Четвер, 25.04.24, 07:25 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Обмін досвідом

В Ужгороді говорили про здорове харчування та вчилися формувати свій раціон

13 вересня у парку Підзамковому відбувся семінар на тему «Основи раціонального харчування», який проводив майстер спорту України, викладач кафедри основ здоров’я УжНУ Василь Потокій.

Лектор розпочав заняття з історії, навівши приклади теорій харчування: античної, збалансованого харчування, адекватного харчування.

За словами пана Василя, організм потребує їжу у вигляді поживних сумішей, тому людство весь час намагалося віднайти схему ідеального харчування. Радянський дослідник Бистров, до прикладу, вважає, що еволюція та раціон людини приведе до трансформації людського вигляду: за допомогою поживного харчування зміниться скелет, черепна коробка, атрофується кишково-шлунковий тракт.

 

Організм людини, на думку лектора, є ідеальним хімічним заводом, який засвоює поживні речовини.

«Наша життєдіяльність базується на обміні речовин та взаємодії з навколишнім середовищем. Їжа заряджає нас енергією, дарує задоволення, підтримує у тонусі, але дуже часто ми нехтуємо нашим харчуванням, що, як наслідок, викликає різні захворювання, як-от: ожиріння, цукровий діабет тощо. Американський дієтолог Поль Брегг зауважив: «Ми є те, що ми їмо», – розповів лектор.

До потрапляння в наш організм продукти є чужорідними компонентами, тому для легкого їх розщеплення і засвоєння мають попередньо пройти обробку. Лектор зауважив, що не бажано вживати багато сої, бо вона провокує передчасне старіння. Розповів також, що є люди, які виключають із свого раціону м'ясо або тривалий час можуть обійтися без їжі взагалі, бо їхній організм здатен синтезувати поживні речовини з озону.

 

Пан Василь виділив ряд потоків, які надходять в людський організм: потік гормонів і гормональних речовин, бактеріальних метаболітів, токсичних речовин. Назвав основні складові їжі, зокрема білки, вуглеводи, жири, вітаміни, мінеральні речовини, воду.

Після детальної характеристики згаданих компонентів у ході бесіди відповів на запитання аудиторії: «Вода – одна із найголовніших речовин, необхідних людині для життя. Людський організм складається на 80% з води, тому для забезпечення необхідного балансу щодня варто її споживати близько 2,5 л. Для тих людей, які працюють у гарячих цехах, ця кількість повинна бути у 1,5–2 рази більше. Спортсменам після тренувань радять вживати 700 мл води на кожні 400 грамів втраченої ваги. Рекомендовано пити фільтровану, особливо кип’ячену воду, аби вберегти себе від потрапляння небажаних бактерій в організм», – повідомив Василь Потокій.

Лектор підкреслив, що за своїм раціоном варто ретельно стежити, харчуванню надавати особливу увагу, адже від того, що споживаємо, залежить наше здоров’я, настрій, самопочуття та рівень працездатності.

Лекції вуличного університету започатковані Фундацією регіональних ініціатив, такі семінари для всіх охочих містян є корисними, адже люди дізнаються актуальну інформацію від фахівців і можуть миттєво дістати відповідь на питання, які їх цікавлять.

Оксана Пітра

для Медіацентру УжНУ




Обмін досвідом | 14.09.15 | Додав Lucky | 786 | 0.0/0
Теги: Факультет здоров'я людини

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

У богемістів філологічного факультету УжНУ невдовзі викладатиме лекторка з Чехії

УжНУ запроваджує програму подвійних дипломів із німецьким Університетом прикладних наук Фрезеніус

Викладачі юрфаку УжНУ взяли участь у семінарі щодо оцінки процесів забезпечення якості юридичної осв...

Вчителі Закарпаття ознайомилися в УжНУ зі здобутками історичної науки

В УжНУ відзначили День богемістики і словакістики

Біологічний факультет УжНУ розпочинає співпрацю з колегами з Польщі

Студенти Українсько-угорського навчально-наукового інституту відвідали лекції у двох європейських ви...

На факультет здоров’я та фізичного виховання завітали гості з Клузького університету

Фізики УжНУ і Пряшівського університету продовжують півстолітню традицію співпраці між факультетами

Студент юрфаку Віталік Дячук узяв участь у польському проекті «Study Tours to Poland»

УжНУ прийматиме на навчання молодь із Йорданії

Студентка факультету туризму та МК повернулася зі стажування в Норвегії

Наші студенти-спортсмени змагалися у міжнародному турнірі з віндсерфінгу у Словаччині