Середа, 24.04.24, 07:04 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Пам’ятаємо...

Студентська наукова конференція на ФСН
Меморіал вшанування жертв Голодомору
На факультеті суспільних наук пройшла студентська наукова конференція з ушанування пам’яті жертв Голодомору. Зі вступними словами виступили декан факультету суспільних наук Юрій Остапець та доцент кафедри політології і державного управління Іван Стряпко, котрі подякували студентам за організацію та побажали їм плідної праці.

Роман Кополовець
Захід розпочав студент 4 курсу Роман Кополовець з темою доповіді «Голодомор 1932-33-х рр. — найбільша трагедія ХХ століття».

Микола Микулянич
Четвертокурсник Микола Микулянич розповів про «Ставлення іноземців до Голодомору 1932-33 рр. в Україні»: «Серед великих європейських держав, котрі першими визнали Голодомор в Україні, можна назвати Великобританію. В одній із західних газет було опубліковано, що катастрофа голоду в Україні набирає масового характеру. Сотні тисяч селян-українців покидають свої домівки. Вони йдуть, не знаючи куди. Німці також відреагували на ситуацію в Україні».

Марта Шелемба
На дуже актуальну тему виступила Марта Шелемба: «Чому Росія не визнає Голодомор в Україні?». На думку доповідачки, Росія не визнає геноцид українців ще й тому, бо доведеться визнати і факт існування постгеноцидного суспільства в Україні. Наші сусіди і нині намагаються "допомагати" українцям: лінгвоцид (свідоме, цілеспрямоване нищення певної мови як головної ознаки етносу — народності, нації) тому приклад».

Іван Рудий
Про історико-політичний аспект Голодомору розповів другокурсник Олександр Токарський, а студент 4 курсу Іван Рудий ознайомив присутніх із психологічними наслідками Голодомору та результатами його впливу на самосвідомість українців: «У той час були зареєстровані тисячі випадків канібалізму. Зараз для нас це звучить страшно, можливо, навіть огидно, проте треба розуміти, що людина, коли знаходиться між життям і смертю, переживає страх і паніку. У такі моменти далеко не кожен може контролювати свої вчинки.

Дослідниця Ірина Рева провела опитування психологів і психотерапевтів щодо наслідків Голодомору для суспільства. Використовуючи зібрану інформацію, прийшла до висновку про явище регресії (повернення на попередній етап розвитку): на перший план у людини виходить потреба у сні, їжі, у відчутті захищеності. Найчастіше за такої ситуації вся соціальна надбудова особистості руйнується і відходить на периферію — всю увагу голодуючого поглинають питання, пов’язані з їжею.

Олександр Токарський
Дослідження доводять, що Голодомор завдав глибокої психологічної травми людям, які його пережили. Наслідком є страх пережити такі жахіття знову. Також у людей-очевидців спостерігається заниження самооцінки, вони бояться сказати щось не те, у них з’являється така риса, як жадібність, і не тільки щодо інших, а й щодо себе».

Валентин Лакатош  звернувся до «Філософського осмислення проблем Голодомору та геноциду»: «Чи це була трагічна випадковість? Це був злочин не проти людини, а проти людства. Крім українського геноциду, були й інші. Особливістю геноциду українців є величезна кількість загиблих. Найважливішим для нас є геноцид пам’яті, й насправді треба починати із себе».

Христина Гозда
У конференції взяла участь і студентка 2 курсу відділення журналістики Христина Гозда, виступивши із доповіддю «Події Голодомору крізь призму української літератури»: розповідала про письменників, котрі зверталися до теми Голодомору.

Літературознавці вважають, що першим із прозаїків звернувся до теми Голодомору Улас Самчук в романі «Марія», хоч відомо, що хронологічно першим твором про голод була новела А. Любченка «Кострига».

Учасниця конференції зачитувала багато цитат із творів письменників, проте очевидно, що їх треба читати. Бо переповісти це неможливо. Біль, що в них описаний, є тим цілющим засобом, який лікує душі від байдужості, безпам’ятства і забуття.

Дні вшанування пам’яті річниці Голодомору 1932-33-х років завершилися, проте той страшний період в нашій історії ми повинні пам’ятати кожного дня і дякувати Богу, що живемо у кращому світі.

Галина Риган
для Медіацентру УжНУ
Фото Миколи Прохорова



Пам’ятаємо... | 30.11.13 | Додав Lucky | 1103 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики