П`ятниця, 26.04.24, 03:14 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

УжНУ долучається до створення міжнародної політичної школи: на ФСН засідали українські й зарубіжні науковці
Альберто Ло Престі, професор університету Анжелікум у Римі, радник Конгрегації Святого Престолу (Ватикан)
В Україні стартують семінари на тему громадянської відповідальності. Їх мета – створення міжнародної політичної школи. Один із заходів цього проекту – круглий стіл на тему «Політична відповідальність політичних еліт» – відбувся 9 жовтня на факультеті суспільних наук. До вишу завітали поважні гості: Альберто Ло Престі, професор університету Анжелікум у Римі, радник Конгрегації Святого Престолу (Ватикан), та Федір Кирилюк, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Із науковців УжНУ в круглому столі взяли участь декан факультету суспільних наук Юрій Остапець, доценти Маріан Токар, Валентин Буркало, Антоніна Стряпко.

Учасники круглого столу на ФСН
Співпрацюватимуть представники вишів з Риму, Болгарії, Словаччини та України. Про це домовилися під час перебування на конференції в Італії, – розповів Федір Кирилюк: «Ідея наукових заходів – створити інтернаціональну політичну школу, яка працювала би в позалекційний час. Цього року проведуть пробні семінари, круглі столи, аби поінформувати якомога більше студентів. З наступного року школа діятиме повноцінно».

Доповідь про «Відповідальність еліт у духовному вимірі» учасникам круглого столу прочитав Альберто Ло Престі. В Україні він не вперше. Раніше брав участь у конференції, що відбувалася після подій Помаранчевої революції, а нині періодично приїжджає до Київського національного університету.

Учасники круглого столу на ФСН
Спершу професор університету Анжелікум у Римі й радник Конгрегації Святого Престолу розповів коротко про себе. За походженням – італієць, з Риму. Викладає в Папському університеті. Нині працює над темою етичної відповідальності в перспективі соціальної доктрини церкви. Альберто Ло Престі намагається пізнавати українську культуру, разом з давнім другом професором Федором Кирилюком вони обговорювали стародавні наукові вчення, роль українських політичних діячів в історії політичної думки.

Лектор зазначає, що саме слово «еліта» в країнах Західної Європи сприймається з негативним значенням. Воно не нейтральне і не стосується певного класу, не має конкретного відтінку. Спочатку еліта – це ті, хто перемагав у військовий спосіб. Пізніше так назвуть тих, хто має владу.

Приклади еліт у доповіді базувалися в цілому на історичному матеріалі. У розповіді про лібералізм і демократію лектор звертав увагу на роль керівника політичного процесу в державі. «Де закінчується влада володаря? – Там, де починаються повноваження громадян. Адже володарі – не судді, вони лише мають права у ставленні до державної системи», – вважає Альберто Ло Престі.

Альберто Ло Престі та Юрій Остапець
Лектор ознайомив присутніх із текстами, що представляють думку релігійних діячів щодо еліт і правління в країні, зокрема й міркування Папи Івана Павла ІІ про демократію.

З-поміж основних тез доповіді римського вченого: не достатньо самої назви, щоб у країні панувала демократія; не кожна демократія є правдивою, а правдива демократія передбачає участь у процесах, проте не примусову; володарювання допомагає розвиватися, однак володар передусім повинен дбати про інтерес народу, а не власний зиск від правління.

Після круглого столу в УжНУ такі ж заходи влаштують у вишах Дніпропетровська, Харкова, Києва. Відтак матеріали конференцій, семінарів, засідань будуть опубліковані в «Політологічному віснику».
Наталія Каралкіна



Зустрічі | 10.10.13 | Додав Шумицька | 1216 | 5.0/1

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики