприкінці цього місяця маємо поїхати до Румунії вже для реалізації проекту. Сьогодні ж ми обговорили технічний бік справи», – зазначає кандидат технічних наук І. В. Калинич.

Метою проекту є розвиток туристичного та економічного потенціалу в прикордонних регіонах повіту Марамуреш і Закарпатської області.

«pl@NETour» дозволить улаштовувати різні освітні заходи для студентів у мультимедійному форматі: через онлайн-конференції, презентації, залучення їх до планетарних показів усередині і ззовні пунктів астрономічних спостережень.

Під час зустрічі
У рамках проекту планують підготувати навчальний посібник «Книга зоряного читання», що вийде трьома мовами й буде доступний для студентів та учнів шкіл.

«На базі планетарію проводитимуться і заняття. Тобто це буде не просто пункт для туристів. Реалізація проекту допоможе ширше вивчати зоряне небо. Для цього передбачені лабораторні роботи, а ми не можемо тижнями знайти час показати зоряне небо через один телескоп – все дуже залежить від погоди.

Карта зоряного неба
А тут хай небо буде штучним, але практичне заняття відбудеться, й одночасно його зможуть спостерігати кілька десятків осіб!» – розповідає керівник космічних досліджень УжНУ Віталій Петрович Єпішев.

Планетарій допоможе показати зв’язок астрономії з іншими природничими і точними науками: математикою, фізикою, географією, хімією. З метою підвищення інтересу молодих студентів до астрономії буде використане цифрове середовище: багатомовний веб-сайт, блог проекту та програмні аплікації для Android та смартфонів.

Світлана Лапига



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 728 | Додав: Lucky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook