Головна » Усі публікації » Обмін досвідом |
13 вересня у парку Підзамковому відбувся семінар на тему «Основи раціонального харчування», який проводив майстер спорту України, викладач кафедри основ здоров’я УжНУ Василь Потокій. Лектор розпочав заняття з історії, навівши приклади теорій харчування: античної, збалансованого харчування, адекватного харчування. За словами пана Василя, організм потребує їжу у вигляді поживних сумішей, тому людство весь час намагалося віднайти схему ідеального харчування. Радянський дослідник Бистров, до прикладу, вважає, що еволюція та раціон людини приведе до трансформації людського вигляду: за допомогою поживного харчування зміниться скелет, черепна коробка, атрофується кишково-шлунковий тракт. Організм людини, на думку лектора, є ідеальним хімічним заводом, який засвоює поживні речовини. «Наша життєдіяльність базується на обміні речовин та взаємодії з навколишнім середовищем. Їжа заряджає нас енергією, дарує задоволення, підтримує у тонусі, але дуже часто ми нехтуємо нашим харчуванням, що, як наслідок, викликає різні захворювання, як-от: ожиріння, цукровий діабет тощо. Американський дієтолог Поль Брегг зауважив: «Ми є те, що ми їмо», – розповів лектор. До потрапляння в наш організм продукти є чужорідними компонентами, тому для легкого їх розщеплення і засвоєння мають попередньо пройти обробку. Лектор зауважив, що не бажано вживати багато сої, бо вона провокує передчасне старіння. Розповів також, що є люди, які виключають із свого раціону м'ясо або тривалий час можуть обійтися без їжі взагалі, бо їхній організм здатен синтезувати поживні речовини з озону. Пан Василь виділив ряд потоків, які надходять в людський організм: потік гормонів і гормональних речовин, бактеріальних метаболітів, токсичних речовин. Назвав основні складові їжі, зокрема білки, вуглеводи, жири, вітаміни, мінеральні речовини, воду. Після детальної характеристики згаданих компонентів у ході бесіди відповів на запитання аудиторії: «Вода – одна із найголовніших речовин, необхідних людині для життя. Людський організм складається на 80% з води, тому для забезпечення необхідного балансу щодня варто її споживати близько 2,5 л. Для тих людей, які працюють у гарячих цехах, ця кількість повинна бути у 1,5–2 рази більше. Спортсменам після тренувань радять вживати 700 мл води на кожні 400 грамів втраченої ваги. Рекомендовано пити фільтровану, особливо кип’ячену воду, аби вберегти себе від потрапляння небажаних бактерій в організм», – повідомив Василь Потокій. Лектор підкреслив, що за своїм раціоном варто ретельно стежити, харчуванню надавати особливу увагу, адже від того, що споживаємо, залежить наше здоров’я, настрій, самопочуття та рівень працездатності. Лекції вуличного університету започатковані Фундацією регіональних ініціатив, такі семінари для всіх охочих містян є корисними, адже люди дізнаються актуальну інформацію від фахівців і можуть миттєво дістати відповідь на питання, які їх цікавлять. Оксана Пітра для Медіацентру УжНУ |
|
|
|
Теги: |
Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter! |
0 | |
Ми у Facebook
Рубрики розділу
Матеріали близьких рубрик