П`ятниця, 26.04.24, 01:39 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Актуально

На площі Народній збиралося університетське віче
Учасники університетського віча

Сьогодні на площі Народній відбулося віче частини студентів та викладачів УжНУ. Вони оголосили про страйк до моменту, поки не буде наказу про розірвання контракту МОНУ з ректором університету Федором Ващуком.

Василь Лемак
«Ціла низка великих факультетів університету на своїх зборах прийняла рішення про недовіру нашому Ф. Г. Ващуку. Починаючи із понеділка, ініціативна група має на руках більше 300 підписів викладачів, які заявили, що готові звільнитися з університету, якщо цього не зробить ректор. Сьогодні у нас ще одна подія. Профком викладачів на своєму засіданні прийняв рішення, що він оголошує страйк. Тобто страйк, який оголосила ініціативна група, на сьогодні має офіційний характер. Тому що профком – це організація, яка має право говорити від усього колективу, а колектив у нас найбільший в області. Вчора обласна рада підтримала наше рішення. Під ініціативою змін у нашому вузі зробили свої підписи найбільш відомі вчені вишу, які сьогодні є обличчям того, що називається УжНУ. Наші ж вимоги прості – звільнення з посади однієї людини», – коментує доктор юридичних наук, професор Василь Лемак.

Юлія Дуб
«Ідея страйку зародилася ще з самого початку Майдану. Він для активного студентства і не припинявся. Усі заяви, які робить ректор, не мають під собою ніякої юридичної сили. Я сподіваюся, що страйк закінчиться найближчими днями, і ми приступимо до роботи над наступними виборами, а майбутній кандидат буде не той, кого цікавить проводити свої бізнесові або політичні інтереси. Бо і для цього, і для попередніх ректорів студентство було дешевим електоратом, який можна легко підкупити, і він проголосує так, як вигідно ректору. Ми закликаємо всіх студентів: і тих, хто підтримує Ващука, і тих, хто проти ректора, – сідати й створювати ініціативну групу, аби уникнути конфлікту. Ми написали заяву разом із органами студентського самоврядування, які готові робити перевибори в себе, щоб рухатися в конструктивному напрямку», – вважає активістка Ужгородського майдану, студентка філологічного факультету Юлія Дуб.

Мирослава Лендьел
«Метою страйку викладачів є відкриття шляху до дострокових виборів ректора УжНУ на демократичних засадах. Треба, аби ця посада була вакантною, і для цього ми повинні докласти зусилля, щоб МОН України знайшло політичний або юридичний привід для звільнення цієї посади», – вважає в. о. завідувача кафедри політології і державного управління, доцент Мирослава Лендьел.

Під час віча зачитали також звернення голови первинної профспілкової організації викладачів і співробітників УжНУ Тамари Суран від імені профкому: «У зв’язку з демократичними змінами, що відбуваються у суспільстві, а також в УжНУ, – починаючи з 24 лютого 2014 року, профспілковий комітет викладачів і співробітників ДВНЗ «УжНУ» просить адміністрацію університету не перешкоджати вільному волевиявленню працівників та студентської молоді, у тому числі через проведення мітингів, зборів трудових колективів та страйкових заходів».

Свою заяву оголосило й студентське самоврядування УжНУ, яке закликало до єдності та порозуміння між студентами. Молодь вважає, що слід не допустити провокацій, які можуть спричинити розкол студентів; провести чесні й прозорі перевибори органів студентського самоврядування, профкому студентів, студентської ради, наукового товариства, делегатів конференції трудового колективу УжНУ, членів вченої ради, ректора; ініціювати створення студентського комітету, що контролюватиме процес перезавантаження влади.

Студенти закликали студентів не конфліктувати між собою, а бути єдиними у досягненні мети. Всі готові спілкуватися з усіма й аргументовано пояснювати свою позицію. Залишається тільки знайти мирний шлях вирішення проблеми.

Світлана Лапига




Актуально | 27.02.14 | Додав Шумицька | 1425 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]