Субота, 20.04.24, 00:40 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші проекти » Усі новини

Енергоощадні технології Наукового парку УжНУ можуть економити мільйони гривень в опалювальний період
21.08.13, 14:10
Університетський спорткомплекс «Буревісник» хочуть обігрівати за допомогою сонця.

Університетський спорткомплекс «Буревісник» хочуть обігрівати за допомогою сонця. На прикладі пілотного проекту, розробленого для УжНУ, найближчим часом науковці продемонструють енергоефективні технології нового покоління.

Йдеться про систему сонячних вакуумних колекторів, які забезпечують опалення об’єкта у холодний період року та обігрів води у басейні. Сьогодні басейн УжНУ обігрівається за допомогою електрики. Відповідно щороку на це затрачається близько 700 тисяч кіловат, а це майже мільйон гривень з бюджету. Виходить, що це найбільш енергозатратний об’єкт вишу, оскільки воду в басейні потрібно нагрівати щодня, в середньому до 28 градусів Цельсія.

Віталій Ремета, заступник начальника управління держенергоефективності України у Закарпатській області
Керівництво УжНУ в рамках проекту «Енергія природи» розглядає проект монтажу системи сонячних вакуумних колекторів на спорткомплексі «Буревісник», розроблений компанією «Стар-Енержі» (м. Одеса). Проектом зацікавилися і в Територіальному управлінні держенергоефективності України у Закарпатській області. Заступник начальника цього управління Віталій Ремета побував на виставці, організованій НДІ засобів аналітичної техніки УжНУ, де оглянув енергоощадні технології. «Найважливіше – успішно розпочати застосування колекторів, - переконаний Віталій Ремета. - Якщо буде хоч один проект реалізований, всі братимуть приклад. Варто установити пристрої і подивитися на ефект».

Йосип Головач, директор НДІ аналітичних засобів техніки УжНУ
Енергоносій вакуумних колекторів не замерзає в холодну пору року. Ефективність системи обігріву води полягає в максимальному наближенні джерела енергії до споживача й неабиякій економії ресурсів. Пристрої круглі за формою для того, щоб протягом дня поглинати якомога більше енергії. «Проект вакуумних сонячних колекторів вже на завершальній стадії впровадження. Повна вартість його приблизно 2 мільйони гривень. Спільно із Закарпатським регіональним центром з інвестицій та розвитку (директор - В.В. Матій) ведеться робота з державною інноваційною фінансово-кредитною установою для виділення фінансування з метою реалізації проекту», - розповідає директор НДІ аналітичних засобів техніки УжНУ Йосип Головач.

Наразі в УжНУ чимало розробок, які стосуються енергоощадних технологій. Наприклад, електронагрівні елементи нового покоління, для виготовлення яких в НДІ ЗАТ є необхідне технологічне обладнання. Електронагрівний елемент для промислових кухонних плит при впровадженні його в бюджетній сфері Закарпаття дасть змогу зекономити до 6-7 мільйонів гривень. Кілька закарпатських шкіл успішно користуються цією новацією. Проект «Конфорка» також має ряд переваг, серед яких низька інерційність, висока економічна ефективність – зниження витрати електроенергії на 35-40% (до 1 Квт/годину на одній конфорці), прискорений вихід на робочий режим, автоматичне зниження споживчої потужності при збільшенні температури поверхні (властивість резистивного шару нагрівачів) та значно більший термін експлуатації.

З ініціативи НДІ аналітичних засобів техніки підприємство ТОВ «Реноме» (м. Хмельницький) розроблено і впроваджено в серійне виробництво «Інтелектуальний» електричний котел, який працює в режимі трьохтарифного обліку електроенергії. Він корисний там, де потрібно певний час підтримувати тепло: вночі нагрівається за нічним тарифом, а протягом дня віддає тепло. Пристрій дозволяє економити значну частину коштів, а також електроенергію.

Інноваційні енергоощадні нагрівальні елементи підтримані й «Програмою енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2009-2013 роки». Після встановлення сонячних колекторів на «Буревіснику» у рамках обласної «Програми переведення у 2012-2015 роках котелень бюджетних установ на альтернативні види палива» (рішення Закарпатської обласної ради від 08.06.2012). Цілком можливо, що невдовзі сонце обігріватиме й приміщення міської лікарні, а згодом й інші бюджетні установи Ужгорода та області.

Наталія Каралкіна



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 900 | Додав: Lucky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook