Понеділок, 20.01.20, 05:02 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Дозвілля

Увесь ФСН в одному казані під назвою "Студентський смак"
Увесь ФСН святкує разом
Чим боґрач такий особливий? Чому до його приготування долучаються відразу декілька людей з компанії, тим самим зближуючись над цим спільним творінням? На це нам натякає тисячолітня історія страви: боґрач готували ще кочові угорські племена, об'єднані спільною дорогою та спільним казаном. Якщо ж вірити легенді, страва з'явилася, коли полонені турками праугорці зрозуміли, що коли вони додаватимуть до їжі багато перцю, то її в них не відберуть. Отже, для того, щоб визначити межу між «неїстівним для турків» і «взагалі неїстівним», головне питання боґрача було актуальним тоді, залишається таким і досі: «Скільки перцю?»


Журналістка "ТИСИ-1" оцінить об’єктивно
Цим та й не тільки цим переймалися учора студенти та викладачі факультету суспільних наук на спільному святі «Студентський смак». Студентам традиційно запропонували приготувати боґрач, а потім обирали тих, у кого це вийшло найкраще. Ареною для кулінарних змагань знову став комплекс відпочинку в селі Оріховиці.

Юрій Остапець, декан Факультету суспільних наук:

Юрій Остапець
«Студентський смак» проводимо вже вп'яте. Молодь радо приїжджають сюди, аби продемонструвати свій кулінарний хист. Спочатку ми проводимо цей захід восени, а потім – навесні, коли закінчуємо навчальний рік. Першокурсники знайомляться з нашими традиціями, підтримують їх. Усе це певною мірою здружує колектив».

Анна Шершун, студентка 5-го курсу кафедри політології, громадський декан:

Анна Шершун
«Ця подія дуже об'єднує студентів. Зокрема, перший курс вперше побував на факультетському святі та ближче познайомився зі старшими курсами. Ми набуваємо досвід спільного відпочинку, викладачі і студенти стають ближчими. Тут, на природі, всі на рівних. І хоча студенти між собою змагаються, ця боротьба не є ворожою – навпаки, дружньою.

До складу журі входили викладачі та гості заходу: спонсори і журналісти. Перед ними постало смачне, але непросте завдання: серед 12 боґрачів обрати найкращий.

Володимир Гиря, заступник декана:

Володимир Гиря
«Сьогодні ми, напевно, скуштували боґрачі, смак кожного з яких характерний для окремих регіонів Закарпаття. Якщо хтось скаже, що є класичний боґрач – я не повірю. Я не знаю двох людей, які однаково варять цю традиційну для Закарпаття страву. З того, що я сьогодні куштував, – все було смачне й оригінальне, зі своїм колоритом та родзинкою. Причому в деяких боґрачах вдало поєдналися інгредієнти, які складно уявити в одному казані. Бачу зростання студентських кулінарних умінь: спочатку вони вишуковували рецепти, а тепер, думаю, й самі можуть їх писати. Але головне те, що на цьому фестивалі вони не тільки готують, а й відпочивають, спілкуються між собою та з викладачами».

Відео каналу «Тиса-1»
Отже, за підсумками конкурсу 3-є та 2-е місце посіли п'ятикурсники кафедри соціальної роботи та чотирикурсники кафедри політології відповідно. А першість здобули першокурсники нової для факультету спеціальності – "Практична психологія".

Свято – це рух
Переможці конкурсу: «Ми звертали увагу на те, хто що полюбляє з нашої групи: хтось любить більше моркви, хтось паприки, хтось сала... Також прислухалися до коментарів викладачів, які куштували наш боґрач. Нам дуже добре працювалося. Можемо сказати приблизний рецепт боґрачу, але кожен готує по-своєму, вкладає туди свою душу. Ця подія більше згуртовує всі групи, ми познайомилися і здружилися з іншими курсами».

Назва свята – «Студентський смак» – залишає простір для нових ідей та експериментів. Хоча у його рамках частіше готували саме боґрач, вже була спроба зварити плов, а також ідеї приготувати рататуй, уху або шашлик. Що ж буде наступного разу – побачимо навесні.

Артур Корнієнко для Медіацентру УжНУ фото Миколи Прохорова



Дозвілля | 11.10.13 | Додав Шумицька | 1458 | 5.0/2

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій


Рубрики розділу

Афіша [4]Незабаром [16]
Актуально [141]Акції [132]
Позиція [18]МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33]Студгромада [188]
Абітурієнт [84]Зблизька [88]
Наболіле [21]Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154]Компетентно [38]
Несподівано... [14]У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160]Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273]Презентації [167]
Екскурсії [113]Дозвілля [210]
Ініціатива [47]Перспективи [38]
Підсумки [40]Спорт [238]
Традиції [206]Зустрічі [210]
Вітаємо! [235]Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230]Студентська практика [66]
Студмістечко [8]Конкурси [117]
На замітку [6]З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9]Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49]Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2]Річниця [14]
Слава Україні! [9]Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91]The main news of university [12]
Подяка [8]Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13]Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3]Підсумки року [5]
Визнання [3]Експрес-інтерв’ю [4]