П`ятниця, 29.03.24, 01:12 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

З 13 до 19 жовтня в Україні відзначають Дні європейської місцевої демократії

15 жовтня 2007 року на 15-й сесії Конференції європейських міністрів, відповідальних за місцеве і регіональне управління (м. Валенсія, Іспанія) Радою Європи та Європейським Комітетом з питань місцевої і регіональної демократії започатковано щорічну загальноєвропейську кампанію «Європейський тиждень місцевої демократії».

Метою Тижня, що включає одночасні національні і місцеві заходи в усіх країнах – членах Ради Європи, є активізація поширення інформації щодо принципів, надбань і досягнень функціонування місцевої та регіональної демократії у Європі, сприяння обізнаності громадян щодо можливостей вирішення питань місцевого значення, залучення їх до ухвалення управлінських рішень.

«Європейський тиждень місцевої демократії»

В нашій державі щорічне проведення відповідних заходів запроваджено Указом Президента України від 27 вересня 2007 року № 922/2007 «Про Європейський тиждень місцевої демократії».

Розвиток місцевого самоврядування та реформування системи управління територіальними громадами – серед пріоритетів нового уряду України та нагальне питання для суспільства. У зв’язку з цим важливим стає активне залучення громадян до управління місцевими справами.

Факультет міжнародних відносин долучився до святкувань: студенти 4-го курсу спеціальності «Міжнародні економічні відносини» разом із доцентом кафедри міжнародних відносин Павлом Білаком зустрілися із заступником голови Закарпатської обласної ради Василем Брензовичем.

Виступаючи перед студентами, Василь Брензович акцентував увагу на розподілі повноважень між представницькою та виконавчою владою, а також на реформі місцевого самоврядування.

Василь Брензович

«Упродовж минулого і вже цього року на регіональному та центральному рівнях проведено низку круглих столів, форумів щодо реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Справді, така реформа потрібна. Але будь-яка реформа повинна бути добре підготовлена, наповнена реальним змістом. Її метою має бути підвищення якості життя людини за рахунок створення ефективної системи управління та забезпечення сталого територіального розвитку», – резюмував Василь Брензович.

Студенти брали активну участь в обговоренні реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, виявивши активну громадянську позицію, глибоку обізнаність у процесах, що відбуваються в державі. Недарма Василь Брензович порушив питання, що після реформи органам місцевого самоврядування потрібні будуть кваліфіковані фахівці, які б змогли втілити всі європейські принципи в життя.

Павло Білак

Павло Білак після зустрічі зауважив, що від сучасної молоді залежить майбутнє нашої держави: «Дуже важливо, що є студенти, які готові витрачати свій час на громадську роботу, які обговорюють необхідні реформи, напрацьовують разом зі своїми кураторами стратегії дальшого розвитку України. Це люди, які вирішили для себе: я можу, я хочу працювати, я прагну змін».

У процесі обговорення було виокремлено ті конкретні результати, які має дати впровадження європейського досвіду в українські реалії:

  • громадяни мають бути в центрі всіх найбільш важливих демократичних процесів у суспільстві;
  • органи місцевого самоврядування повинні постійно вдосконалювати систему управління та надання послуг;
  • органи центральної влади мають забезпечити створення і підтримку інституційних передумов для розвитку місцевої демократії та вдосконалення системи місцевого самоврядування відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування та інших правових інструментів європейських інституцій у галузі місцевого та регіонального розвитку.

На думку студентів-міжнародників, які часто подорожують, беручи участь у різноманітних міжнародних освітніх програмах, основні принципи місцевої демократії неможливо втілити без політичної волі центральної влади йти на реформи. Проте абсолютно всі присутні запевнили, що здобуті в університеті знання готові застосувати на практиці в сфері реформування України та наближення її до Європи – як в економічному, так і в політичному сенсах, а також задля досягнення високого рівня добробуту громадян.

Отже, основні принципи європейської стратегії місцевої демократії:

1. Чесне проведення виборів, представництво та участь, щоб забезпечити реальні можливості для всіх громадян мати свій голос у вирішенні місцевих справ.
2. Чутливість – для відповідного реагування органів місцевої влади на законні очікування та потреби громадян.
3. Ефективність і результативність, найбільш раціональне використання ресурсів.
4. Відкритість і прозорість, щоб забезпечити публічний доступ до інформації та полегшити розуміння щодо ведення суспільних справ.
5. Верховенство права з метою забезпечення справедливості та політичної нейтральності місцевої влади у своїй діяльності.
6. Етична поведінка – для переваги суспільних інтересів над приватними.
7. Компетентність та спроможність, щоб забезпечити здатність представників та посадових осіб місцевої влади виконувати свої обов’язки.
8. Інновації та відкритість до змін – для здобуття користі від нових рішень і кращих практик.
9. Надійний фінансовий менеджмент, щоб забезпечити ощадливе та продуктивне використання публічних фінансів та інших матеріальних коштів.
10. Сталий розвиток та орієнтація на довгострокові результати, щоб ураховувати інтереси майбутніх поколінь у збереженні національної (місцевої) спадщини.
11. Права людини, культурна різноманітність та соціальне згуртування з метою забезпечення захищеності та поваги до всіх громадян.
12. Підзвітність – для відповідальності посадових осіб місцевої влади за свої дії.



Антоніна Стряпко,

заступник декана з наукової роботи факультету міжнародних відносин

Відео телекомпанії «М-студіо»




Зустрічі | 19.10.14 | Додав Шумицька | 880 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики