П`ятниця, 19.04.24, 22:35 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Конкурси

Ужгород зібрав знавців мови Пушкіна з усієї України
Керівники команд – викладачі з Донецька та Дніпропетровська – дають інтерв’ю

Політичні пристрасті, що вирують в Україні, відступили перед подією, яка з 8 до 11 квітня проходила на Закарпатті – всеукраїнською студентською олімпіадою з російської мови та літератури серед класичних і педагогічних вузів, про яку вже

Форум відбувся на базі Ужгородського національного університету, на філологічному факультеті якого є російське відділення, представлене двома кафедрами – російської мови та російської літератури. Така честь була надана університету наказом Міністерства освіти та науки ще в грудні 2013 року.

Такий захід не став для русистів університету дивиною, адже на базі УжНУ всеукраїнські філологічні змагання з російської мови та літератури проводилися п'ятнадцять років поспіль – від 1989-го. Набуті олімпіадні традиції оргкомітет вирішив не порушувати. Так, змагання відбуваються у два тури: письмовий і усний. На першому – перевіряли філологічну ерудицію, аналітичні навички, вміння писати есе на задану науково-публіцистичну тему. На другому – читали наукові доповіді, над темами яких студенти працюють роками; для багатьох із них ці дослідницькі пошуки стають основою майбутніх аспірантських робіт та дисертацій.

Хвилювання перед початком першого туру

Довіряючи толерантності й природній дружелюбності закарпатців, щиро цікавлячись їхнім краєм, на олімпіаду з’їхалися студенти з більшості класичних та педагогічних університетів України. Серед п'ятнадцяти команд – посланці вишів Києва, Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Запоріжжя, Кривого Рогу, Сум, Ніжина, Миколаєва, Одеси, Івано-Франківська, Львова, Луцька, а також господарі – ужгородці.

Відкриття олімпіади в читальному залі університету було відзначене теплими виступами в. о. проректора з науково-педагогічної роботи і міжнародних зв’язків УжНУ Мирослави Лендьел, декана філологічного факультету Галини Шумицької, наукового співробітника Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України Михайла Делегана, директора наукової бібліотеки вишу Марії Медведь, голови Закарпатського товариства російської культури «Русь» Володимира Салтикова, керівника команди Дніпропетровського національного університету, доцента Ольги Воєводіної.

Перше місце на олімпіаді виборола студентка Запорізького національного університету, літературознавець Ксенія Шерстякова, друге –  мовознавець Анастасія Шпильова з Криворізького національного університету, третє – Тетяна Міщук зі Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки в Луцьку (літературознавець). Четверте місце було присуджене трьом студентам, які набрали однакову кількість балів, – Валентину Андросову зі Львівського, Світлані Будник із Донецького та Олені Бабяк із Ужгородського національних університетів.

Привітання декана філологічного факультету УжНУ Галини Шумицької

Кращими в номінації «Наукова доповідь із мовознавства» та «Наукова доповідь із літературознавства» відповідно стали Світлана Головня з Київського ім. Тараса Шевченка та Ксенія Прядун із Дніпропетровського ім. Олеся Гончара національних університетів. Авторами найкращих есе стали львів’янин Валентин Андросов, запоріжанка Ксенія Шерстякова та дніпропетровська студентка Катерина Крючкова.

Два дні складних змагань здалися не такими напруженими, адже в програмі олімпіади були передбачені й розваги. Вечір знайомств команди провели в привітній кавʼярні «Кактус». Гості гуляли ужгородськими вулицями, що нині розквітли сакурами, у супроводі випускниці філологічного факультету місцевого вишу, а нині екскурсовода Оксани Недзельської. Памʼятним для всіх став концерт російського романсу в залі Художнього музею ім. Й.Бокшая, який влаштували студенти Ужгородського музичного училища ім. Дезидерія Задора. Завершилася олімпіада одноденною автобусною екскурсією в середньовічний замок «Паланок» у Мукачеві та палац Шенборна в Чинадійові, яку влаштував випускник УжНУ, фаховий філолог Ігор Радомисельський.

Олімпіада викликала неабияке зацікавлення засобів масової інформації Закарпаття: ситуацію підігрівала істерія навколо «західняків-бандерівців». Протягом трьох днів студенти й викладачі тричі були гостями телерадіокомпанії «Тиса-1», і в жодному з інтервʼю не підтвердилися вигадки про неприязне ставлення до російської мови та росіян на заході України.

«Увесь курс відмовляв мене від поїздки, казали, що мене там побʼють», – поділилася секретом одна з учасниць олімпіади.

Члени журі олімпіади

Переляк батьків, тривога викладачів, які майже щогодини телефонували своїм підопічним, – все відступило перед дружелюбністю й мовною толерантністю, якими була пройнята олімпіада в Ужгороді.

«Ні, я все-таки приїду сюди ще раз, і обов’язково з мамою, щоб і вона побачила цей чудовий край і його людей», – так сказала, прощаючись, студентка з Кривого Рогу Анастасія Шпильова.

Звичайно, призи, екскурсія, культурна програма потребували значних коштів. Так, екскурсія Закарпаттям відбулася завдяки спонсорській допомозі відомого закарпатця, розбудовника місцевої культури, голови ради асоціації банків України С.М. Аржевітіна. За неї оргкомітет олімпіади щиро вдячний. Студенти-переможці в нагороду одержали прекрасні книги з російської мови, словники, поетичні збірки, видання творів із міфології та фольклору. Можливість придбати вишукані подарункові видання для призерів надало Наукове товариство студентів та аспірантів УжНУ (голова  – Микола Сюсько). Спасибі, що студентсько-аспіранстська спільнота зрозуміла важливість заходу й вагомо підтримала його.

Олімпіада в Ужгороді виявила високий рівень знань учасників не лише зі сходу, а й заходу країни. Вона підтвердила, що такі змагання сприяють формуванню толерантності й дружніх взаємин у поліетнічному середовищі України.

Наталія Бедзір,

голова журі олімпіади, доктор філологічних наук, професор,

завкафедри російської літератури УжНУ




Конкурси | 14.04.14 | Додав Шумицька | 883 | 5.0/1

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики